Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Így finanszírozta a NER Orbán szlovén barátjának kampányát


Kosik Kristóf ügyvédi karrierje szinte elválaszthatatlan Rogán Antaltól, irodája milliárdos bevételhez juthatott a letelepedési kötvényekből
Kosik Kristóf ügyvédi karrierje szinte elválaszthatatlan Rogán Antaltól, irodája milliárdos bevételhez juthatott a letelepedési kötvényekből

A legfontosabb híreink pénteken: Rogán ügyvédjének kölcsönéből segítették Orbán szlovén barátjának kampányát. A NATO többnemzetiségű harccsoportot telepít a Dunántúlra. Az ENSZ szerint már több mint 3,6 millióan menekültek el Ukrajnából. Kárpátalját még nem érték el a harcok, de Ungváron egyre gyakrabban szólalnak meg a légvédelmi szirénák.

Rogánon át Habonyig: egy szlovén párt választási kampánya

A letelepedési kötvényektől Janez Janša választási sikeréig: minden eddiginél közvetlenebb bizonyítékot találtunk arról, hogyan segítik a magyar kormány legbelsőbb köreiből induló összegek egy külföldi párt választási kampányát. A birtokunkba került dokumentumokból az is kiderül, hogy egy szintén közeli kapcsolatban lévő ügyvéd is segítette a magyarok szlovéniai médiavásárlását.

2017-ben nagy médiavásárlásba kezdett Habony Árpád, illetve a hozzá közel álló üzletemberek Szlovéniában és Macedóniában. Mindkét országban pártmédiát vásároltak a magyar üzletemberek. Olyan tévécsatorna, online és nyomtatott újság került a birtokukba, amely közvetlenül támogatja Orbán Viktor jobboldali szövetségeseit. A magyar üzletemberek épp akkor érkeztek, amikor mind a szlovén Janez Janša, mind a macedón Nikola Gruevszki ellenzékben volt, és a pártmédiák forrásai elapadtak.

A lapunk birtokába került dokumentumokból kiderült: elsősorban Magyarországról finanszírozták a szlovén és a macedón pártmédiák fenntartását, és hogy a pénzek elosztója az R-Post-R.

NATO a Dunántúlon

A csütörtöki rendkívüli NATO-csúcstalálkozón hivatalosan is bejelentették, hogy a katonai szervezet többnemzetiségű harccsoportokat telepít Bulgáriába, Magyarországra, Romániába és Szlovákiába.

Az észak-atlanti szövetség vezetői az ukrajnai háborúról tanácskoztak, amely az ülés végén elfogadott zárónyilatkozat szerint a legsúlyosabb fenyegetés, amely évtizedek óta érte az euroatlanti biztonságot.

„Oroszország Ukrajna elleni háborúja összezúzta a békét Európában, illetve súlyos emberi szenvedést és pusztítást okoz” – írták.

A NATO a lehető leghatározottabban elítélte a csütörtökön pontosan egy hónappal ezelőtt megindított orosz inváziót, és annak késedelem nélküli beszüntetésére szólította fel az orosz elnököt. Kiemelték, hogy Moszkva katonai beavatkozása veszélyt jelent a globális biztonságra, Vlagyimir Putyin retorikáját pedig felelőtlennek és destabilizáló hatásúnak nevezték.

„Figyelj, Viktor, tudod te, mi megy most Mariupolban?”

Zelenszkij az Európai Tanácshoz intézett beszédében bírálta a magyar kormányt. El kell döntenetek, hogy kivel vagytok – ezt mondta Orbán Viktornak az ukrán elnök, aki bírálta a magyar kormány semleges álláspontját a háborúban, illetve azt is, hogy a magyar kormány nem enged át fegyverszállítmányokat az ország területén, és kereskedik, gázt és kőolajat vásárol Oroszországtól.

Volodimir Zelenszkij az Európa Tanácsban videokapcsolaton keresztül elmondott beszédében név szerint is kiemelve köszönte meg több uniós tagországnak a segítséget, Magyarországot viszont bírálta.

Úgy fogalmazott: el kell döntenetek, kivel vagytok. Mint mondta, a magyarok sokat szenvedtek, járt Budapesten, látta a cipőket a Duna-parton. Most ugyanezt teszik az oroszok az ukránokkal, Mariupolban ugyanilyen cipők vannak, ugyanilyen emberek sok ezren.

Orbán Viktor azonban nem sokkal később elutasította az ukrán elnök kéréseit. „Az ukrán elnöknek az Európai Tanácsban Magyarországgal szemben megfogalmazott követelései ellentétesek Magyarország érdekeivel, ezért Orbán Viktor elutasította azokat” – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Magyarország ki akar maradni ebből a háborúból, ezért nem enged át fegyverszállítmányokat és nem küld fegyvereket Ukrajnába. Ugyanakkor minden eszközzel segíti a háború elől menekülőket, és humanitárius segítséget nyújt nekik – hangsúlyozta a sajtófőnök, aki szerint a kőolaj- és a gázcsap elzárása egyet jelentene azzal, hogy a magyar családok fizessék meg a háború árát.

Orbán Viktor az EU-csúcsról úgy számolt be közösségi oldalán, hogy sikerült érvényt szerezni a józan észnek.

Pincéből óvóhely

Kárpátalját még nem érték el a harcok, de Ungvár környékén már most gyakran hallani a légvédelmi szirénák hangját. A városban számos ház pincéjét óvóhellyé alakították: ide menekülhetnek majd a helyiek egy esetleges orosz támadás idejére.

Szertefoszlott remények

Az ENSZ szerint már több mint 3,6 millió ember menekült el Ukrajnából a csütörtökön pont egy hónapja tartó háború miatt. Nagy részük már nem is reménykedik abban, hogy egyhamar hazatérhet.

Az orosz invázió megindítását követően sokan csak a legszükségesebbeket pakolták be gyorsan egy-két táskába, mielőtt útnak indultak valamelyik környező országba, abban bízva, hogy nemsokára úgyis visszatérhetnek. Ez a remény mára szertefoszlóban van.

„Eleinte azt gondoltuk, hogy hamar véget ér. Senki nem hitte, hogy Oroszország megtámadhat bennünket, aztán úgy voltunk vele, hogy gyorsan vége lesz. De mint láthatjuk, nincs mit várnunk” – mondta az ötvenéves Olha Homienko az AP hírügynökségnek.

Tombol a járvány Németországban

Magyarországon csütörtökön 2439 új koronavírus-fertőzöttet igazoltak és elhunyt 38 beteg. Míg Németországban rekordot döntött a napi fertőzöttek száma, Lengyelországban minden korlátozást feloldanak.

A regisztrált új esetekkel együtt Magyarországon a járvány kezdete óta összesen 1.839.358 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 38 beteg, velük a járvány halálos áldozatainak száma 45.258 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 100.707, kórházban 1953 koronavírusos beteget ápolnak, közülük hetvenen vannak lélegeztetőgépen.

Kellemes hétvégét kívánok!

Báthory Róbert

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG