Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Kocsmából készpénzt


A bezárásra ítélt acsádi posta. Forrás: googlemaps.com
A bezárásra ítélt acsádi posta. Forrás: googlemaps.com

Nemsokára a bolt és a kocsma maradhat sok kistelepülésen az egyetlen hely, ahol bankkártyával készpénzt tudnak felvenni a helyiek. Az egészségügy rombolásának tartja a Magyar Orvosi Kamara a kormány új rendelettervezetét, és erőteljes fellépést ígér. A napokban rábólinthat az Európai Bizottság a magyar partnerségi megállapodásra és a hét magyar operatív programra, ez azonban nem jelenti azt, hogy a pénz is jön. Hírösszefoglalónk szerdán.

Sok országban már régóta bevett szokás, hogy boltban vagy a benzinkúton megkérdezi az eladó a bankkártyás fizetés előtt, hogy kér-e készpénzt az ügyfél. De itthon miért pont most vezet be a kormány egy külföldön már évtizedek óta működő szolgáltatást?

A Szabad Európának név nélkül nyilatkozó szakértők azt mondták, hogy a kormány a postabezárások miatt lépett. Mivel sok kistelepülésen a posta (volt) az egyetlen hely, ahol készpénzt lehet felvenni, valamilyen megoldást kellett találni arra, hogy helyben is pénzhez juthassanak a bankkártya-tulajdonosok. Ráadásul több kistelepülésen is bezárnak a takarékok. A fiókbezárásokkal a bank lényegében a működését racionalizálja. Nemcsak a fiók zár be azonban, hanem készpénzhez is nehéz lesz hozzájutni ott, ahol az ATM-eket is leszerelik.

Szakértők szerint nincs szükség ennyi postára, a veszteséges működést az adófizetők állják, a takarékok racionalizálásával pedig Mészáros Lőrinc jár jól.

Fokozódó orvoshiány

„Nem vagyunk rabszolgák” – mondta egy szakorvos arra az egészségügyi rendelettervezetre, amely szerint a magánellátásban dolgozó orvosoknak havi húsz órát továbbképzés címén állami kórházban kell dolgozniuk. Az orvosi kamara erőt mutató válaszra készül, mert úgy vélik, „ezek a jogszabályok kiterjedten rombolják Magyarország egészségügyét”.

Ezt nem lehet sem január elsejével, sem később bevezetni, ez durván megsérti a munka szabad megválasztásához fűződő jogot, és egyáltalán nem életszerű a tervezett módosítás – mondta a Szabad Európának nyilatkozó nőgyógyász.

A tavaly májusi határidőig a szülész-nőgyógyász szakorvosok mintegy húsz százaléka nem írta alá a szolgálati jogviszonyt, és azóta még nagyjából ugyanennyien távoztak az állami egészségügyből, sok helyen kritikussá vált az orvoshiány, a kormány ezért próbálkozhat ily módon visszaterelni a nőgyógyászokat az állami ellátásba.

Zöld lámpa

A Szabad Európa úgy értesült, hogy az Európai Bizottság a tervek szerint szerdán, de legkésőbb csütörtökön elfogadja a magyar partnerségi megállapodást és a hét magyar operatív programot, kikötve ugyanakkor, hogy a szexuális kisebbségek gyermekvédelmi törvényben korlátozott jogainak megoldásáig, illetve az akadémiai szabadság rendezéséig és a menekültügyi rendszert elmarasztaló bírósági ítélet végrehajtásáig Magyarország nem igényelhet vissza pénzt az EU-tól.

21 milliárd euró vissza nem térítendő felzárkóztatási támogatás lehívása előtt nyílik meg az út, de a kifizetéseket a kötelező előlegfizetéstől eltekintve késleltetheti az, hogy Brüsszel megítélése szerint az ország nem teljesíti az úgynevezett horizontális feljogosító feltételek mindegyikét.

A kifizetési stop nem érinti az előlegfizetést (a programok rendelkezésére álló pénzügyi keret meghatározott részét a programok elfogadása után folyósítja az EU) és a technikai segítségnyújtásra szánt összegeket.

Egyenlő munkáért egyenlő bért!

2026-tól sokkal átláthatóbbak lesznek a fizetések az EU-ban, amitől azt remélik, hogy csökkenti a férfiak és a nők közötti bérszakadékot. A munkáltatóknak ugyanis komoly következményekkel kell szembenézniük, ha a fizetések meghatározásakor nemi alapon diszkriminálnak. A munkavállalóknak és képviselőiknek is több jogot biztosít majd az új szabályozás, amely azonban csak a száz főnél többet foglalkoztató vállalkozásokra ír elő kötelezettségeket.

Ami Magyarországot illeti, az Eurostat adatai alapján készített összevetés szerint jelenleg a magyar bérszakadék magasabb az uniós átlagnál: 17,2 százalék, ami az EU-ban az ötödik legnagyobb érték. A legmagasabb ez az arány Lettországban (22,3 százalék), míg Luxemburgban alig mérhető, 0,7 százalék, de nagyon jól teljesít ezen a téren Románia is 2,4 százalékkal.

Infografikánk a témában:

A jogszabály szankciókat is előír. Azok a munkavállalók, akiknek a munkáltatója nem tartotta tiszteletben az egyenlő bérezés elvének kötelezettségét, jogosultak lesznek kártérítést követelni.

Ez is érdekelheti

Az Index információi szerint Csák János miniszter felmenti a kultúráért felelős államtitkárt. Hoppál Péter a jövőben kormánybiztosként folytathatja. Facebook-oldalán az államtitkár azt írta, hogy új, fontos kormányzati feladatra készül, ami több vidéki és választókerületi munkát, kevesebb budapesti hivatali kötelezettséget jelent, továbbra is a magyar kultúráért dolgozva.

A lap úgy tudja, hogy Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője, korábbi helyettes államtitkár és Hoppál Péter tanácsadója veheti át a pozíciót. A cserére hivatalosan február elején kerülhet sor.

A Telex kérdésére reagálva az argentin nagykövet elhatárolódott Németh Szilárd fehér keresztényezésétől. „Az argentin válogatott, ahogyan az argentin emberek, a mesztic Amerika értékeit képviselik, és elutasítanak mindenféle faji, vallási, nemi és társadalmi diszkriminációt” – mondta Hernán María Patiño Mayer, Argentína magyarországi nagykövete Németh Szilárd fideszes képviselő „gratuláló” posztjára.

  • 16x9 Image

    Benyó Rita

    Benyó Rita a Szabad Európa újságírója. Két évtizede dolgozik politikai újságíróként. Pályáját az InfoRádióban kezdte, később a TV2, majd 2009 és 2011 között az MTV parlamenti és politikai tudósítójaként dolgozott. Ezt követően a Hír24 Híradójának szerkesztő-műsorvezetője, majd az ATV Heti Napló című műsorának, illetve a Jelen című hetilapnak a riportere volt. A politika mellett kulturális és gasztronómiai témákkal is foglalkozik.

XS
SM
MD
LG