Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: mi történne, ha lezárnák Budapestet, a Lukasenka ellen harcoló nők és a megvalósult időutazás


A három legérdekesebb sztori hétfő reggel: a súlyosbodó járványhelyzet közepette megnéztük, mi történne, ha lezárnák Budapestet; bemutatjuk a nőket, akik vezető szerepet játszanak a Lukasenka elleni fellépésben; és ökológiai katasztrófától tartanak az oroszországi Kamcsatka-félszigeten.

Járványkérdések lezárástól kerékpáron át a maszkellenes mozgalomig

Magyarország az európai élmezőnyben van a járvány terjedése szempontjából. Vajon meglépi-e a magyar kormány azt, amit a spanyol? Összeállításunkban utánajártunk mi történne, ha lezárnák Budapestet.

A BBC pedig azt nézte meg, hogyan indította be Bukaresttől Brüsszelig, Lisszabontól Lyonig szerte Európában a kerékpáros forradalmat a járvány. Vajon mire költötték az infrastruktúra fejlesztésére szánt 1 milliárd eurót?

Egy friss kutatás szerint hiszünk a tudományban, csak az eredményeiben nem igazán. A 20 országban végzett felmérés szerint leginkább Indiában bíznak a jótékony hatásaiban. De vajon hol a legkevésbé?

Eközben Magyarországon úgy tűnik, érinthetetlenek a járványtagadó orvos-celebek, a magyar maszkellenes és járványtagadó mozgalom vezetői. Vajon mi motiválja őket és miért nem kezd velük semmit például az orvosi kamara – tette fel a kérdést a Telex.

A Lukasenka ellen harcoló nők

Több mint ötven napja tartanak Belaruszban az Aljakszandr Lukasenka vitatott újraválasztását követő kormányellenes tüntetések, amelyeken szembetűnő azáltala csak „szegénykéknek” titulált nők fontossága. Bemutatjuk őket és elmondjuk, miért ilyen erős a szerepük.

A hétvégi kirgizisztáni választáson több helyről is állítólagos szavazatvásárlásokról és a szavazók megfélemlítéséről érkeztek hírek, pedig a közép-ázsiai országot „a demokrácia szigetének” is nevezik a régióban. A szavazólapokon szerepel és kifejezetten népszerű az „egyik sem” opció.

Bébiteknősöket mentő diákok

Ökológiai katasztrófától tartanak környezetvédők az oroszországi Kamcsatka-félszigeten, ahol a napokban tömeges állatpusztulást észleltek. A Greenpeace szerint olajszennyezés betegíthet meg immár embereket is. Az orosz természeti erőforrásokért felelős miniszter a hétre ígért hivatalos eredményt.

Szintén Oroszországban, egy Innolentievka nevű faluban bébiteknősöket mentettek az iskolások. Elragadó képeken mutatjuk be a programot és azt, miként menekülnek meg a kisteknősök az erdei ragadozóktól és az árvíztől.

Végül kiderül, hogy tulajdonképpen megmaradt az NDK, legalábbis azok szívében, akik évente kétszer találkoznak Lipcse mellett. Videónkban Trabantok, farostlemez-lakókocsik és zöld-sárga sátrak is láthatók.

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG