Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ha ki is derülhetett valami a Pegasus-botrányban, azt 29 évre titkosította az állam


Pintér Sándor belügyminiszter közlekedik az Országházban 2020. december 10-én.
Pintér Sándor belügyminiszter közlekedik az Országházban 2020. december 10-én.

Összeült a nemzetbiztonsági bizottság a Pegasus lehallgatási botrány ügyében, csakhogy bármi is hangzott el, azt az állam 2050-ig titkosította. Az ellenzéki képviselők egy vizsgálattal meghallgathatták volna a szakszolgálatok érintettjeit is, ezt a vizsgálatot viszont leszavazta a kormánytöbbség.

A Pegasus-kémszoftver beszerzéséről és használatáról kérdezték a parlament nemzetbiztonsági ülésén a kormány információszerzést felügyelő tagjait, írja a Telex.

Azt viszont az ott lévőkön kívül senki nem tudhatja, hogy mi hangzott el, mert a minisztérium 2050-ig titkosíttatott minden ide tartozó információt.

Arról viszont nem tilos beszélni, hogy miről nem volt szó.

"Nem hangzott el a válasz arra a kérdésre, hogy történt-e a magyar állam részéről ilyen jellegű beszerzés az elmúlt években"

- mondta Stummer János, bizottság jobbikos elnöke az ülést követő sajtótájékoztatón. Az ülés egyébként azért volt egyáltalán határozatképes, mert ezúttal a kormánypárti képviselők is elmentek.

Korábban is meg akarta hallgatni a bizottság a lehallgatási ügyben esetlegesen érintett vezetőket, csak a fideszes tagok nem mentek el, így működésképtelen lett a testület. Ezt Szijjártó Péter külügyminiszter később úgy indokolta, hogy szerinte a bizottság vezetőjének, azaz a jobbikos Stummer Jánosnak a felelőssége, hogy azt működtesse.

Ezúttal egy ténymegállapító vizsgálatot is kezdeményeztek a bizottság ellenzéki tagjait. Erre Stummer János szerint azért lett volna szükség, mert egy ilyen vizsgálattal megnézhették volna az ügyre vonatkozó iratokat a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatok nyilvántartásában.

Illetve meghallgathatták volna a szakszolgálatok munkatársait, akik kötelesek lettek volna nekik nyilatkozatot tenni. Ezt leszavazta a kormánypárti képviselők többsége, így nem jöhet létre ilyesmi.

A magyar kormány nem tagadta, hogy megfigyeltettek volna civileket vagy a politikai ellenfeleiket

A kormány részéről eddig senki nem tagadta, hogy Magyarország valóban vásárolt a Pegasus nevű kémfegyverből, és azzal újságírókat, ellenzéki politikusokat, illetve a kormány civil kritikusait figyelték volna meg. Több olyan kijelentés is elhangzott ugyanakkor, hogy egy államnak szüksége van modern megfigyelőeszközökre.

Az eddig megszólaló kormánypárti politikusok rendre hárítottak. Van, aki nem tud az egészről semmit, a legtöbben azonban ebben az ügyben másra próbálták hárítani a felelősséget, Varga Judit miniszter például a saját munkatársaira.

A Pegasus kiberfegyvert és a mellé járó szolgáltatásokat kizárólag államoknak vagy állami szerveknek értékesítette a tulajdonos izraeli NSO Group. A fegyver értékesítése emellett az izraeli állam jóváhagyásától is függ.

A Magyarországon eddig azonosított lehallgatási célpontok többek közt újságírók, nem kormányközeli médiatulajdonosok, ügyvédek, egykori fideszes, illetve jelenlegi ellenzéki politikusok voltak.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
XS
SM
MD
LG