Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nincs szabadlábon Schadl György, más okból lehetett újra aktív a Viber-profilja


Schadl György – és az ügy egy más, nem közszereplő terheltje – 2022. november 8. napjáig letartóztatásban van, válaszolta a Szabad Európának a Központi Nyomozó Főügyészség
Schadl György – és az ügy egy más, nem közszereplő terheltje – 2022. november 8. napjáig letartóztatásban van, válaszolta a Szabad Európának a Központi Nyomozó Főügyészség

A Szabad Európa azután kereste meg a Központi Nyomozó Főügyészséget, hogy a kecsup.hu hírportál észrevette, hosszú idő után ismét elérhető volt a Viberen az a telefonszám, amit korábban a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar korrupcióval vádolt elnöke használt.

A kecskeméti portálnak egy másik, végrehajtási berkekben járatos kapcsolata megerősítette az információt Schadl kiengedéséről. A mobilt ugyanakkor más is használhatta, akár a nyomozással összefüggésben is lehetett újra aktív Schadl profilja, ezért a Szabad Európa megkereste az értesüléssel kapcsolatban a Központi Nyomozó Főügyészség sajtóosztályát.

Cáfol az ügyészség

Kovács Katalin főügyészségi ügyész, szóvivő szerkesztőségünknek küldött válaszában emlékeztetett arra, hogy az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség 2022. október 24-én emelt vádat. Mint írja:

Dr. Schadl György – és az ügy egy más, nem közszereplő terheltje – 2022. november 8. napjáig letartóztatásban van. A kényszerintézkedés tárgyában vádemelést követően a bíróság határidőn belül dönt."

A Szabad Európa, amely több cikket is közölt a végrehajtói korrupciós botrányról, szintén beszámolt a vádemelésről. Október végén korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, illetve pénzmosás miatt emeltek vádat Schadl György és huszonegy társa, köztük Völner Pál ellen a Fővárosi Törvényszéken.

A Központi Nyomozó Főügyészség által ismertetett vádirat szerint Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke 2018 májusa előtt korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárával.

Ennek keretében Schadl György jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot – adott a politikusnak, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását az őt vesztegető személy érdekeinek megfelelően gyakorolta – emelték ki az ügyben kiadott sajtóközleményben.

Mint írták, Schadl társával előzetesen megállapodott abban, hogy eléri, önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapjanak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy teljes egészében visszakérte tőlük.

A vádirat a huszonkét vádlott egyéb – korrupciós, gazdasági és vagyon elleni – bűncselekményeit is tartalmazza.

Korábbi cikkünk a témában: Zár alatt a volt államtitkár Völner Pál és családjának vagyona

A nyomozó főügyészség indítványozta, hogy a bíróság beismerés esetén Schadl Györgyöt tíz év, Völner Pált nyolc év börtönbüntetésre, kétszázmillió, illetve 25 millió forint pénzbüntetésre ítélje, mindkettőjüket tíz évre tiltsák el a közügyektől, a jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozásoktól pedig végleg. Az ügyészség vagyonelkobzást is javasol velük szemben a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

Mint arról korábban beszámoltunk, a nyomozók szerint Völner két–ötmillió forintot kapott rendszeresen, hogy korrupt módon befolyásolja a végrehajtói kinevezéseket. Összesen 83 millió forint kenőpénz átvételével gyanúsítják. Völner Pált tavaly decemberben gyanúsította meg az ügyészség, utána lemondott államtitkári posztjáról. Állítása szerint nem követett el bűncselekményt, de vállalja az ügy politikai következményeit.

Korábbi cikkeink a témában:

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG