Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Peking a korlátozások feloldására szólította fel Washingtont


Védőöltözetet viselő munkások maszkokat gyártanak Lienjünkang városában, Kína keleti, Csiangszu tartományában 2020. október 29-én.
Védőöltözetet viselő munkások maszkokat gyártanak Lienjünkang városában, Kína keleti, Csiangszu tartományában 2020. október 29-én.

A kereskedelmi korlátozások feloldására szólította fel az Egyesült Államok új vezetését a kínai kormány, illetve arra, hogy tartózkodjon a beavatkozástól Tajvan, Hongkong, Tibet, valamint Hszincsiang tartomány ügyében.

„Tudjuk, hogy az új amerikai adminisztráció felülvizsgálja, értékeli az ország külpolitikáját” – mondta Vang Ji kínai külügyminiszter a tárca által rendezett pekingi fórumon.

„Reméljük, hogy a döntéshozók lépést tartanak az új időkkel, világosan látják a világban lévő tendenciákat, véget vetnek az elfogultságnak, feladják az alaptalan gyanakvást, s visszaterelik a Kína-politikát az észszerűség felé az Egyesült Államok és Kína közötti kapcsolatok egészséges, folyamatos fejlesztésének biztosítása érdekében” – fogalmazott.

Peking azt szeretné, ha Joe Biden amerikai elnök visszavonná az elődje, Donald Trump által életbe léptetett intézkedéseket. Az Egyesült Államok az utóbbi években egyebek mellett megemelte a kínai termékek importjára vonatkozó vámokat, tiltólistára helyezett bizonyos technológiai vállalatokat, fokozta a katonai és diplomáciai együttműködést Tajvannal, illetve szankciókat fogadott el a muszlim ujgur kisebbség elleni jogsértésekért és a szabadságjogok hongkongi korlátozásért felelős egyes tisztségviselők ellen.

Elemzők szerint egyelőre nem világos teljesen, hogy várható-e lényeges változás az új elnök Kína-politikájában.

Kínai kihívás

Számos konfliktusos ügy van a két ország kapcsolatában, az Egyesült Államok rossz szemmel néz Kínára az egyenlőtlen kereskedelmi kapcsolatok, a szomszédjaival meglévő területi vitái, az emberi jogsértések, a kémkedéssel és a fejlett technológiák eltulajdonításával kapcsolatos vádak miatt is.

Beszédében Vang Ji azt állította, hogy országának nem áll szándékában átvenni az Egyesült Államok helyét a nemzetközi rendszerben, céljuk a közös fejlődés és a békés együttélés.

Reményét fejezte ki, hogy az amerikai kormány mielőbb módosít bizonyos kereskedelmi intézkedéseken, például „feloldja az „észszerűtlen importvámokat és a kínai vállalatokkal, kutatási és oktatási intézményekkel szembeni egyoldalú szankcióit, illetve felhagy Kína technológiai fejlődésének irracionális elnyomásával”.

Joe Biden néhány nappal ezelőtt kijelentette, hogy Washingtonnak és a szövetségeseinek együtt fel kell készülniük a „hosszú távú stratégiai versengésre Kínával”.

„Erre számítok, s ezt üdvözlöm is, mivel hiszek a globális rendszerben, amelynek építésén Európa és az Egyesült Államok az indiai-csendes-óceáni szövetségeseinkkel együtt oly keményen dolgozott az utóbbi hetven évben” – hangsúlyozta.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG