Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orvosi Kamara: veszélyezteti a betegellátást az új egészségügyi törvény


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Korábban légúti betegségekkel nem foglalkozó szakembereket, például szemészeket és pszichiátereket is át kellett vezényelni a COVID-osztályokra a Magyar Orvosi Kamara levele szerint.

A MOK a belügyminiszternek címzett üzenetében bírálta az egészségügyi szolgálati jogviszony átalakításáról szóló törvényt is, ami szerintük alapjaiban veszélyezteti a betegellátást.

„A koronavírus járvány súlyosbodik, és további drámai terjedése várható. A kórházakban és lélegeztetőgépen lévő betegek száma egyre nő, a COVID-osztályok kritikus állapotú betegeit már szemészek, pszichiáterek és fogorvosok látják el”

– olvasható a Magyar Orvosi Kamara elnökségének drámai hangú levelében. A MOK bírálta a kormány járványügyi intézkedéseinek hiányát, és különösen az egészségügyi szolgálati jogviszonnyal kapcsolatos törvényt.

Utóbbival kapcsolatban kifogásolták, hogy bár a kormány azt kommunikálta, a törvény előkészítését széleskörű egyeztetés előzte meg, a tervezetet előkészítésébe valójában nem vonták be a Kamarát. Az orvosi kamara szerint „sürgősen valódi egyeztetésekre van szükség”, ezért arra kérik Pintér Sándor belügyminisztert, hogy még a hét végéig küldje meg nekik az egyeztetések pontos menetét. Korábban a MOK kifogásolta, hogy a kormány csak a törvény véleményezését tett lehetővé, arra is mindössze három és fél órát kaptak.

Az orvosok 40 százaléka kilépne az állami ellátásból

A parlamentben október elején szavazták meg az egészségügyi szolgálati jogviszonnyal kapcsolatos törvényt, ami az orvosok béremelését egy új, szolgálati jogviszonyról szóló szerződéshez köti. Ebben az orvosoknak vállalniuk kellene, hogy az állami intézményi praxisukon kívül nem folytatnak más keresőtevékenységet, például nem rendelnek magánklinikán, vagy saját magánrendelőjükben. Magyarországon az orvosok 52 százaléka rendelkezik valamilyen privát praxissal, amiből sokszor több bevételük származik, mint az állami állásukból.

A MOK nemrég elkészült felmérése szerint a kamara tagjainak 77 százaléka elutasítja a szerződés aláírását, 40 százalékuk pedig azt mondta, kész otthagyni az állami egészségügyet, ha választani kell két praxisa között.

A túlmunka tartja életben az egészségügyet

A MOK közleménye szerint „a kérdőív eredménye leplezetlenül mutatja be, hogy a magyar egészségügy eddig kizárólag az orvosok hivatásuk iránti elkötelezettsége és önkizsákmányolása miatt maradt működőképes”. A kérdőív rámutatott arra is, hogy az orvosok 58 százaléka a 48 órás uniós direktívánál többet dolgozik, 20 százalékuk munkaideje pedig a magyar törvényekben megengedett 60 órát is meghaladja.

A Kamara a most közzétett levélben arra szólította fel a kormányt, hogy a súlyos járvány idején korrigálják az orvostársadalmat megosztó törvényt, hogy az orvosok képesek legyenek a betegekre koncentrálni. Ez szerintük bizonytalanságban tartja az orvosokat, emiatt nemcsak az ő munkahelyüket, hanem a betegellátást is veszélyezteti.

XS
SM
MD
LG