Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: adatpert nyertünk a lélegeztetőgép-beszerzés kapcsán


Az orosházi kórház COVID intenzív osztálya (képünk illusztráció)
Az orosházi kórház COVID intenzív osztálya (képünk illusztráció)

Nem érdekelte a kormányt, hogy van-e személyzet 17 ezer lélegeztetőgépre. Jancsics Dávid korrupciókutató szerint sem a kormány, sem az EU részéről nem hihető, hogy tényleg küzdeni akar a hazai korrupció ellen. Korábbi feltételezésekkel szemben nincs szabadlábon Schadl György. Ezek voltak a legfontosabb témák az elmúlt 24 órában.

Pert nyertünk a titkolt a kórházi adatokról

A Szabad Európa január 3-án fordult közérdekű adatigényléssel az Országos Kórházi Főigazgatósághoz (OKFŐ). Tudni szerettük volna, hogy hány fő intenzív terápiás szakorvos, intenzív betegellátó szakápoló, intenzív betegellátó szakasszisztens, intenzív terápiás ápoló, intenzív terápiás szakasszisztens szerepelt az egészségügyi dolgozók működési nyilvántartásában 2005–2021 között éves bontásban.

Az OKFŐ nem vitatta, hogy ő az adatgazda, de azzal érvelt, hogy az általunk kért formában nem tartja nyilván az információkat, és a jogszabályok nem kötelezik arra, hogy új minőségű adatot állítson elő, ha korábban ez nem történt meg. A Szabad Európa az információ megszerzéséért pert indított, amit első fokon megnyertünk. Mivel az ítélet még nem emelkedett jogerőre, adatokat egyelőre nem kaptunk.

A kapzsi hivatalnokok a zsebüket akarják tömni

"A Fidesz nyilvánvalóan nem fog fellépni a saját korrupciója ellen, pláne hogy egész rendszerük tartópillére az állam szétlopása" – érvel Jancsics Dávid korrupciókutató a Szabad Európának adott interjúban. A San Diego State University kutatója szerint az EU hirtelen fellépésének komolysága is erősen megkérdőjelezhető. A szakember úgy látja, hogy a magyarországi helyzet igazi hungarikum, amelyben még a multik is részt vesznek. Jancsics úgy fogalmazott: "Az ügyészségtől kezdve az Állami Számvevőszékig azt látjuk, hogy az összes kontrollszervezetnél a kulcsfigurák egyszerűen kikapcsolják a kontrollokat".

Schadl György a Viberen

Olyan információk birtokába jutott a Szabad Európa egyik partner-szerkesztősége, a kecsup.hu hírportál, hogy a Schadl György által használt fiók hosszú idő után november 3-án ismét feljelentkezett a mobiltelefonos közösségi szolgáltatásra. A kecskeméti lap csütörtök esti cikkében azt írta, hogy ez találgatásra adhat okot azzal kapcsolatban, hogy szabadlábra került-e a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar korrupcióval vádolt elnöke.

Időközben a Szabad Európa megtudta a Központi nyomozó Főügyészségtől, hogy Schadl György továbbra is letartóztatásban van, az ügy egy más, nem közszereplő terheltjével együtt, 2022. november 8-ig.

Az áremelkedés képeken, Giorgia Meloni Brüsszelben

Képgalériát készítettünk arról, hogy ugyanaz az árucikk mennyivel kerül többe a tavalyi árhoz képest. Tavaly szeptember óta figyeljük a szerkesztőség által összeállított bevásárló listával az árak alakulását ugyanabban az üzletben. Visszanézve a fotókat döbbenetes a változás.

Írtunk arról is, hogy Olaszország új, szélsőjobboldali vezetője Brüsszelben próbálja megtörni a jeget. Giorgia Meloni célja, hogy megújítsa Olaszország és a 27 tagú közösség közötti megingathatatlan kötelékeket. Meloni pártja, az Olaszország Fivérei neofasiszta gyökerekkel rendelkezik, és október 22-e óta együtt kormányoz a Liga migránsellenes vezetőjével, Matteo Salvinivel, valamint Silvio Berlusconi volt konzervatív miniszterelnökkel. Egyesek számára ezért a vizit a szélsőjobb trójai falovát viszi be az EU falai közé.

Tarolnak a boltokban a saját márkás termékek, Orbánt várják Kijevben

A Magyar Nemzet arról ír, hogyan lesznek egyre népszerűbbek a saját márkás termékek a boltokban.

"Nem volt jó politikai döntés kilépni az Európai Néppártból" – mondta Navracsics Tibor (most már KDNP-s) területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter a 24.hu-nak adott interjúban. A miniszter szerint 1,5-2 milliárd forint körüli összeg juthat az oktatás ügyének, ha Magyarország megkapja a Helyreállítási Alap pénzeit, de ehhez szakpolitikai reformokat is vár az Európai Bizottság a kormánytól.

"Biztos, hogy ha Orbán Viktor jelzi a szándékát, örömmel fogadják Kijevben” – fogalmazott a Telexnek adott interjúban Ukrajna euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettese.

Jó olvasást kívánok!

  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

XS
SM
MD
LG