Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Novák Katalin a kegyelmi botrányról: Politikai kampánynak vagyunk tanúi


Novák Katalin, miután esküt tett az Országgyűlés plenáris ülésén mint családokért felelős tárca nélküli miniszter 2020. szeptember 21-én
Novák Katalin, miután esküt tett az Országgyűlés plenáris ülésén mint családokért felelős tárca nélküli miniszter 2020. szeptember 21-én

Nem felelt a köztársasági elnök arra, miért adott kegyelmet egy pedofilügyben érintett elítélnek. Novák Katalin szerint az elmúlt napokban politikai kampánynak vagyunk tanúi, amely rengeteg valótlan állítást tartalmazott, és minden kegyelmi döntés természeténél fogva megosztó.

Novák Katalin először jelent meg a nyilvánosság előtt azóta, hogy pár nappal ezelőtt kiderült: a tavaly áprilisi pápalátogatás alkalmával 22 elítéltnek adott kegyelmet, köztük a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének, az otthon pedofíliáért elítélt egykori igazgatóját fedező bűntársnak.

Az államfő az örmény elnökkel tartott közös sajtótájékoztatót Budapesten, ahol összesen négy kérdést lehetett neki feltenni. Ebből csak egy vonatkozott a gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekményt eltussolni próbáló K. Endre kegyelmére – írja a helyszínről tudósító Telex.

Az ATV tudósítója azt kérdezte Novák Katalintól, hogy

  • megbánta-e, hogy aláírta a kegyelmi kérvényt;
  • megfordult-e a fejében, hogy lemond;
  • kész-e nyilvánosságra hozni a kegyelmi döntés indoklását.


Ez utóbbit egyébként a bicskei gyermekotthon egykori lakója, az ottani visszaélések egyik áldozata kérte az államfőtől.

A megbánásra és a lemondásra vonatkozó kérdésre egyáltalán nem felelt az államfő.

Novák Katalin válaszában arról beszélt, hogy az egyik legsúlyosabb bűncselekménynek tartja a pedofíliát, elnöksége alatt nem volt és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak.

Ezek után arra a jogszabályi rendelkezésre hivatkozott, amelynek értelmében az elnöki kegyelmi döntések indoklása nem nyilvános. Ennek megfelelően szerinte természetes, hogy minden kegyelmi döntés felvet kérdéseket, amelyek megválaszolatlanok maradnak. Ez így volt az elmúlt 33 évben, és így van a világ legtöbb országában – tette hozzá.

Szerinte olyan politikai kampány zajlik, amely rengeteg valótlan állítást tartalmazott, és minden kegyelmi döntés természeténél fogva megosztó. Mint mondta, az elé terjesztett több száz kegyelmi kérvény esetében igyekszik a legkörültekintőbben dönteni.

Mint arról a Szabad Európa beszámolt, a köztársasági elnök a tavaly áprilisi pápalátogatás alkalmával kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének, az otthon pedofíliáért elítélt egykori igazgatóját fedező bűntársnak. Ez úgy derült ki, hogy a volt igazgatóhelyettes a kegyelmi kérvénnyel párhuzamosan harmadfokon is megtámadta börtönbüntetését. A Kúria eljárása még zajlott, amikor Novák Katalin aláírta a kegyelmi döntést, így az bekerült a harmadfokú határozat szeptemberi szövegébe. A pedofil főnök tetteit eltussolni próbáló férfi börtönbüntetését egyébként a Kúria is helybenhagyta, tehát jogerős, hogy a nevelő kényszerítést követett el.

A hatályos törvény szerint – miután a kérvények az Igazságügyi Minisztériumhoz futnak be – az igazságügyi miniszternek ellenjegyeznie kellett az elnök kegyelmi döntését. Ezt a konkrét ügyben az azóta posztjáról távozó, a Fidesz EP-listáját vezető Varga Juditnak kellett megtennie. Ő cikkük megjelenéséig még nem szólalt meg az ügyben.

Az ellenzék a köztársasági elnök lemondását követeli, a botrány téma volt a parlament rendkívüli ülésnapján is, amelyet eredetileg a svéd NATO-csatlakozás elhúzódó magyar ratifikálása miatt, az ellenzék kezdeményezésére hívott össze Kövér László házelnök, és amely határozatképtelen volt, mert a Fidesz–KDNP nem vett részt rajta.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG