Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A pedofil igazgató áldozata Orbán Viktornak: A szavak ideje lejárt. Azonnali cselekvésre van szükség


Orbán Viktor miniszterelnök és Novák Katalin köztársasági elnök a Sándor-palotában 2022. május 24-én
Orbán Viktor miniszterelnök és Novák Katalin köztársasági elnök a Sándor-palotában 2022. május 24-én

Pop Mert Julián jelentette fel 2016-ban a bicskei gyermekotthon akkori igazgatóját. A miniszterelnök bejelentésére reagálva most azt írta: bár fontos lépés az alkotmánymódosítás, de önmagában kevés.

A Népszava észrevette, hogy a férfi, aki Novák Katalin köztársasági elnöknek is írt, amikor kiderült, hogy kegyelmet adott a pedofil bűncselekményeket elkövető gyermekotthon-igazgató ügyeit eltussolni próbáló helyettesnek, most Orbán Viktor Alaptörvény-módosításról szóló bejelentéséhez is hozzászólt Facebookon.

Egyebek között azt írta, hogy az alkotmánymódosítás, bár önmagában fontos lépés, önmagában kevés. Arra kérte Orbán Viktort,

„szenteljen figyelmet az áldozatok segítésének és támogatásának, járjon el személyesen a befolyásából és tisztségéből eredően. Az ilyen esetek megfelelő kezelése és az érintettek számára nyújtott segítség elengedhetetlen a társadalmi igazságosság és empátia szempontjából”.

Mint írta, bízik abban, hogy Orbán Viktor vezetése alatt olyan, valóban a gyermekvédelmet szolgáló intézkedések születnek, amelyek hozzájárulnak az áldozatok gyógyulásához és a hasonló esetek megelőzéséhez.

A bicskei Kossuth Zsuzsa gyermekotthonban 2004 és 2016 között legkevesebb tíz kiskorú fiú sérelmére követett el szexuális bűncselekményeket az otthon volt igazgatója, aki tettei miatt jelenleg nyolcéves fegyházbüntetését tölti. Egykori helyettese, akinek a köztársasági elnök kegyelmet adott, másodrendű vádlottként kényszerítésért 3 év 4 hónapot kapott, mert tudott arról, hogy főnöke szexuálisan molesztált gyerekeket, és írt egy hamis vallomást az egyik gyerek nevében, amelyet zaklatója jelenlétében akart aláíratni vele.

Az ő esetében Novák Katalin kegyelemből ötévi próbaidőre felfüggesztette börtönbüntetésének hátralévő részét, a foglalkozástól eltiltás és a közügyektől eltiltás hátralévő részének végrehajtását kegyelemből elengedte, valamint a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól kegyelemből mentesítette.

Novák Katalin napokig nem szólalt meg az ügyben. Amikor végül mégis megtette, csak azért történt, mert egy teljesen más témában rendezett sajtótájékoztatón egy újságírónak alkalma volt megkérdezni egyebek között azt, hogy fontolóra vette-e a lemondását a történtek miatt. A köztársasági elnök nem válaszolt erre a kérdésre. Hogy mit mondott, azt itt olvashatja el.

Orbán Viktor csütörtök délután jelentette be, hogy alkotmánymódosítást kezdeményezett, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények esetén az elkövető semmilyen esetben se kaphasson kegyelmet. Ez lesz az alkotmány tizenharmadik módosítása.

A történtek miatt tüntetést terveznek délután a Belügyminisztériumnál és a várban.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG