Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Peking bejelentette a hongkongi választási rendszer átalakításának terveit


Óriáskivetítőn közvetítik Hongkongban a kínai Országos Népi Kongresszus (a helyi kommunista rendszer egyik fő jogalkotó szervének) nyitóülését, 2021. március 5-én.
Óriáskivetítőn közvetítik Hongkongban a kínai Országos Népi Kongresszus (a helyi kommunista rendszer egyik fő jogalkotó szervének) nyitóülését, 2021. március 5-én.

Kína bejelentette, hogy átalakítja Hongkong választási rendszerét. A kritikusok szerint Kína megszegi az Egyesült Királysággal kötött "egy ország, két rendszer" egyezséget, és letörné a helyi ellenállást.

A Nemzeti Népi Kongresszus, Kína mindent jóváhagyó parlamentje, március 5-én, az éves, egyhetes ülésszakban fogadja el a szabályozási változtatásokat. Hongkongban lassan egy éve kezdődött a néha erőszakba is torkolló demokráciapárti tüntetések sorozata, amit Kína aztóa is igyekszik elfojtani.

Nem tűrik a függetlenséget

Wang Csen, a kínai parlament állandó bizottságának alelnöke szerint Hongkong belső választási rendszerét át kell alakítani, mert a „lázadás és a zavargások” rámutattak a rendszer „kiskapuira és hiányosságaira”. A „rendszerben lévő kockázatokat” pedig azzal kívánják kezelni, hogy „hazafiakat” tesznek a helyi vezetés soraiba.

Wang azt mondta, hogy átírják Hongkong mini-alkotmányát, a helyi Alapatrövényt. Kibővítik a választási testületet és a helyi törvényhozást, emellett több jogkört csoportosítanak át a kínabarát állami intézményekhez.

Peking a 2019-es demokráciapárti tüntetések után tavaly léptette életbe a „felforgató” tevékenységek büntetéséről szóló nemzetbiztonsági törvényt. Ennek következtében februárban 47 embert vettek őrizetbe a hatóságok. Az aktivisták ügyében eljáró bíróság épülete előtt több száz tüntető gyűlt össze.

Peking letöri a demokráciapárti mozgalmat

Hongkong Kína részeként „egy ország, két rendszer” elvén működik, a városnak saját jogai és jogrendszere van, ideértve a szólás- és sajtószabadságot.

Több nyugati demokrácia, jogvédő szervezet és sok hongkongi azzal vádolta Pekinget, hogy az elmúlt években erodálta ezeket a szabadságjogokat és a város autonómiáját, különösen a 2019-es hongkongi kormányellenes tüntetések óta.

A demokráciapárti mozgalom leverése felgyorsult, miután Peking tavaly júniusban nemzetbiztonsági törvényt léptetett életbe az egykori brit gyarmaton. Több magas rangú demokráciapárti politikust és aktivistát bebörtönöztek vagy száműztek.

Az ellenzéki politikusokat kizárták a hongkongi törvényhozásból és több aktivista ellen vádat emeltek vagy nyomozást indítottak. Február végén 47 demokráciapárti aktivistát „felforgatással” vádoltak az ellentmondásos nemzetbiztonsági törvény alapján.

Készült a BBC és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG