Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Munkavállalási igazolást állítottak ki Svájcban Orbán Viktor nevére


Az Orbán Viktor nevére szóló svájci munkavállalási regisztráció
Az Orbán Viktor nevére szóló svájci munkavállalási regisztráció

Nem találtuk meg a svájci bankszámláját. Benyújtja a Mol a számlát a benzinkutaknak. Tanáraikért virrasztottak a diákok. 1500 ukrán pilóta vesztette el a munkáját. A legfontosabb híreinkből válogattunk.

Orbán Viktor miniszterelnök állítólagos svájci bankszámlája után ment kollégánk, bár a kontót nem sikerült megtalálni, egy Orbán nevére kiállított munkavállalási engedélyt azonban igen.

Kérdés, hogy kinek állt ez érdekében, mert az biztosnak látszik, hogy Orbánt megkerülve vitték be az adatokat a svájci rendszerbe. Érdekes történet arról, mennyi munka van egy olyan sztori felgöngyölítése mögött is, amelynek végén az derül ki, hogy nincs is mit leleplezni.

A Szabad Európa cikkéből megtudhatják, hogyan zajlik az oknyomozás, lépésről lépésre végigkövethetik azt a munkát, amelyet egy újságíró végez annak érdekében, hogy bebizonyítson vagy cáfoljon egy történetet.

Kiszámlázott tankolás

Eddig azért panaszkodtak a kis benzinkutak, hogy nem zárhatnak be, és kénytelenek veszteségesen értékesíteni az üzemanyagot, most viszont azért elégedetlenkednek, mert kevés benzint és gázolajat szállít nekik az egyetlen talpon maradó nagykereskedő, a Mol.

Az alapüzemanyagok nagykereskedelmi ára továbbra is 480 forint, de ha céges autó vagy külföldi tankol, piaci áron adják a kutak. Vagyis most már ismét megéri üzemanyagot eladni egy bizonyos vendégkörnek.

A piaci értékesítés mennyiségét jelenteni kell a Molnak, amely kiszámlázza a kútnak. A kis benzinkutakhoz eközben nem jönnek vissza az ügyfelek, pedig ismét elindult egyfajta verseny a piaci árú üzemanyagoknál. A független benzinkutak szerint komoly feladat lesz visszaállítani az egyensúlyt.

Virrasztás a tanárokért

A Vörösmarty Mihály Gimnázium, a Szent István Gimnázium, az Óbudai Gimnázium és a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola előtt vasárnap este héttől hétfő reggel 9-ig tartó virrasztáshoz többen csatlakoztak. A fiatalok azt mondják, lehet még ilyen demonstráció, ha a kormány nem teljesíti a pedagógusok követeléseit.

A virrasztáson a négy iskola diákjaihoz többen csatlakoztak más iskolákból, és meglátogatták a helyszíneket tanárok, szimpatizánsok. Többen vittek meleg italt, süteményt a demonstrálóknak.

Fűtési gondok

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jánoshida két évvel ezelőtt cserélte le a fatüzelésű kazánokat gázfűtésre az óvodában és az idősek napköziellátását biztosító épületben. A 2500 lakosú település az áramszerződést sem tudja megkötni, mert a kilowattóránként 65 forintos ár mostanra 380 forintra ugrott.

A Népszava beszámolója szerint a község vezetője, Eszes Béla egy pénteki háttérbeszélgetésen mondta el, hogy a 380 forintos ár mellett a közvilágítás 3,5 milliós költsége húszmillió lenne egy évre, miközben az iparűzési adóból származó bevételük negyvenmillió forint.

Zátony, toborzás, landolás

A VotTak online televízió értesülései szerint a vállalatot vezető, „Putyin séfjeként” is ismert Jevgenyij Prigozsin az utóbbi napokban társával, Dmitrij Utkinnal személyesen felkeresett több büntetés-végrehajtási intézményt, ahova helikopterrel érkeztek. A börtönök udvarán a foglyokkal is találkoztak.

A Kremlhez köthető katonai magáncég, a Wagner-csoport már közel ezer rabot toborzott zsoldosnak két büntetőtelepen a délnyugat-oroszországi rosztovi területen, korábbi szabadulást ígérve, amennyiben Ukrajnába mennek harcolni.

Vlagyiszlav Petrenko egyike annak a mintegy 1500 ukrán pilótának, aki a háború kezdete óta nem repülhet. A pilóta azt mondja, a hadsereg nem tudja használni őket, mert több száz katonai pilóta áll rendelkezésre, de nincs elég harci repülőgép, amivel repülhetnének. Erről szóló videónkat itt nézheti meg.

A háború kezdete óta 1500 pilóta kényszerült a földre
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:13 0:00

Amit még érdemes tudni

Kína óhajára titkosította Szijjártó Péter a Budapest–Belgrád-vasút hitelszerződését (444.hu)

A Kúria elfogadta a külügy érvelését, miszerint ha a kínaiak nem akarják elárulni, hogy mi áll benne, akkor a titkosítás magyar érdekké is válik.

Hónapokat vártak időpontra Sopronban, aztán most megszűnt a gyermekkardiológia (Telex.hu)

Augusztus 27-től nincs gyermekkardiológiai rendelés a soproni kórházban.

Az Orbán-kormány júniusban is drágábban vette Putyintól a gázt, kétmilliárddal többet fizetett a tőzsdei árhoz képest (nepszava.hu)

Az irányadó tőzsdei értéknél júniusban is közel tizedével drágábban kaptuk Putyintól a fűtőanyagot.

Szép napot!

Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG