Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Orosz rakétacsapások rázták meg az ukrán fővárost


Ukrán tűzoltók egy orosz rakéta okozta kráterben Kijevben 2022. október 10-én
Ukrán tűzoltók egy orosz rakéta okozta kráterben Kijevben 2022. október 10-én

A legsötétebb reggelre virradt a háború kezdete óta Kijev és több más ukrán település. Az év végéig sem húzza ki Miskolc, ha nem kap állami segítséget. Több száz olyan multi maradt, amely úgy próbálja folytatni oroszországi üzleteit, mintha mi sem történt volna. Új szerb–magyar olajvezeték tervét jelentették be.

Négy rakéta csapódott be tegnap a reggeli órákban Kijev központjában, az orosz hadsereg feltehetőleg direkt a munkába igyekvő civileket támadta. Egy forgalmas útkereszteződésnél óriási kráter látható, mellette kiégett autók és megrongálódott épületek.

Kijev mellett a középső országrészben lévő Dnyipróban, valamint a nyugati Lvivben, Ternopilben és Zsitomirban is robbanások voltak, miután Vlagyimir Putyin ukrán terrorcselekménynek nyilvánította a Krím félszigetet Oroszországgal összekötő híd elleni hétvégi támadást.

A február 24-én megindított háború első szakasza óta nem voltak hasonlóan súlyos csapások az ukrán fővárosban. Sokan óvóhelyre menekültek, helyszíni tudósítások szerint hosszú időn keresztül sűrű fekete füst gomolygott a levegőben.

A rakétatámadásokról készült fotógalériát itt, videót pedig ide klikkelve nézheti meg.

A legsötétebb reggelre virradt a háború kezdete óta Kijev és több más ukrán település
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:01 0:00

Bajban Miskolc

A sokszorosára drágult áram-, gáz- és távhőköltségek miatt Miskolcnak összességében 4,5-5 milliárd forinttal emelkednek meg a terhei az év végéig. „A drágulás csak elenyésző százalékát tudják olyan drasztikus lépésekkel megspórolni, mint például óvodák összevonása, múzeumok, fürdők, könyvtárak bezárása, de még így is marad 2,5-3 milliárd forintos lyuk a költségvetésben” – mondta a Szabad Európának Veres Pál független polgármester.

A városvezető szerint az elszabadult energiaárak miatt külső segítség nélkül olyan alapellátások kerülhetnek veszélybe, mint az óvoda, bölcsőde, idősek otthona, szociális és egészségügyi ellátás, közétkeztetés vagy a tömegközlekedés. Idén ötmilliárdos, jövőre 15 milliárdos költségnövekedéssel számolnak, amit lehetetlen kigazdálkodni.

Piszkos hat?

Miután Vlagyimir Putyin hadserege februárban hadüzenet nélkül ismét megtámadta Ukrajnát, több mint ezer multi jelentette be, hogy a szankcióknál jobban vagy akár teljesen felhagy oroszországi tevékenységével. Egy részük mindezt határozatlan időre jelentette be, mások addig, amíg a putyini vezetés háborúzni kíván.

A Yale Egyetemen vezetik, hogy mely cégek azok, amelyek a háború ellenére vagy pont a háború hozta lehetőségeken rengeteget keresve üzletelnek még Oroszországban. Ábrázoltuk ezeket a cégeket, amelyek között van hat magyar vállalat is.

Hadházy felesküdött

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő korábban arról beszélt, hogy az eskütétel után is csak szavazni jár majd be a Parlamentbe, a látszatvitákat kerüli, az Országgyűlésen kívüli munkára koncentrál.

Az eskütétel ugyanakkor azt jelenti, hogy Hadházy így már kap majd kap fizetést, képviselői juttatásokat. Erről a független politikus azt mondta, hogy így többet tud majd vidékre utazni, ami elengedhetetlen a munkájához.

Új gázvezeték

Új olajvezeték fog épülni Magyarországról Szerbiába – jelentette be Kovács Zoltán kormányszóvivő Twitteren. Az új vezeték a régi Barátság kőolajvezetékkel köti majd össze Szerbiát, és két év múlva készülhet el, ennél többet egyelőre nem árultak el a részletekről.

A vezetékre Szerbiának van szüksége, nem Magyarországnak. Horvátország ugyanis csatlakozott az orosz olaj elleni embargóhoz, Szerbia viszont eddig döntően a Horvátországon átmenő JANAF olajvezetéken tudta behozni az orosz olajat.

Amit még tudni érdemes

Teljes a káosz a magyar egészségügyben: sorra zárnak be a rendelők, kódolva van a tragédia (penzcentrum.hu)

A betegek agyonhajszolt, kiégett dolgozók között próbálnak meggyógyulni.

Válságkezelés Dorogon: keddtől nincs fűtés és meleg víz az önkormányzati intézményekben (telex.hu)

Pénzügyi válságkezelési programot kellett elfogadnia a dorogi önkormányzatnak a hétfői rendkívüli testületi ülésen.

Csaba László: Óriási hitelességi válságban a magyar gazdaságpolitika (mfor.hu)

A kormány nem ismerte fel, hogy a gazdaság strukturális átalakítására lenne szükség, és az ország külső finanszírozásra kényszerül.

Szép napot!

Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG