Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Covid védőoltás leghamarabb jövő ősszel, a lengyel EU-vétó okai, stadionépítési kudarc Moldovában


A reggel legfontosabb hírei: jövő őszre várható a tömeges Covid elleni védőoltás, koalíciós érdekek állhatnak a lengyel EU-vétó mögött, 15 éve épül egy stadion Moldovában.

Jövő őszre várható a koronavírus fertőzés elleni védőoltás tömeges elterjedése – mondta a Boldogkői Zsolt, molekuláris biológus, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára a Szabad Európának adott interjúban. Cikkünkből az is kiderül, hogy komoly károkat okozhatnak az oltásellenesek Magyarországon is.

Miközben újabb intézményekben kezdődik tesztelés itthon, nem változik a járvány terjedési üteme itthon, hétfő reggelre 3334 újabb embernél lett a koronavírus-teszt pozitív. Több mint 130 ezer emberről tudják, hogy vírushordozó. Egy nap alatt 91 ember halt meg, összesen 3891 életet követelt eddig a járvány itthon. Csaknem 7 és félezer koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 627-en vannak lélegeztetőgépen. 43 ezren felgyógyultak a betegségből.

Mélyebb okai vannak a brüsszeli lengyel ellenállásnak

Koalíciós érdekek állhatnak az EU-t fenyegető lengyel vétó mögött. Iwona Reichardttal, a New Eastern Europe főszerkesztő-helyettese azt állítja, valójában nem Jarosław Kaczyński áll ellen Brüsszelben, hanem a három kormánypárt közül egy másik, szélsőségesebb tömörülés az indikátora a folyamatoknak.

Moldova nem teljesít jól stadionépítésben. Otaci városában 15 éve döntöttek arról, hogy betonkatlant kap a helyi focicsapat. A lelátók azóta sem állnak, a helyi egyesület is feloszlott már, de a beruházás továbbra is emészti a pénzt.

Embertelen történetek Hegyi-Karabahból

Szomszédai kivégzését kellett végignéznie videóról egy karabahi menekültnek, hogy azonosítsa az áldozatokat. Akik a fegyveresek szerint nem is léteztek. A szomszédasszony megrázó történetéből világosan látszik, az Örményország és Azerbajdzsán közötti területért kitört háború más, mint amiket eddig láttunk.

Prágai levelünk egy múltheti cseh ünnepnapról szól: ötven év eltéréssel két eseményről is megemlékeznek az országban minden évben november 17-én.

Ha érdekli a történelem három további cikkünket is a figyelmébe ajánlom: száz éve a Fekete Báró 150 ezer embert menekített ki a bolsevikok elől a Krímben, és 25 éve ért véget a boszniai háborúk. Megismerheti videónkból Igor Sikorskyt, a repülés egyik úttörőjét is, aki a cári Oroszországnak tervezett bombázókat az I. Világháború idején, most pedig az általa alapított cég gyártja azokat a „koptereket”, amelyek amerikai elnököket szállítanak.

Végül egy emlékeztető: ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

Nyugodt napot kívánok,
Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG