Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: fantomházak lakói Szabolcsban, az unokázós csalók új módszerei, a Szovjetunióról ábrándozó kirgiz vezető


A három legfontosabb cikkünk hétfő reggel: állami támogatások fantomházak lakói után, agyevő amőba került a csapvízbe Texasban, egyre több és egyre tisztább kokain jön Európába.

Jó reggelt kívánok!

A törvénytelen szavazók után újabb gyanús körülményeket tárt fel munkatársunk az észak-magyarországi Magy község környékén. Éveken keresztül átlagosan 100 ember után vett fel pénzt az önkormányzat az államtól a községhez tartozó Kauzsay-tanyán élők után. A támogatáshoz legkevesebb száz lakos kellett volna, rögtönzött népszámlálásunk azonban mindössze 28 embert talált a hét házban, ahol a földhivatali térképmásolat több tucat lakhelyet tüntet fel.

Csalni kicsiben is lehet, a tavaszi lezárások nem tántorították el az unokázók csalásokkal próbálkozókat. Körképünkből ráadásul az is kiderül, hogy új módszert dolgoztak ki a tolvajok, akik messze nem készülnek annyit egy bűntettre, mint gondoltuk volna.

Vak tekintélyelv, félelem, szolidaritás?

Ha már szóba hoztam a lezárásokat: mi késztet bennünket a járványügyi szabályok betartására. Podcastunkban erről beszél egy friss kutatás kapcsán a kutató, Kende Anna szociálpszichológus, és hárman közülünk, akiknek, hozzánk hasonlóan, meghatározza életét a vírus.

A hétvége járvánnyal kapcsolatos fontosabb hírei közé tartozik, hogy elért a vírus volt politikust és újabb közismert embereket. A fertőzés terjedésének üteme miatt bővítik a kiskunhalasi járványkórház intenzív osztályának kapacitását, de újabb férőhelyeket dedikáltak a Dél-pesti Centrumkórház fekvőbeteg és intenzív osztályán is. Ugyanebben a cikkben arra figyelmeztet Szlávik János infektológus, hogy bárki bármit mondjon, a maszkhasználat igenis véd a fertőzéstől.

Agyevő amőba Texasban

Nemcsak a koronavírus, hanem az agyevő amőba is felbukkant a hétvégi híreinkben: egy texasi kisfiú halála mutatott rá, hogy az egysejtű bekerült egy település vízhálózatába. Kirgizisztánban pedig az borzolja a kedélyeket, hogy a kormányt támogató árt vezetője felvetette: hiba volt kilépni a Szovjetúnióból. Később azt mondta, csak viccelődött, de azon már valószínűleg ő sem fog mosolyodni, ha a kiszivárgott felvétel miatt kezdődött tüntetések közepette elvesztik a választásokat.

Végül egy szintén aggasztó infografikát ajánlok figyelmükbe: hétvégén bemutattuk az EU éves drogjelentését, de a szavaknál is józanítóbb egy ábrán látni, hol miből mennyi fogy.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG