Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Palya Tamás: Rájöttem, nem tudok úgy élni, hogy ne tanítsak


Palya Tamás a Kossuth téri tüntetésen 2022. október 5-én
Palya Tamás a Kossuth téri tüntetésen 2022. október 5-én

Egy egyházi fenntartású iskolában tanít kémiát félállásban a Kölcsey gimnázium egyik kirúgott tanára – tudta meg a Szabad Európa. Másik félállása a privát szektorhoz kötődik. Közben a Helsinki Bizottság benyújtotta a bíróságra az öt elbocsátott tanár keresetét. Palya Tamás szerint nagy erkölcsi elégtétel lenne, ha megnyernék a pert.

Eltelt két hét a kirúgása után és rájött, hogy nem tud úgy élni, hogy ne tanítson, ne legyen gyerekek között legalább heti két napot, ezért a Pedagógus állások Facebook-csoportba kiírta, hogy munkát keres – mondta Palya Tamás.

“Egyből jött nyolc ajánlat, pedig kikötöttem, hogy állami iskolába nem megyek, nyilván nem is nagyon alkalmaztak volna, de így is lett egy csomó ajánlat, és a Scheiber gimnáziumot választottam. Ez egy zsidó iskola. Alapítványi és egyházi iskoláktól kaptam ajánlatokat” – fogalmazott,

Mint mondta, ez egy integráló iskola, mindenféle gyerek van, megtetszett neki az épület, a felszereltség, a kollégák szimpatikusak voltak, és jókat hallott az intézményről, ezért választotta őket.

Így kezdődött a tiltakozó tanárok kirúgása.

Heti két napot tanít az iskolában, és három napot dolgozik egy másik cégnél, de azt főleg otthonról.

Amint arról korábban beszámoltunk, félállásban egy oktatáshoz kapcsolódó weboldalnál kapott munkát pár nappal a kirúgása után.

Szívesen csinálja mindkét új munkáját, de azért a Kölcsey gimnázium, a kollégái, a gyerekek, az osztálya hiányzik neki, ugyanakkor jól érzi magát az új munkahelyein is.

Volt osztályával azóta egyszer találkozott, az élőláncos tiltakozások alatt is összefutott egykori diákjaival, elmegy a szalagavatójukra is, de nem akar nagyon belefolyni az életükbe, nekik se könnyű, ezért nem járkál be az iskolába, de interneten tartja a kapcsolatot volt diákjaival és kollégáival is.

Megkerestük a tiltakozásokat szervező diákcsoportokat: Addig tiltakoznak, amíg nem teljesülnek a követelések – bemutatjuk a tüntetések mögött álló diákszervezeteket

Úgy tudja, a Kölcseyben már megtartják az elbocsátott tanárok óráit, de nem új pedagógusokkal. Eddig bontott csoportokkal tartottak bizonyos órákat, most úgy szabadítottak fel kapacitásokat, hogy összevontak ilyen csoportokat – mondta. Ez azonban a minőség rovására megy szerinte, mert nem mindegy, hogy 16, vagy 32 gyerek van egy csoportban.

Mindig kimegy a tüntetésekre, csütörtökön, a Hősök terén beszédet is mondott. Fő üzenete az volt, hogy nem szabad feladni, abbahagyni. Egy eredmény már van szerinte, hogy az elbocsátásuk óta nem rúgtak ki senkit, pedig sokan vettek részt újabb polgári engedetlenségben. Reméli, később sem lesz ilyen lépés.

Megállítják az utcán, odamennek hozzá a villamoson és gratulálnak neki, szemtől szembe csak pozitív visszajelzést kapott, a Facebookon találkozott néhány negatív hozzászólással. Örül neki, hogy a velük történteknek van hatása a társadalomra, és egyre többen kiállnak a közoktatás helyzetének javítása érdekében.

A Szabad Európa videója: „Nincs tanár, nincs jövő” – Több kilométeres élőlánc a tanárokért

Közben a Magyar Helsinki Bizottság benyújtotta a 47 oldalas keresetet a bíróságra, amely szerint jogellenesen szüntették meg az öt kölcseys tanár munkavállalói jogviszonyát. Palya Tamás szerint ebben az a legfontosabb érv, hogy a diákok jogai az ő elbocsátásukkal sokkal jobban sérült, mint amennyit a polgári engedetlenségük miatt elmaradt néhány óra jelentett.

Az ügyvédjük azt mondta nekik, hogy januárban vagy februárban lesz az első tárgyalás. Nincsenek illúzióik, ez nyilván évekig húzódik, talán az elsőfokú ítélet nyár előtt meglesz, de aztán várhatóan megy tovább másodfokra és a Kúriára. Ez egy hosszadalmas eljárás lesz, de nagyon fontos is egyben – mondta Palya Tamás.

Ha nyernek, az szerinte nagy erkölcsi elégtétel lesz, de az még fontosabb, hogy az ügy a köztudatban marad, a sajtó beszámol a tárgyalásokról, és az emberek onnan is megtudhatják, hogy a közoktatás helyzete milyen borzasztó állapotban van, és annak ellenére, hogy tanárhiány van, kirúgtak öt tanárt.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG