Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Öt férfit elítéltek Kirgizisztánban egy nő elrablásának és meggyilkolásának ügyében


Tüntetés Biskekben 2021. április 8-án
Tüntetés Biskekben 2021. április 8-án

Öt férfit börtönbüntetésre ítéltek Kirgizisztánban egy fiatal nő elrablásával és meggyilkolásával kapcsolatban, amely nagy felháborodást váltott ki áprilisban a közép-ázsiai országban.

A 26 éves Aizada Kanatbekovát férfiak egy csoportja rabolta el április 5-én fényes nappal, egy forgalmas kereszteződésben – a nő holttestét két nappal később találták meg egy autóban. Mellette volt egyik elrablója, Zamirbek Tengizbaev holtteste is, aki a nyomozók szerint megölte magát, miután Kanatbekovát megfojtotta. Sokak szerint a betiltott, de még mindig előforduló „menyasszonyrablás” történt.

A fiatal nő családjának ügyvédje arról tájékoztatta a Szabad Európát, hogy egy biskeki bíróság kedden három vádlottat hét, két másikat hat és fél év szabadságvesztésre ítélt, amiért részt vett az emberrablásban. Emellett százezer szomos (mintegy 355 ezer forintos) kártérítést kell fizetniük az áldozat hozzátartozóinak.

Tengizbaev ügyét külön tárgyalják, ellene gyilkosság és nemi erőszak miatt is vádat emeltek. A férfit Oroszországban már háromszor elítélték különböző bűncselekmények miatt.

Évente több ezer „menyasszonyrablás”

Jelentések szerint a fiatal nő feltételezett elrablója – aki arra akarta rávenni, hogy menjen hozzá feleségül – 31 éves volt.

Az ügy sokkolta az országot, sokan bírálták a rendőrséget, hogy „megpróbálta eltussolni a tettet”, lassan és határozatlanul lépett fel, annak ellenére hogy térfigyelő kamerák rögzítették az esetet, így a jármű típusát, rendszámát is. Több mint negyven rendőrt bocsátották el, köztük a főváros rendőrfőnökét.

Kirgizisztánban évente több ezer menyasszonyrablási esetről hallani annak ellenére, hogy 2013-ban a gyakorlatot bűncselekménnyé minősítették. A Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet egyik kutatója tavaly megjegyezte: Felháborító, hogy a kormány nem tett meg mindent a törvény betartásáért, amellyel nők életét menthetné meg.”

Aktivisták szerint a ritka halálesetek mellett a gyakorlat házastársi nemi erőszakhoz, háztartáson belüli erőszakhoz és más traumákhoz vezet.

Az ENSZ Fejlesztési Programjának 2019-es becslése szerint a 24 évnél fiatalabb kirgiz nők 14 százaléka valamiféle kényszer nyomán ment férjhez.

XS
SM
MD
LG