Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megtelt a Hősök tere, tízezrek tüntettek a kegyelmi botrány miatt Budapesten


Megtelt a Hősök tere
Megtelt a Hősök tere

A kegyelmi ügy és a gyerekbántalmazások elleni tiltakozásul szervezték meg YouTube-influenszerek a demonstrációt. Akkora tömeg mozdult meg, érkezett a felhívásra a budapesti Hősök terére, hogy a földalattit is le kellett állítani.

A tiltakozás szervezői úgy vélik, a kegyelmi botrány túlmutat a volt köztársasági elnök és a volt igazságügyi miniszter személyén és felelősségén. (A tüntetés kezdete előtt nem sokkal érkezett a hír, hogy a botrány miatt lemondott zsinati lelkészi elnöki posztjáról Balog Zoltán, de továbbra is református püspök marad.)

Az Odakint most szörnyek járnak – Kiállás az áldozatokért, a gyerekekért, az egészséges társadalomért címmel rendezett demonstráció szervezői szerint az állam a legkiszolgáltatottabb gyermekeket hagyta cserben, amikor egy bántalmazó intézményigazgatóra bízta őket. A cserbenhagyás után most el is árulták az áldozatokat. A dühüket, a fájdalmukat, az együttérzésüket szeretnék ezúton is kifejezni. Mint az esemény közösségi oldalán írták, civil emberként felemelik a hangjukat az áldozatok védelme, az átláthatóság, az emberi tisztesség és az őszinte társadalmi párbeszéd érdekében.

„A magyar közélet uszításból, gyűlöletkeltésből, karaktergyilkosságokból áll. És ha ez nem lenne elég kiábrándító, az is kiderült, hogy a pápalátogatás ürügyén szabadon engedtek egy embert, aki aktív segítője volt egy gyermekbántalmazó erőszaktevőnek. Elnöki kegyelemmel szabadult, erkölcsi bizonyítványt kap, bármikor újra gyerekek közelében dolgozhat” – fogalmaznak a szervezők, akik azt kérték, hogy mindenki pártzászló és pártlogó nélkül jelenjen meg a tüntetésen.

Ehhez kapcsolódóan: „Most akkor ilyen a felnőttvilág?” – a bicskei gyermekotthon volt nevelője az áldozatokról és az elkövetőkről

Gulyás Márton, a Partizán műsorvezetője, az esemény felkonferálója szerint a földalattit le is kellett zárni az érkezők nagy száma miatt. A Szabad Európa munkatársa arról számolt be, hogy az Andrássy utat is lezárták az Oktogonnál.

A Városliget pereme, a Felvonulási tér és az Andrássy út vége megtelt
A Városliget pereme, a Felvonulási tér és az Andrássy út vége megtelt

Osváth Zsolt: Nem csak óriásplakátokon kell megvédeni a gyerekeket

Gulyás Márton bevezetője után az első szónok, Osváth Zsolt youtuber – aki maga is állami gondozott volt – azt nevezte a legnagyobb eredménynek, hogy „összefogott az ország”, amit az is bizonyít, hogy ilyen sokan elmentek a tüntetésre.

Rendszerszintű változást sürgetett az állami intézményekben. Mint mondta, nem csak óriásplakátokon kell megvédeni a gyerekeket „többnyire tőlünk, melegektől”. Arról is beszélt, hogy az intézet sosem fogja helyettesíteni a nevelőket, és az államnak mindent meg kell tennie a gyerekekért.

Arra kérte az esemény résztvevőit, hogy Instagramon kövessék a Bántottak oldalt.

A Mérce helyszíni tudósítóinak becslése szerint nagyjából kétszázezer résztvevője is lehet a gyerekbántalmazás elleni tüntetésnek, és ebben nincsenek benne a Kodály köröndig lazán álló résztvevők, a Felvonulási tér távolabbi pontján állók, vagy azok, akik a Deák téri metróállomáson ragadtak. Gulyás Márton szerint a Hősök terén több mint ötvenezer ember volt.

Szabó Márton „Csoki”: Eddig egyetlen kormány sem igyekezett megoldani a gyermekbántalmazás kérdését

  • Mit fog tenni a kormány azért, hogy minden gyermek emberhez méltó körülmények között nőhessen fel?
  • Mit fog tenni a kormány azért, hogy minden gyermek minőségi és életre felkészítő oktatást kapjon?
  • Mit fog tenni a kormány azért, hogy minden gyermek bizalommal fordulhasson valakihez, ha bántják?

Ezeket a kérdéseket tette fel a youtuber, aki, mint fogalmazott, azt hitte, civilizált társadalomban nem fordulhat elő, hogy valaki arra használja a hatalmát, hogy egy elítélt, szörnyeteg barátját visszaengedje a gyerekek közé.

Szerinte ez a két hét megmutatta, hogy „Magyarországot magára hagyták azok, akiket közös ügyeink intézésével bíztunk meg, akik feladataik helyett inkább a hatalmi harcokkal foglalkoznak. Ebben élünk 35 éve.”

Szabó Márton „Csoki” az áldozatokat megszólítva azt mondta: „Reméljük, hogy eljut hozzátok az üzenetünk: nem vagy egyedül! Egyszerre negyvenezer ember emeli fel a hangját érted.”

Szabó szerint a botrányt fenn kell tartani, hogy mindez ne ismétlődhessen meg. Szerinte megvan a hatalmuk, hogy életben tartsák a témát és kiköveteljék a változást.

A youtube-os műsorvezető társával megcsinálta a haromkerdes.hu oldalt, amelyen mindenki elküldheti választott képviselőjének a fenti három kérdést.

Tapasztó Orsi youtuber: El kell rettenteni a gyermekeket bántalmazókat és segítőiket

A Nemakarokbeleszólni csatorna házigazdája örökbefogadó szülőként arról beszélt, hogy az ő gyermeke már megmenekült, hétezer azonban sohasem fog családhoz kerülni, „rájuk a rendszer vigyáz”.

Mint mondta, mindent meg kell tenni azért, hogy elrettentsék a gyermekeket bántalmazó szörnyetegeket és azokat is, akik ebben segédkeznek.

Mint mondta, kétezer nevelőszülő hiányzik a rendszerből, emiatt van az, hogy csecsemők és 12 éven aluliak is intézetben kénytelenek élni.

Ezután bemutatták azt a videót, amelyben olyan mondatok hangzottak el, amelyeket a bántalmazójuktól hallottak az áldozatok.

Azahriah videóüzenete: Nem a pártoknak, az embereknek kell összefogni

A zenész üres frázisnak nevezte, hogy „védjük meg a határainkat, védjük meg a gyerekeinket”. Szerinte ezek a kijelentések sosem voltak igazak abban a formában, ahogy „a pofánk elé tolták egy szánalmas, nemzeti konzultációnak csúfolt, ócska, hazug eldöntendő kérdésekkel teleírt mihaszna papírlap formájában”.

„Az oktatás teljes leépítése és a pedofíliában szenvedő beteg és gátlástalan emberek gyerekek közelébe engedése az, ami nem büdös a hatalomnak, abban az esetben, ha politikai érdek húzódik mögötte.”

Azahriah hangsúlyozta: nem a baloldali és a jobboldali politikát szeretnék erősíteni, hanem azt elérni, hogy kevesebb gyereket bántsanak. Ehhez nem „inkompetens pártok” politikai összefogására van szükség, hanem az embereknek kell összefogniuk. Meg kell próbálni tenni valamit, „mielőtt lelécelnénk”.

Ehhez kapcsolódóan: Pedofilok áldozatai továbbra is várják a kegyelmi ügy magyarázatát

Pottyondy Edina: K. Endre ügye csupán rámutat: a magyar állam csődöt mondott

A tüntetés értelmi szerzője, a volt politikus és youtuber arról beszélt, hogy továbbra sem indult mindenre kiterjedő, átlátható és független vizsgálat, amely tisztázná a felelősséget, hogy „kik tudtak a kegyelemről, kik engedélyezték, kik intézték”.

Felemlegette azt is, hogy Novák Katalin a lemondása után is havi 4,5 millió forintos illetményt kap, mint fogalmazott, „a hallgatás bérét”.

„Mocskos Fidesz!” – skandálta ekkor a tömeg.

Pottyondy Edina a tüntetésen 2024. február 16-án
Pottyondy Edina a tüntetésen 2024. február 16-án

„A magyar állam napok óta sunnyog. A magyar állampárt gyermekvédelem alatt a politikai ellenfelei buzizását érti. És most fogják igazán ránk szabadítani a poklot, hogy fedezzék magukat” – mondta Pottyondy Edina, az esemény utolsó felszólalója.

Szerinte a romlottság „nem jobboldal vagy baloldal kérdése”. A hatalomnak számonkérhetőnek kell lennie. Ez a kiállás lehet az első lépés, „van egy ügy, amiben minden jóérzésű ember a társunk lehet, állítsuk őket magunk mellé” – zárta beszédét.

A tüntetés végén a résztvevők elénekelték a Himnuszt. Gulyás Márton arra kért mindenkit, hogy ne hagyjanak szemetet és békésen távozzanak.

A 24.hu tudósítása szerint fél 9 körül is ezrek maradtak még a Hősök terén. Sok tüntető a Fidesz Lendvai utcai székházához vonult, azt kiabálva, hogy „Orbán, takarodj!”, „Bűnözőket védtek!” A székházat rendőrsorfal védte. Több tüntetőnél füstgránát volt.

Videóriportunk a tüntetésről:

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG