Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: egy immunitásunk már kialakult – a járvány rossz híreire


Oltás egy székesfehérvári háziorvos a rendelőjében 2021. március 17-én
Oltás egy székesfehérvári háziorvos a rendelőjében 2021. március 17-én

A legfontosabb cikkeink kedd reggel: a járvány leghalálosabb napja, nem tetszenek a Kína elleni EU-szankciók a magyar kormánynak, népszavazásnak is beillő választás Izraelben.

A járvánnyal kapcsolatban egy immunitásunk már kezd kialakulni: a rossz hírekre. A minden korábbi értéküket megdöntő mutatókra már csak legyintünk, pedig a mai különösen tragikus. Az elmúlt 24 órában 252 életet követelt a koronavírus okozta betegség, ennyien egy nap alatt még nem haltak meg a fertőzés miatt. De szomorú csúcs az is, hogy a lélegeztetőgépre szorulók aktuális száma is csaknem 50 fővel nőtt, közel 1400 beteget próbálnak már így megmenteni. Az oltási tempó viszont nem gyorsul, ismét 50 ezernél kevesebb embernek sikerült beadni az első oltását. Mindent egybevéve már több mint egymillió adag fel nem használt oltás áll a kormánynál.

Oltási politika, oltási marketing

Több jel is arra mutat, hogy átpolitizált oltási kampány folyik Szerbiában. A belgrádi kormány kiemelt jelentőséget tulajdonít a Kínával fenntartott jó kapcsolatnak. Európán belül Szerbiában engedélyezték először a Sinopharm készítményét, ezt Magyarország követte amúgy, és Zlatibor Lončar szerb egészségügyi miniszter volt az „első ember Európában”, aki megkapta a kínai oltást.

Kígyózó sorok az oltóközpont előtt Belgrádban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:32 0:00

Közben igyekszik tisztázni az AstraZeneca nevét a gyártó: egy friss amerikai vizsgálatra hivatkozva leszögezik, hogy nem növeli a vérrögképződés kockázatát a koronavírus elleni vakcinájuk, amely 79 százalékos hatékonysággal akadályozza meg a Covid-19 betegség tüneteinek kialakulását. A 30 ezer önkéntes részvételével elvégzett teszt hétfőn közzétett eredményei szerint az oltóanyag minden korcsoportban, így az időseknél is jól működik, a körükben mért hatékonysága 80 százalékos.

A magyar kormány szerint fontosabb az életek mentése a kisebbségek emberi jogainál

Az EU-tagországok külügyminisztereinek tanácsülésén csaknem harminc év után először Kína ellen is büntetőintézkedéseket rendeltek el a muszlim ujgur kisebbség tagjaival szembeni tömeges jogsértések miatt. Szakemberek szerint a döntés inkább jelképes, nem okoz valódi anyagi károkat Pekingnek. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentette, hogy a magyar kormány értelmetlennek, magamutogatónak és károsnak tartja a szankciókat, és megszorító intézkedések helyett életeket kellene menteni.

Menjen vagy maradjon Bibi – azaz a korrupciós ügyekbe keveredett Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök? Ez a nagy kérdés Izraelben, ahol az elmúlt két év negyedik parlamenti választását tartják. Úgy tűnik az ellentmondásosan megítélt kormányfő ismét győzhet – de ez nem feltétlenül az ő érdeme. Az elmúlt években sikeresen teremtette meg magának a bármely válságot túlélni képes politikai mágus, ellenfelei szerint a mesteri manipulátor imázsát. Áprilisban nagy szüksége lesz ezekre a képességeire, mert megjelennek a bíróság előtt a korrupciós perben ellene valló tanúk.

Végül infografikánkat ajánlom figyelmébe: miért terjedhetnek az álhírek szinte akadálytalanul Magyarországon?

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG