Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újra aktív volt a letartóztatásban lévő Schadl György Viber-profilja


Korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, illetve pénzmosás miatt emeltek vádat október végén Schadl György és huszonegy társa, köztük Völner Pál ellen a Fővárosi Törvényszéken.
Korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, illetve pénzmosás miatt emeltek vádat október végén Schadl György és huszonegy társa, köztük Völner Pál ellen a Fővárosi Törvényszéken.

Olyan információk birtokába jutott a kecsup.hu hírportál, hogy a Schadl György által használt fiók hosszú idő után november 3-án ismét feljelentkezett a mobiltelefonos közösségi szolgáltatásra. Ezt pedig találgatásra adhat okot azzal kapcsolatban, hogy szabadlábra került-e a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar korrupcióval vádolt elnöke.

A kecsup.hu cikkének fotóján az látszik, hogy elérhető volt a Viberen az a telefonszám, amit korábban, és lehet, hogy még mindig, Schadl György használt. Azt írják, hogy a portál egy másik, végrehajtási berkekben járatos kapcsolata megerősítette az információt Schadl kiengedéséről.

A mobilt ugyanakkor más is használhatta, esetleg a nyomozással összefüggésben lett újra aktív Schadl profilja, ezért a Szabad Európa megkereste az értesüléssel kapcsolatban a Központi Nyomozó Főügyészség sajtóosztályát.

Azt kértük, erősítsék meg vagy cáfolják az információt. Arra is választ várunk, hogy amennyiben a korrupciós botrány másik főszereplője, Völner Pál korábbi igazságügyi államtitkár, Varga Judit igazságügyi miniszter egykori helyettese mellett immár Schadl is szabadlábon védekezhet, milyen más korlátozó intézkedés alkalmazásával, például lakhely elhagyási tilalommal, házi őrizettel, nyomkövető használatával, ellenőrzi őt a nyomozó hatóság.

A Szabad Európa több cikkben is beszámolt a végrehajtói korrupciós botrányról. Legutóbb arról írtunk, hogy korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, illetve pénzmosás miatt emeltek vádat Schadl György és huszonegy társa, köztük Völner Pál ellen a Fővárosi Törvényszéken.

A Központi Nyomozó Főügyészség által ismertetett vádirat szerint Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke 2018 májusa előtt korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárával.

Ennek keretében Schadl György jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot – adott a politikusnak, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását az őt vesztegető személy érdekeinek megfelelően gyakorolta – emelték ki az ügyben kiadott sajtóközleményben.

Mint írták, Schadl társával előzetesen megállapodott abban, hogy eléri, önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapjanak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy teljes egészében visszakérte tőlük.

A vádirat a huszonkét vádlott egyéb – korrupciós, gazdasági és vagyon elleni – bűncselekményeit is tartalmazza.

Hogyan látják az országot a nemzetközi megfigyelők: A korrupcióellenes küzdelemben semmi sincs rendben Magyarországon

A nyomozó főügyészség indítványozta, hogy a bíróság beismerés esetén Schadl Györgyöt tíz év, Völner Pált nyolc év börtönbüntetésre, kétszázmillió, illetve 25 millió forint pénzbüntetésre ítélje, mindkettőjüket tíz évre tiltsák el a közügyektől, a jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozásoktól pedig végleg. Az ügyészség vagyonelkobzást is javasol velük szemben a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

Mint arról korábban beszámoltunk, a nyomozók szerint Völner két–ötmillió forintot kapott rendszeresen, hogy korrupt módon befolyásolja a végrehajtói kinevezéseket. Összesen 83 millió forint kenőpénz átvételével gyanúsítják. Völner Pált tavaly decemberben gyanúsította meg az ügyészség, utána lemondott államtitkári posztjáról. Állítása szerint nem követett el bűncselekményt, de vállalja az ügy politikai következményeit.

Korábbi cikkeink a témában:

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG