Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: eldőlhet az SZFE jövője, több lehet a Covid-fertőzött, mint hitték és meglepő telefon a Nobel-díjasoknak


A három legérdekesebb cikk kedd reggel: béremeléssel zárná le a sztrájkot a Színház és Filmművészeti Egyetem új vezetése; alapjaiban alakíthatja át az egészségügyet az orvosok magasabb fizetése és civilek vették videóra a feltételezett kirgiz választási csalásokat.

Mézesmadzag és korbács - október 7. éjfélig érvényes ajánlatot adott a Színház és Filmművészeti Egyetem új vezetése a sztrájkoló tanároknak és a hallgatóknak. Az ígéret az, hogy nem tesznek „semmilyen lépést” a diákok és a tanári kar ellen, ha szerdáig átadják az egyetemet az új vezetésnek.

Alapjaiban alakítja át az egészségügyi rendszert az orvosi béremelésről szóló törvényjavaslat. A hálapénz kifizetéséért és elfogadásáért is börtön járhat, a magán- és az állami ellátást a másodállás tiltásával is szétválasztanák. A 24.hu összeállítását ajánljuk a témában.

A járványok vége és a fel nem vett telefon

Az Egészségügyi Világszervezet szerint világszerte már minden tizedik ember elkaphatta a koronavírus-fertőzést. A 760 milliós becslés több mint húszszorosa a 35 millió igazolt fertőzésnek.

Rendkívül látványos összeállításában a BBC azt mutatja meg, hogyan érnek véget általában a járványok. Az angol nyelvű cikket végigolvasva kiderült, mit tartogat nekünk a közeljövő.

“Alig találták a szavakat, nagyon meglepődtek, rendkívül boldogok voltak, élmény volt velük beszélni, bár nem vették fel elsőre a telefont” – így számolt be az orvosi Nobel-díjat odaítélő bizottság titkára arról, hogyan tudatta a két amerikai és egy brit győztessel a hírt. Az amerikaiak mentségére szóljon, hogy hajnali 5 előtt csörgött a telefonjuk.

Kirgizisztánban sokan választási csalásokat emlegetnek. Csak aznap délelőtt 21 szabálysértési panasz érkezett. Civilek videóra is vettek közülük nem egyet – mi pedig itt megmutatjuk.

Örményország és Azerbajdzsán között háborús a helyzet, de mindkét országban vannak, akik békét akarnak. Nem minden fiatal jelentkezik önként katonának – derül ki videónkból.

Szelfi

Végül annak, aki egy kis szépségre és nyugalomra vágyik: Szelfi címmel indítottunk podcast sorozatot, amelyben megismerésre és elismerésre méltó embereket, teljesítményeket mutatunk be. Az első adás vendége Lakatos Mónika, a Romengo és a Cigány Hangok énekesnője, az első roma WOMEX-életműdíjas volt.

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG