Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: ellentmondások az oltás előregisztrációja körül


A legfontosabb hírek hétfő reggel: ellentmondások az oltás előregisztrációja körül, az oltási terv átalakítását követelik a pedagógusok, a klímaváltozás kérdésében a fiatalokban bízik Jane Goodall etológus.

Hiába köszöntött ránk egy új év, valószínűleg az idei cikkeink zömét is a koronavírus-járvány hírei fogják meghatározni. Csak akkor érvényes az előregisztráció a koronavírus elleni védőoltásra, ha az úgynevezett kapcsolattartási nyilatkozatot is elfogadjuk, hangzik el a vakcinainfo.gov.hu weboldalt népszerűsítő tévéreklámban. Ennek ellenére az oldal akkor is elfogadja a feliratkozást, ha nem pipáljuk ki a vonatkozó rubrikát az adataink megosztásáról. Indokoltnak tűnik a jelentkezők óvatossága: az önkéntes nyilatkozat elfogadásával hozzájárulunk, hogy a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodához kerüljenek az adataink.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szilveszter éjjel kitette az oldalára, hogyan tervezik a lakosság tömeges oltását a koronavírus ellen. Erről azonban három napig egyetlen hivatalos forrás sem adott hírt. Kérdés, hogy a megjelent dokumentum már az oltási terv-e, mivel a tájékoztató csak a Központ “javaslatának” nevezi az írást. A kivonat szerint azokat a TAJ számmal rendelkező 18 év feletti állampolgárokat “érinti” a Covid-19 vakcinával történő oltás, akiknél az elmúlt 6 hónapban nem igazolódott a COVID-19 fertőzés (függetlenül attól, hogy volt-e tünetekkel járó megbetegedés).

Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete követeli, hogy a kormány úgy alakítsa át az oltási tervét, hogy – más európai országokhoz hasonlóan – az oktatási dolgozók az egészségügyi és szociális dolgozókat követően kerüljenek sorra az oltási rendben. Levelük az Oktatási Világszervezet és az UNESCO ajánlására hivatkozik, mely szerint a pedagógusoknak, az oktatóknak, a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottaknak magas prioritású csoportnak kell lenniük annak érdekében, hogy az egészség védelme, az oktatáshoz való jog érvényesüljön.

Kevesebb új beteg, 100-nál kevesebb halálos áldozat

Ezer alatt az új, azonosított betegek száma itthon, derült ki a reggel megjelent hivatalos statisztika szerint. Arra a közleményben nincs utalás, hogy a szilveszteri időszakban az elvégzett tesztek száma is visszaesett-e. Egy nap alatt 856 új koronavírusos beteget azonosítottak Magyarországon egy nap alatt. Az elmúlt 24 órában 93 ember halt bele közvetlenül a vírusba a bejelentés szerint, így már csaknem tízezer embernél tart a regisztrált magyar halálesetek száma. 5667 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük négyszázan vannak lélegeztetőgépen.

Rekordszámú koronavírus-fertőzést regisztráltak Japánban, ahol eddig sikerült elkerülni a súlyosabb járványt. A tokiói és környékbeli régiók kormányzói szerint indokolt lehet az országos veszélyhelyzet kihirdetése. Tavasszal Japán nagy részén ideiglenesen lezárták az iskolákat, üzleteket és rendezvénytermeket, ennek köszönhetően az év nagy részében nem öltött súlyos méreteket a járvány, a napi új esetszámok novemberig nem érték el az 1000-et a 126,5 milliós országban.

A fiatalokban bízik Jane Goodall

Optimista a klímaváltozással kapcsolatban Jane Goodall, a világ egyik legismertebb etológusa. A 86 éves kutató szerint politikai változások és a fiatalok aktivizmusa segíthetik a biodiverzitás és az éghajlat védelmét. Goodall a közelmúltban a környezetvédelemért tett erőfeszítéseivel hívta fel magára a figyelmet, tavaly például az általa alapított szervezettel közösen vállalta, hogy 5 millió fát ültet el a Világgazdasági Fórum 1 billió fa kezdeményezésének részeként.

Végül képgalériánkat ajánlom figyelmükbe, lenyűgöző fotókat válogattunk össze Budapest születéséről és újjáépítéséről.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG