Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Parlament: államfőválasztás, svéd NATO-csatlakozás és Orbán Viktor felszólalása


Orbán Viktor miniszterelnök felszólal az Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről szóló kormánypárti országgyűlési határozati javaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. december 13-án (képünk illusztráció)
Orbán Viktor miniszterelnök felszólal az Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről szóló kormánypárti országgyűlési határozati javaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. december 13-án (képünk illusztráció)

Kezdődik a parlament tavaszi ülésszaka, amelyet hagyományosan a kormányfő beszéde nyit meg. Szavaznak a képviselők Novák Katalin köztársasági elnök lemondó nyilatkozatáról. Zárószavazás lesz a svéd NATO-csatlakozás ratifikálásáról, és megválasztják az új köztársasági elnököt, aki esküt tesz és beszédet mond.

A napirendi javaslat szerint az ülés 13 órakor kezdődik. A tavaszi ülésszakot Orbán Viktor miniszterelnök beszéde nyitja meg. A kormányfő először szólal fel a parlamentben a kegyelmi botrány óta.

Ehhez kapcsolódóan: Orbán Viktor évértékelője: „Abcúg, Brüsszel, éljen Európa!”

A miniszterelnök felszólalására minden frakcióból reagálhat egy-egy képviselő. A napirend előtti felszólalók között lesz Grexa Liliána ukrán nemzetiségi szószóló is, aki az orosz–ukrán háború második évfordulója alkalmából mond beszédet.

A napirend elfogadása után szavaznak a képviselők Novák Katalin köztársasági elnök lemondó nyilatkozatáról. A Telex emlékeztet arra, hogy a házszabály szerint a szavazás előtt a távozó köztársasági elnök még élhet egyszer a felszólalási jogával, de nem valószínű, hogy Novák Katalin egyáltalán ott lesz a parlamentben, mert lemondása óta eltűnt a nyilvánosság elől, és lemondásakor úgy fogalmazott a beszédében, hogy köztársasági elnökként utoljára szólal meg.

Ehhez kapcsolódóan: Megtelt a Hősök tere, tízezrek tüntettek a kegyelmi botrány miatt Budapesten

Az Országgyűlés a köztársasági elnök lemondó nyilatkozatának elfogadásáról vita nélkül határoz, a határozathozatal előtt az államfő ötperces időtartamban felszólalhat.

Az új köztársasági elnök hivatalba lépéséig az államfő feladat- és hatásköreit Kövér László, az Országgyűlés elnöke gyakorolja. A parlament kijelöli a házelnök feladatait ellátó alelnököt.

Zárószavazás lesz a Svédország NATO-hoz csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről. Magyarország az utolsó NATO-tagállam, amely még nem tette meg. Egészen pontosan 2022. július 14-e óta vár a javaslat a parlamenti zárószavazásra. Pénteken Budapesten tárgyalt Ulf Kristersson svéd miniszterelnök. Több megállapodás is született, egyebek között Magyarország négy új Gripen vadászgépet vásárol Svédországtól.

Az MTI összefoglalója szerint 16.40-től várható az új köztársasági elnök megválasztása. Ahhoz, hogy valaki jelöltté váljon, az országgyűlési képviselők legalább egyötödének, negyven képviselőnek az írásbeli ajánlása szükséges. A kormánypárti frakciók Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölik köztársasági elnöknek. Az ellenzéki képviselőcsoportok önállóan nem tudnak, közösen pedig várhatóan nem állítanak jelöltet.

Az Országgyűlés a köztársasági elnököt titkos szavazással választja meg az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával. A megválasztott köztársasági elnök a választás eredményének kihirdetését követő nyolcadik napon lép hivatalba. Megválasztása után az új államfő esküt tesz és beszédet mond. Sulyok Tamás a megválasztást követő nyolcadik napon, március 5-én lép hivatalba.

Az államfőválasztás után közel három órán keresztül interpellációk és azonnali kérdések hangzanak el. Utolsó napirendi pontként az ellenzék kezdeményezésére az életvégi döntésekről lesz négyórás vita.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG