Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Amikor az állam ellened fordul


Kormányhivatal Cegléden (képünk illusztráció, 2020. október 10-én készült)
Kormányhivatal Cegléden (képünk illusztráció, 2020. október 10-én készült)

Túl sokszor kért segítséget, és szidta a polgármesteri hivatal dolgozóit – ezzel az indokkal helyeznének gondnokság alá egy asszonyt. A Fertő tavon zajló építkezés minden hatályos természetvédelmi törvénnyel szembemegy, de ez nem érdekli a hatóságokat.

Viktória egy Balatonhoz közeli településen él, egyedül gondoskodik alkoholista, pszichiátriai beteg testvéréről. A férfi részegen ön- és közveszélyes, ezért az asszony már többször kérte, hogy helyezzék el egy intézetbe, ami máig nem történt meg.

Az asszony már sokszor bement a polgármesteri hivatalba és a családsegítőhöz, de sehol nem kapott segítséget. A hivatalok viszont megunták az állandó kérelmeket, és most bírósággal nyilváníttatnák cselekvőképtelennek Viktóriát. A Társaság a Szabadságjogokért ügyvédje szerint nonszensz a kormányhivatal lépése.

Képtelenség

Olyan, mintha a Balatonba, a tó medrébe építenének szállodát – mondja videónkban a Fertő tóra épülő turisztikai beruházásról a Szabad Európának Kun Zoltán tájvédelmi szakértő. Ehhez képest a Fertő tónál pont ez történik. A szakember szerint a hatóságok több jogszabályt sem vettek figyelembe, amikor zöldutat adtak az építkezéseknek – vagy éppen a rombolásnak, hiszen a tópart látványához évtizedek óta hozzátartozó cölöpházakat például egyszerűen eltávolították.

Nem egyedi a Fertő tó esete, korábban már írtunk róla, hogy a Kiskunsági Nemzeti Park területén is szabályellenesen, természetromboló módon alakítottak ki záportározókat.

Bár a magyar törvények szerint a tavak parti sávját védettség illeti meg, és csak különleges esetekben lehet oda építkezni, ezt most senki nem vette figyelembe. Az már csak hab a tortán, hogy a turisztikai beruházás költségvetése időközben a duplájára nőtt.

Pegasus

Februárban érkezik Budapestre a Pegasus kémszoftver használatát vizsgáló európai parlamenti bizottság – erről Jeroen Leaners, a testület elnöke beszélt a Szabad Európának adott interjúban. A holland kereszténydemokrata politikus szerint újra kell szabályozni az ilyen szoftverek használatát a tagállami hatóságok által, és nagyobb védelmet adni az állampolgároknak.

Az interjúból az is kiderül, hogy kizárásos alapon minden bizonnyal Magyarországon és Lengyelországban függesztette fel a Pegasus gyártója a szoftver használati licencét, mert nem a szerződésben foglaltaknak megfelelően használták.

Körbeölelték Budapestet

Csütörtökön is pedagógusdemonstrációk voltak az ország számos településén, a legnagyobb természetesen Budapesten zajlott. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete élőláncot is hirdetett, ez a Petőfi híd és a Margit híd között húzódott.

Lapunk írta meg elsőként, hogy a kormány az uniós helyreállítási alap pénzeinek lehívása érdekében vállalta, hogy már 2026-ra – részben persze közösségi forrásokból – jelentősen megemeli a pedagógusok fizetését.

A folyamatos demonstrációk mintha kezdenék meghozni az első eredményeket: október eleje óta nem bocsátottak el polgári engedetlenségben részt vevő pedagógust, Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár pedig tárgyalásra hívta az érdekképviseleteket november 7-re.

Örkény és az olajembargó

Energetikai abszurd jöhet létre, ha megvalósul az uniós embargó az orosz kőolajvásárlásokra. Ilyen ugyan jelenleg nincs, de az Európai Bizottság napirenden tartja a kérdést, még úgy is, hogy Magyarország, Szlovákia és Csehország előre mentességet kapott – ideiglenes jellegel.

Ha ez bekövetkezik, akkor Szerbia már nem importálhat magának az energiahordozóból az Adria kőolajvezetéken keresztül Omisalj kikötőjéből. Ebben az esetben viszont legalább egy alternatív vezetékre szüksége lesz déli szomszédunknak. Praktikus megoldás lehet a magyar Barátság vezetékről leágazást építeni déli irányban.

Amit még tudni érdemes

Állatmenhelyek százai küzdenek fennmaradásukért az elapadó állami és civil támogatások miatt – erről ír a Magyar Hang. A hetilapnak a hódmezővásárhelyi Igéző Állatvédelmi Egyesület vezetője nyilatkozott. Bodrogi Jolán szerint ahogy fogy az emberek pénze a válságban, úgy szabadulnak meg egyre többen a házi kedvencektől: csak náluk 94 kutya vár örökbefogadásra, de idén legfeljebb három-négynek tudnak majd gazdát találni.

Már csak az a kérdés, hogy a most kialakult krízis meddig tart és milyen mély lesz. Jaksity Györggyel elemeztük nemrég készült interjúnkban a válság természetét és várható következményeit.

Az év második felétől egyértelműen látszik, hogy a válság milyen súlyos hatással van az emberek pénztárcájára, csökkent az élelmiszer-fogyasztás – írja a Magyar Nemzet. A lap Vörös Attilát, a Felelős Élelmiszergyártók Egyesületének elnökét idézi, aki szerint nem csak kevesebbet vásárolunk, de egy adott termékből is inkább az olcsóbbat vesszük le a polcról.

Magyarország még mindig az alacsony bérekkel tud csak vonzóvá válni a nemzetközi gazdaságban – ezt Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke jelentette ki a Munkástanácsok által a minimálbérről rendezett konferencián a Népszava tudósítása szerint. Orbán Viktor tanácsadója arról is beszélt, hogy a magyar bérek olyan alacsonyak, hogy ma már megéri Romániába, Szlovákiába átjárni dolgozni a jobb fizetésért.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG