Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Brüsszelben megkapták Orbán levelét, reakciók a járványszigorra, ígéretes oltóanyag a láthatáron


A három legfontosabb hír ma reggel: Brüsszel megkapta Orbán Viktor levelét, első reakciók a járványügyi szigorításokra, fotókon a megválasztott amerikai elnök életútja.

Mielőtt belevágnánk, figyelmébe ajánlom kérdőívünket. Ha rászán pár percet a kitöltésére, még testreszabottabb kínálattal tudjuk várni oldalunkon és hírlevelünkben is.

Brüsszelben megerősítették a Szabad Európának, hogy megérkezett Orbán Viktor kormányfő levele az Európai Unió tervezett költségvetésével és a jogállamisági megállapodásról. Cikkünkben körbejárjuk, mit érhet el a magyar miniszterelnök, és hol érvényesítheti a sokszor emlegetett vétóját.

Járványszigor

Szembejött a valóság – így értékelte a legutóbbi járványügyi szigorításokat a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Őket az érinti, hogy a felsőoktatásban és a középiskolák 8. évfolyamai felett online oktatás lép életbe. Az általános iskolák és az óvodák azonban továbbra is nyitva maradnak. Írásunkból kiderül a vendéglátásban és a szállásadásban dolgozók első reakciója is.

Kedd reggelre 4140 újabb embernél igazolták a koronavírus fertőzést, az egy nap alatt elveszített 103 beteggel átlépte a 2500-at (2596) a járvány halálos áldozatainak száma. 6153 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 461-en vannak lélegeztetőgépen. Az Országgyűlés ma szavaz a rendkívüli jogrend 3 hónapos meghosszabbításáról, és ezzel a szigorúbb intézkedések életbe léptetéséről ma éjféltől.

Biztató az egyik kísérleti vakcina, az EU máris venne több száz millió adagot. A tesztek adatainak korai kielemzése azt mutatja, hogy 90 százalékos hatékonysága lehet a Pfizer oltószerének, de a szakértők türelemre intenek.

Várakozások az amerikai elnökválasztás után

Együttműködőbb és barátságosabb stílust várnak Joe Bidentől az európai NATO-szövetségesek. Sokan azt remélik, hogy végre visszatér a Washington és Brüsszel által is oly sokáig népszerűsített “szabályokra épülő világrend”, legalábbis kereskedelmi és környezetvédelmi kérdésekben. Brüsszeli tudósítónk elemzése ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy több jelentős problémára nem lesz egyértelmű megoldás a személycsere a Fehér Házban.

Lemondott az amerikai igazságügyi minisztérium egyik vezetője, miután a hivatal első emberének számító legfőbb ügyész levélben küldött engedélyt az állami ügyészeknek a hivatalban lévő elnök által bizonyítékok nélkül emlegetett választási csalások kivizsgálására. A BBC cikkéből kiderül, a távozó tisztviselő szerint ezzel a legfőbb ügyész túllépte a hatáskörét, ő azonban azt mondja, ilyen útmutatásokat nem zája ki megkerülhetetlen szabály.

Végül képgalériánkat ajánlom, szintén a tengerentúli eseményekkel kapcsolatban: fotókon keresztül mutatjuk be Joe Biden megválasztott amerikai elnök életútját.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG