Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: amiről keveset beszélünk az ukrán háborúval kapcsolatban


Nem csak mérhetetlen emberi szenvedést, de nagyon is mérhető, környezetszennyezést okoz az Ukrajna elleni orosz agresszió. Megtartotta első ülését a Korrupcióellenes Munkacsoport. A kormány szerint napokon belül aláírhatják a megállapodást az uniós forrásokról. Legfontosabb híreink összefoglalója.

A hadseregek brutálisan nagy környezetszennyezést okoznak alapjáraton is, az ukrajnai háború viszont azt is megmutatja, hogy alig felmérhető nagyságrendű környezeti károkkal jár a modern hadseregek háborúja egy fejlett ország területén.

Becslések szerint az invázióval járó összes eddigi kibocsátás kétszerese Magyarország teljes éves kibocsátásának, nagyságrendileg 100 millió tonna üvegház hatású gáz került már a levegőbe a bombázások, az okozott tüzek, az üzemanyag kibocsátás vagy éppen a felrobbantott Északi Áramlat gázvezeték miatt.

Büntetnek

„Soros-bérencnek bélyegzett szervezet vezetőjeként furcsa érzés volt ott ülni az állami szervek képviselőivel egy asztalnál. Nekem ez pozitív érzés volt, hogy megint emberszámba vesznek minket, legalább egy ilyen pozícióban” – mondta kollégánk, az Átlátszó oknyomozó polrtál főszerkesztője, Bodoky Tamás a most felállított Korrupcióellenes Munkacsoport első üléséről.

A testületben a civil delegáltak mellett az állami szervek képviselői is jelen vannak, az Integritás Hatóság és a Korrupcióellenes Munkacsoport létrehozása volt az egyik feltétele annak, hogy a kormány meg tudjon állapodni az Európai Bizottsággal a Magyarországnak járó uniós pénzekről.

Minden jel arra utal, hogy Brüsszelben az uniós állandó képviselők megegyeztek a magyar helyreállítási tervvel (RRF) kapcsolatban – mondta a keddi sajtótájékoztatón Navracsics Tibor.

Az uniós fejlesztési miniszter szerint a hétfő késő esti megállapodás lehetővé teszi, hogy az Európai Bizottság gyorsított eljárásban jóváhagyja a magyar operatív programokat, és megszülessen a megállapodás az uniós helyreállítási terv nekünk járó forrásairól is.

Utóbbi keretében 2300 milliárd forintos forrás nyílik meg, ennek 48%-a klímapolitikai célokra megy majd, 30% a digitális fejlesztésekre. Gulyás Gergely szerint, ha januárban elkezdenek érkezni a források Magyarországra, akkor egyből emelhetik a pedagógusok fizetését is.

Folytatjuk a rendszerváltást megelőző és az azt közvetlenül követő időszak alternatív zenei életének legfontosabb szereplőit bemutató podcast sorozatunkat. Ezúttal DJ Palotaival beszélgettünk, aki elmondta például, hogy a közösségi médiában őt követők nyolcvan százaléka külföldön él.

Kövér László ismét tanubizonyságát adta, hogy nagyon szívesen él a nemzetközi szinten is kiemelkedően széles büntetési jogköreivel az Országgyűlés elnökeként, ezúttal a teljes LMP frakciót szankcionálta, mert a zöldek lehetővé tették, hogy a Tanítanék mozgalom aktivistái bemenjenek a parlament utolsó ülésére és egy – a parlament működését egyébként semmiben meg nem zavaró – mini-demonstrációval tiltakozzanak a tanárok helyzete miatt.

Ez is érdekelheti még

A Népszava arról ír, elkezdték leállítani a Dunaferr kokszolóját, ha a két-három hétig is eltartó folyamat lezárul vége a gyárnak, ezt ugyanis nem lehet csak úgy újraindítani. A dolgozók is elkezdtek felmondani.

Az Index a nemrég alakult Magyar Bankholding elnök-vezérigazgatójával, Barna Zsolttal készített interjút, aki szerint jövőre biztosan nehezebb lesz a hazai pénzpiaci szereplőknek, mint az idei év volt.

Legyen szép napjuk!

Kósa András

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG