Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: 12 ezer milliárd forintról húsz oldalon


Egy mindössze húszoldalas tanulmány alapján döntött a kormány arról, hogy 35 évre Mészáros Lőrinc érdekeltségébe adja a magyar gyorsforgalmiút-hálózat fenntartását. Ezúttal a laborellátást központosítja a kormány, ettől a munkaerőhiány negatív hatásainak mérséklését is várva. Hírösszefoglalónk pénteken.

A Transparency International korrupcióellenes civil szervezet megismerhette azt a dokumentumot, amely alapján a kormány úgy döntött: 35 évre koncesszióba adja a magyar autópályák üzemeltetését. A tenderen a Völner Pál (korrupciós vádak miatt büntetőeljárás alatt álló) egykori államtitkárhoz is köthető Dömper Kft., a Strabag-Colas konzorcium és a Mészáros Lőrinc–Szíjj László céges érdekeltségeihez tartozó, magántőkealapok alkotta Themis-konzorcium indult. Utóbbi nyert.

(A Dömper indulását piaci szereplők eleve komolytalannak tartották, és mint megírtuk, mára bajba is került a cég, éppen a Szíjj László tulajdonolta Duna Aszfalt fogja megvenni.)

Nem gondolták túl

A feladat ellátásáért az állam évente nettó 96,2 (bruttó 122) millió forintot fizet kilométerenként. A már említett, mindössze húszoldalas „tanulmányból” nem derül ki, mi történne, ha minden maradna a régiben, vagyis az állam nem mondana le a hazai gyorsforgalmiút-hálózat további üzemeltetéséről és fejlesztéséről, és egyéb opciókat sem vizsgáltak.

Márciustól központosítani fogja a kormány a laborellátást az egészségügyben. A tervek szerint öt régiós központot hoznának létre. Győr, Kaposvár, Kecskemét, a Dél-pesti Centrumkórház, valamint Miskolc vagy Eger lenne a felelős a régiós laborhálózat működtetésért.

A kormány azzal indokolja a központosítást, hogy ma a laborok egymástól elszigetelten működnek, vizsgálati eredményeik nem hasonlíthatók össze. Ezenkívül azonban az a belátás is állhat az intézkedés mögött, hogy más eszközökkel nem lehet csökkenteni az itt is jelen lévő munkaerőhiányt.

Köllő Gergő egy agyi bénulás következtében sem beszélni, sem járni nem tud, a fiatalember kerekesszékben, személyi asszisztens segítségével éli az életét. Gergő egy billentyűzethez hasonló papíron mutogatja le Gris Karolina személyi asszisztensnek, hogy mit szeretne mondani. Most saját YouTube-csatornát indít, amiben nem csak a személyes életét mutatja majd be, de igyekszik minél szélesebb körben megismertetni azt is, milyen problémákkal szembesülnek a mindennapokban az agyi bénulással élők.

„Őszöd”

Sokan a Fidesz őszödi beszédének tartják Matolcsy György súlyos kritikáját a kormány gazdaságpolitikáját illetően a parlament Gazdasági Bizottságában. Lakner Zoltán azonban más véleményen van. Elemző című podcastunk friss adásában a politológussal vettük át az elmúlt időszak legfontosabb eseményeit.

A kormány által – az uniós forrásokról szóló megállapodás tető alá hozása érdekében – tett antikorrupciós vállalások első komoly próbája lehet, hogy a frissen felállított Integritás Hatóság az ügyészséghez fordul, amiért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megszüntette a nyomozást az Országos Roma Önkormányzat korrupciós ügyében. A NAV szerint semmilyen bűncselekmény nem történt a Híd a munka világába programban, pedig korábban még a felelős minisztérium is elismerte, hogy történtek visszaélések az állami pénzekkel.

Ez is érdekelheti még

A Magyar Hang a Nemzeti Pedagógus Kar elnökével, Horváth Péterrel készített interjút. Ebben a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója azt mondja, a pedagógusbérek esetében nincsen „bal- és jobboldali” vagy „fiatal és idős” pedagógus, mindenki látja, hogy valamit tenni kell.

A Mandiner a szombati pesterzsébeti időközi helyhatósági választásokról ír. A cikk szerint bár a kerület eddig a baloldal stabil hátországának számított, számos ok miatt a helyi Fidesz most joggal bízhat abban, hogy megfordíthatja a trendet, és többséget szerez a képviselő-testületben.

Ne vásárolják agyon magukat a hétvégén, inkább legyen szép napjuk!

Kósa András

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG