Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország tovább fokozta offenzíváját Kelet-Ukrajnában


Kiégett orosz tankok a Kijevhez közeli Dmitrivka településen 2022. május 23-án
Kiégett orosz tankok a Kijevhez közeli Dmitrivka településen 2022. május 23-án

Negyedik hónapjába lépett kedden Oroszország ukrajnai nyílt háborúja, miközben az orosz hadsereg egyre hevesebben tör előre a keleti és a déli országrészben, így próbálva megszilárdítani ellenőrzését az elfoglalt területek felett.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a davosi Világgazdasági Fórumon hétfőn videokapcsolaton keresztül elmondott beszédében arra figyelmeztetett, hogy kemény időszak következik, különösen a Donyec-medencében. Elmondta azt is, hogy a február 24-én megindított invázió első három hónapjában Oroszország csaknem 1500 rakéta- és több mint 3000 légicsapást hajtott végre Ukrajnában.

A brit hírszerzés legfrissebb nyilvános jelentése szerint az oroszok nagy erőkkel dolgoznak a mintegy százezres lakosságú Szeverodonyeck város bekerítésén, de az onnan nem messze lévő Liszicsanszk és Rubizsne ellen is fókuszált támadás zajlik.

Mint írták, az orosz inváziós erők heves tüzérségi támadásaikkal az utóbbi napokban elértek bizonyos helyi harctéri sikereket, azonban az ukrán ellenállás továbbra is erős és a hadvezetés ellenőrzés alatt tartja a helyzetet a frontnak ezen a szakaszán.

Szeverodonyeck elfoglalásával szakértők szerint Luhanszk régió egésze Moszkva kezére kerülne.

Orosz csapaterősítések Luhanszkban

„A háború következő hetei nehezek lesznek, ezzel tisztában kell lennünk. A legkeményebb harctéri helyzettel ma a Donyec-medencében kell szembenézni” – jelentette ki hétfő éjszakai videoüzenetében Zelenszkij, kiemelve az ostromlott Bahmut, Popaszna és Szeverodonyeck térségét.

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye kormányzója arról számolt be, hogy az orosz hadsereg nagyjából 12 500 további katonát vezényelt a területre az offenzíva kiszélesítése érdekében. Továbbá azt is közölte, hogy Szeverodonyeck súlyos károkat szenvedett az orosz bombázásban, egy toronyház ágyúzásában például legkevesebb négy ember életét vesztette.

A brit hírszerzés úgy értékelt, hogy amennyiben az orosz műveletek sikerrel járnak, és a front nyugatabbra tolódik, az valószínűleg újabb logisztikai ellátási zavarokat okozna.

Zelenszkij a davosi értekezleten leszögezte, hogy a fegyverszállítások lassúsága sok emberéletbe kerül, miközben az ukránok „hatalmas árat fizetnek a szabadságért és a függetlenségért”.

Emellett emlékeztetett rá, hogy néhány héttel ezelőtt nyolcvanhét áldozatot követelt egy orosz támadás egy gyesznai katonai bázis ellen, ez volt az egyik legtöbb ember halálát okozó csapás a háború kezdete óta.

Majd hozzátette, hogy Kijev kész „akár holnap” megállapodni egy fogolycseréről Moszkvával, valamint megismételte korábbi követelését, hogy a nemzetközi közösség vágja le teljesen Oroszországot a világgazdaságról, vezessen be olajembargót és szigorítsa a többi büntetőintézkedést is.

Küszöbön az olajembargó?

Az Európai Unió több tagállama is erősen függ az orosz energiahordozóktól, a leghangosabban éppen a magyar kormány tiltakozik a javasolt olajembargó ellen. Németország azonban hétfőn arról tájékoztatott, hogy a közösség ennek ellenére valószínűleg hamarosan megegyezik a tilalomról, ha csak úgy megy, akkor Magyarország kihagyásával.

„Áttörést fogunk elérni napokon belül” – mondta Robert Habeck német gazdasági miniszter, rámutatva ugyanakkor, hogy ez a globális olajáremelkedés miatt rövid távon nem fog ártani Moszkvának.

A tárcavezető közölte, hogy az EU és az Egyesült Államok fontolóra veszi a globális olajársapka bevezetésére vonatkozó javaslatokat, ugyanis a „rendkívüli idők rendkívüli intézkedéseket” igényelnek.

Készült az AFP, AP, a BBC, a CNN, a dpa és a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG