Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország meghosszabbította a Szabad Európa újságírójának előzetes letartóztatását


Alszu Kurmaseva a kazanyi bíróságon 2024. április 1-jén
Alszu Kurmaseva a kazanyi bíróságon 2024. április 1-jén

Egy oroszországi bíróság hétfőn június 5-ig meghosszabbította Alszu Kurmasevának, a Szabad Európa újságírójának előzetes letartóztatását.

A kazanyi Szovetszkij kerület bírósága egyben elutasította Kurmaseva ügyvédeinek kérését, akik ügyfelük házi őrizetbe helyezését szerették volna elérni.

A bírósági eljárás előtt Kurmaseva azt mondta újságíróknak, hogy „fizikailag nincs túl jól”, és a fogságban „nagyon rosszak” az életkörülményei.

Arról beszélt, hogy minimális orvosi ellátásban részesül, a körülmények primitívek a cellájában, egy lyuk szolgál vécéként a padlón.

A 47 éves Kurmasevát tavaly októberben tartóztatták le Kazanyban, és azzal vádolják, hogy nem vetette nyilvántartásba magát külföldi ügynökként az újságírókat, civil társadalmi aktivistákat célpontba helyező orosz törvény alapján. Azzal is megvádolták, hogy hazugságokat terjeszt az orosz hadseregről. Ha elítélik, akár tíz év börtönt kaphat.

Ehhez kapcsolódóan: Oroszországban újból meghosszabbították egy amerikai riporter előzetes letartóztatását

A Szabad Európa és az Egyesült Államok kormánya egyaránt úgy véli, hogy Prágában végzett újságírói munkája miatt akarják büntetni. Kurmaseva azért utazott Oroszországba, hogy meglátogassa és ápolja idős édesanyját. Akkor vették őrizetbe, amikor június 2-án a kazanyi repülőtéren várt a hazafelé tartó járatára. Egyből elkobozták az amerikai és az orosz útlevelét is.

Számos kritikus és jogvédő csoport szerint a Kreml arra használja az úgynevezett külföldiügynök-törvényt, hogy leszámoljon az ellenvéleményekkel.

Azzal is vádolják Moszkvát, hogy azért vett őrizetbe amerikaiakat, hogy az Egyesült Államokban bebörtönzött oroszokra cserélje ki őket.

Februárban 23 ország jelölte Kurmasevát az UNESCO/Guillermo Cano 2024-es sajtószabadságdíjára.

Az 1997-ben alapított díjat évente ítélik oda olyanoknak, akik kiemelkedő módon járulnak hozzá a sajtószabadság védelméhez és előmozdításához szerte a világon az őket fenyegető „veszély és üldöztetés” ellenére.

Ehhez kapcsolódóan: Az ENSZ sajtószabadságdíjára jelölték a Szabad Európa bebörtönzött újságíróját

Készült a Szabad Európa tatár és baskír szerkesztősége beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG