Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: az internet korlátozása járvány idején, a cigaretta drágulása, esernyővel a paprikaspray ellen


A három legfontosabb hírünk csütörtök reggel: nonprofit kft-kbe mehetnek ki az egészségügyi szakápolók, ha megtiltják nekik a másodállásokat, tiltakozó felvonulást szerveznek az SZFE diákjai október 23-ára, szinte megszünt az ügyészségi szigor a magyar cégek külföldi korrupciójával szemben.

Bár az egészségügyi szakápolók fizetése is nőni fog a következő három évben, mégis keveslik, hogy nem közelít jobban a jövedelmük és az orvosok fizetéséhez. A most 75 százalékos különbség 25 százaklékponttal csökken, de szerintük ez nem kompenzálja azt a kiesést, amit a másodállások és a hálapénz elfogadásának tiltásával szenvednek el. Összeállításunkban az egészségügyi szakdolgozók egyik érdekképviseletének vezetője azt sem zárja ki, hogy ha változtatás nélkül léptetik életbe a törvényt, akkor nonprofit kft-kbe mennek ki dolgozni.

Nem adják fel az SZFE diákjai

„A tanköztársaságot betiltani nem lehet” – mondták a Színház és Filmművészeti Egyetem sztrájkoló hallgatói, amikor az intézmény újonnan kinevezett vezetésének válaszoltak. A diákok kitartanak tiltakozó akciójuk mellett, szerintük egy eszmét védenek, és tiltakozó felvonulást szerveznek az egyetemfoglalók október 23-ára. Infografikánkon láthatja, hogyan bontakozott ki a hallgatók ellenállása.

Az Erasmus+ programokban elnyerhető ösztöndíjak mértékén lenne mit igazítani, ismeri el a Tempus Közalapítvány munkatársa. Bokodi Szabolcs felsőoktatási vezető úgy látja, az európai infláció is indokolja, hogy a diákok által egyénileg elnyerhető támogatások összege már nem számít biztos támasznak. Videónkban megszólal az Európai Parlament oktatási bizottságának előző elnöke is, aki katasztrofális politikai jelnek tekinti, hogy Brüsszel a program költségvetésének jelentős visszavágásáról döntött.

Külföldi korrupció és dráguló cigaretta

Szinte megszűnt az ügyészségi szigor azokkal a cégekkel szemben, amelyek gyaníthatóan korrupcióval segítik külföldi terjeszkedésüket. A Transparency International kiemelt példaként kezeli Magyarországot nemzetközi jelentésében: pár év alatt az a minimális aktivitás is eltűnt, amellyel a hatóságok a vállalkozások külföldi pénzügyi visszaéléseire csaptak le. A szervezet hiányolja, hogy bár 2017-ben a kormány vállalta, a mai napig nem készült el a cégek tényleges tulajdonosait összesítő adatbázis.

A kormányok világszerte megfigyelés kiterjesztésére és a kritikus hangok elhallgattatására használták fel a koronavírus-járványt - áll a Freedom House jogvédő szervezet éves jelentésében. A leginkább szabad államoknak Izland és Észtország bizonyult. Magyarország a szabad országok kategóriájába került, a jelentés szerint “a demokrácia vészes visszaszorulása még nem korlátozta az internet szabadságát”. Szóvá teszik azonban a karantén idején bevezetett, március és június között érvényben lévő felhatalmazási törvényt.

Durva adóemelés jöhet a cigarettáknál – vette észre a 24.hu a az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslatban. Akad olyan dohánytermék, amelynek adója 50 százalékkal emelkedhet jövőre. Az Mfor.hu pedig azt emelte ki a javaslatból, hogy nem hallotta meg a kormány az érdekképviseletek tiltakozását, a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) szigorításán nem változtat a csomag: jövőre marad az évi 3 millió forint feletti rész 40 százalékos különadója.

Végezetül egy másik videónkat ajánlom figyelmébe: esernyővel védekeztek a belarusz nagymamák a paprikaspray ellen.

Nyugodt napot,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG