Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: a magyar kormány az EB alelnököt támadja, jött uniós pénz a járvány miatti válság enyhítésére, a héten indul a Telex


A három legfontosabb hírünk szerda reggel: újabb brüsszeli frontot nyitott a magyar kormányfő, aggasztó a betöltetlen háziorvosi praxisok száma, a világátlagnál rosszabb a melegeket elfogadó magyarok aránya.

Jó reggelt kívánok!

Hiába bírálta a magyar kormányfő, töretlen a brüsszeli bizalom az Európai Bizottság alelnökében. Ursula von der Leyen kiállt biztosa mellett, aki Orbán Viktor szerint olyan kijelentést tett, ami szerinte összeegyeztethetetlen tisztségével. A magyar miniszterelnök pártját befogadó EP-frakció vezetője is szembeszállt a budapesti bírálatokkal. Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke azt mondta, legszívesebben a csoportosuláson kívül látná a Fideszt.

Kapott már az európai uniós pénzekből Magyarország a koronavírus-járvány miatti gazdasági válság enyhítésére – derült ki a Magyar Közgazdasági Társaság online üzemmódban megtartott vándorgyűlésén. Varga Mihály pénzügyminiszter előadásából derült ki, hogy a korábbi „sugallatokkal” ellentétben az uniós források átcsoportosításával több mint 400 milliárd forintot fordított a magyar kormány eddig gazdaságvédelmi célokra.

Több mint 700 ezer magyar ember él olyan körzetekben, ahol betöltetlen a háziorvosi praxis, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint. Részletesen összegyűjtöttük, honnan hiányoznak a háziorvosok, és miért. Általában helyettesítéssel oldják meg az ellátást, de ez azzal jár, hogy kevesebb ideig tud ott rendelni a helyettesítő orvos vagy messzebb lévő településre kell utaznia a betegeknek az alapellátásért.

Könyvdarálástól az elfogadásig

Aggasztó aktualitást ad a Pew Reasearch nyári felmérésének egy hazai szélsőjobbos politikus akciója. Világkörképünkből kiderül, hogy Magyarországon a megkérdezettek kevesebb mint fele, 49%-a válaszolta, hogy a társadalomban helyük van a homoszexuálisoknak. A magyar arány az 52%-os világátlaga alá esik. A visegrádi országok közül a legelfogadóbbak a csehek 59%-kal, de mind a szlovákok (44%), mind a lengyelek (47%) kevésbé toleránsok hozzánk képest.

A tolerancia más embercsoportok példáján is lemérhető. Infografikánkban a menekültek beilleszkedésének támogatását részletezzük.

Jön a Telex

Megvan az időpont, mikor indítják új weboldalukat az Indextől felmondott újságírók. A telex.hu linken már a héten elérhető lesz a hírszolgáltatás – mondta el a tulajdonos Kárpáti Márton egy szakmai konferencián. Hozzátette, az oldal egyelőre ingyenes lesz, és hetven ember készíti, mint fogalmazott, erős átfedésben a korábbi szerkesztőség névsorával.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG