Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország elemzők szerint műveleti szünetet tarthat Ukrajnában


Az oroszbarát csapatok egyik tagja egy megsemmisült rendőrautó mellett áll Liszicsanszkban, az ukrajnai Luhanszk régióban 2022. július 4-én
Az oroszbarát csapatok egyik tagja egy megsemmisült rendőrautó mellett áll Liszicsanszkban, az ukrajnai Luhanszk régióban 2022. július 4-én

Külföldi elemzők szerint Oroszország átmenetileg enyhítheti ukrajnai offenzíváját, hogy közben újraszervezze erőit a további harcokhoz.

Szerdán az orosz erők „a háború 133 napja alatt először” nem foglaltak el újabb területeket Ukrajnában – közölte a Háborús Tanulmányok Intézete. A washingtoni székhelyű tanácsadó szervezet szerint Moszkva műveleti szünetet tarthat, ami nem jelenti „a támadások teljes beszüntetését”.

„Az orosz erők valószínűleg viszonylag kis támadásokat hajtanak csak végre, miközben megpróbálnak felkészülni a jelentősebb műveletekre, megerősítve harci erejüket, amely szükséges a további jelentősebb lépésekhez” – mondta az intézet.

Eközben Ukrajna keleti részén folytatódtak a bombázások, amelyekben egy nap alatt legalább kilenc civil meghalt és hat megsebesült – közölték ukrán tisztviselők.

Az ukrán elnöki hivatal csütörtök reggeli jelentésében közölte, hogy az elmúlt nap hét ukrajnai régió városait és falvait lőtte az orosz tüzérség. A legtöbb civil halott a Donyeck régióban volt, ahol jelenleg is folynak a harcok. Ott hét civil halt meg, köztük egy gyermek – közölte az elnöki hivatal.

Donyeckben tíz várost és falut lőtt az orosz tüzérség, 35 épületet leromboltak, köztük egy iskolát, egy szakiskolát és egy kórházat – közölték a tisztviselők.

Donyeck a Donbász része, egy többnyire orosz ajkú ipari terület, ahová Ukrajna legtapasztaltabb katonáit vonták össze. Az oroszbarát szakadárok már nyolc éve harcolnak itt az ukrán erők ellen, és a Donbász nagy részét ők tartják ellenőrzésük alatt. Vlagyimir Putyin orosz elnök még a február 24-én indított támadás előtt elismerte az ottani két önjelölt köztársaság függetlenségét.

Putyin hétfőn győzelmet hirdetett Luhanszkban, a Donbászt alkotó másik régióban, miután az ukrán erők kivonultak az utolsó ottani nagyobb városból, Liszicsanszkból is. Szerhij Hajdaj, Luhanszk kormányzója szerdán cáfolta, hogy az oroszok teljesen elfoglalták volna a tartományt.

Harkivban, Ukrajna második legnagyobb városában egy bentlakásos iskolát ért találat, de senki nem sérült meg. Az orosz határ mentén fekvő Harkiv régiót mindennap támadják, az elmúlt 24 órában két civil halt meg ott.

Az ukrán hadsereg csütörtökön közölte, hogy az orosz erők tüzérséggel és helikopterekkel támadta az északkeleti Szumi régiót is.

A brit védelmi minisztérium a harcok folytatódása ellenére azt mondta, hogy szerinte az orosz hadsereg helyreállítja erőit. A minisztérium csütörtökön kiadott hírszerzési összefoglalója szerint a donyecki frontvonal mentén zajló intenzív ágyúzás célja valószínűleg a korábban megszerzett területek biztosítása.

A brit minisztérium megjegyezte, hogy az orosz parlament elfogadott egy olyan új törvényt, amely a háborúban különleges gazdasági jogköröket ad a kormánynak.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG