Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem akar már a közoktatásban dolgozni a Karinthy elbocsátott tanára; munkaügyi peréről is kérdeztük Ősi Juditot


Ősi Judit
Ősi Judit

Nem volt jó élmény, féltünk, hogy most sem fog megjelenni a bíróság előtt a Külső-Pesti Tankerületi Központ vezetője, és tovább húzódik a per – mondta a Szabad Európának Ősi Judit. Most azonban Rábel Krisztina ott volt a tárgyaláson, és elmondta, mi alapján döntötte el, kit rúg ki a Karinthy Frigyes Gimnáziumból.

A tankerület vezetője elmondása szerint azért nem vett részt az előző tárgyaláson, mert szabadságon volt, és nem találta meg az idézést.

Amikor a kirúgásokról kérdezték, azt mondta, hogy saját döntése volt a karinthys tanárok rendkívüli felmentése. Önállóan mérlegelt, és azokat küldte el, akik elérték az egyheti mulasztás. Rábel Krisztina azt mondta, tavaly szeptember óta folyamatosan figyelték a sztrájkok és a polgári engedetlenségek folyamatát a tankerülethez tartozó iskolákban. Összesen mintegy nyolcszáz mulasztást regisztráltak, ebből 440-et a Karinthy Frigyes Gimnáziumban, ahol emiatt veszélyeztetve érezték a tanévet.

A gimnázium egykori franciatanára a Szabad Európának erről azt mondta: érzékelhető volt a tárgyaláson, hogy a tankerület vezetője meglehetősen leegyszerűsítve látja a pedagógusok helyzetét. Egy dolog vezette, az, hogy rendet kell tartani: aki nem tart órát, az megszegi a szabályokat. Fel sem merült benne, hogy egy tanár munkája nem csak abból áll, hogy megtartja az óráit.

Ősi Judit arról beszélt, hogy noha pozitívum, hogy végre eljött a tárgyalásra a tankerületi vezető, akit így meg tudtak hallgatni, ő személy szerint mégis alapvetően rossz élményként élte meg a tárgyalást, úgy érezte, tapintható volt a feszültség a tárgyalóteremben, amíg Rábelt Krisztina beszélt. Megjegyezte: a tankerület vezetője nem járult hozzá ahhoz, hogy akár hangfelvétel, akár fotó készüljön a meghallgatásáról.

A belügyminiszter magyarázata a kirúgásokra: „Nem tehettem másképp” – Pintér Sándor a tanárok kirúgásáról

Azért bocsátották el tavaly decemberben öt kollégájával együtt a budapesti Karinthy Frigyes Gimnáziumból Ősi Judit franciatanárt tizenhárom év után, mert polgári engedetlenségben vett részt, tiltakozásul a pedagógusok helyzete és a közoktatás állapota ellen.

A kölcseys tanárok után ez volt a második elbocsátási hullám, amelyben összesen nyolc tanárt rúgtak ki hasonló okokból. Ősi Judit akkor egyebek között arról beszélt a Szabad Európának, hogy szerinte nem volt más út, mint a tiltakozás, és nem bánta meg, amit tett. Azt is elmondta: bízik abban, hogy egyszer tanárként folytathatja, mert ez a hivatás az élete.

Most viszont úgy fogalmazott a tárgyalás után: már nem tudja elképzelni, hogy visszamegy a közoktatásba. A saját lábára állt, vállalkozást indított, cégek megbízására dolgozik nyelvtanárként.

Ehhez kapcsolódóan: PDSZ: Országosan jellemző, hogy hamis adatokat írnak be a KRÉTA rendszerbe

A következő két tárgyalási fordulót, amely még mindig csak a perfelvételi szakasz lesz, február 21-én és 23-án tartják a Fővárosi Törvényszéken. A karinthys pedagógusokon kívül öt kölcseys gimnáziumi tanár elbocsátásának jogszerűségéről is munkaügyi per keretében kell döntenie a bíróságnak.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG