Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Politológus: Magyar Péter sikere attól is függ, talál-e olyan vállalkozói réteget, amely nem fél támogatni őt


Magyar Péter zászlóbontása Budapesten az 1848-as megemlékezésen, 2024. március 15-én
Magyar Péter zászlóbontása Budapesten az 1848-as megemlékezésen, 2024. március 15-én

Elemzés: vészcsengő Orbán Viktornál, gyenge retorika és erős érzelmek Magyar Péternél. Rövidesen döntés születhet a Magyarországgal szembeni EU-s pénzbírságról. Diktatúrában kellett egy demokratikus modellt felépítenünk – interjú dr. Gerevich József pszichiáterrel.

Elemzés: vészcsengő Orbánnál, gyenge retorika, erős érzelmek Magyarnál

Novák Zoltán, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa szerint mivel a Fidesz nem képes megszólítani a fiatalokat, Orbán Viktor meghúzta a vészcsengőt, és felszólította idősebb táborát, hogy győzzék meg a gyerekeiket arról, kire kell szavazniuk. Magyar Péter retorikai képességei nem erősek, emocionálisan mégis bevonta a közönségét. Elemzés az ünnepről.

Míg Orbán Viktor Brüsszel elfoglalásáról beszélt március 15-én a Múzeumkertben, addig Magyar Péter rendezvénye az Európa című dallal indult az Andrássy úton. Tízezrek voltak kíváncsiak Varga Judit NER-ből kivált volt férjének zászlóbontására, amelynek során új kormányról beszélt, és ehhez programot is hirdetett, pontról pontra szembeállítva a jelenlegi vezetés tevékenységével és intézkedéseivel.

Eközben a miniszterelnök a Nemzeti Múzeumnál elmondott ünnepi beszédében azt hangoztatta, hogy a magyarok 1848-ban megálltak Schwechatnál, de most Brüsszelig fognak menetelni, és meg fogják csinálni a változást az Európai Unióban.

Már a közeljövőben döntés születhet a pénzbírságról Magyarországgal szemben

Döntéshozatali szakaszba lépett az eljárás, azaz mostantól bármikor döntést hozhat az Európai Bíróság a magyarországi menekültügyi rendszert jogsértőnek minősítő korábbi ítélet végre nem hajtása miatt kiszabandó pénzbírságról. A gyermekvédelmi törvény miatt indult perben nemrég lezárult az írásbeli szakasz, az év második felében lehet ítélet.

Diktatúrában kellett demokratikus modellt felépítenünk – interjú dr. Gerevich József pszichiáterrel

Miként lehet egy diktatúrában demokratikus modellt kialakítani egy pszichiátriai osztályon, egyenrangú kapcsolatot teremteni orvos és páciens között, utóbbiaknak erős beleszólást adva az osztály működésébe? Erről is beszélt a Szelfiben dr. Gerevich József pszichiáter, neurológus, író.

Elnökválasztás Oroszországban: mihez kezd Putyin újabb hat év hatalommal?

Miközben Vlagyimir Putyin újabb hatéves mandátumára készül Oroszország elnökeként, a hétvégi választás aligha tartogat meglepetést. Azonban hogy mihez kezd majd a célvonal átlépése után, sokkal érdekesebb, és sok szemlélőből szorongást vált ki.

Eközben a Délben Putyin ellen nevű kezdeményezés nyomán felsorakoztak a tüntetők az orosz elnökválasztáson.

Amit még tudni érdemes

Gyökeres átalakításra készül a szülészeteken a Belügyminisztérium (HVG)

Már zajlik azon intézmények kiválasztása, ahol „bensőséges hangulatú szülészeteken”, kevesebb orvossal, szülésznők jelenléte mellett adhatnának életet gyermeküknek a nők. Kérdés, valóban jobb lesz-e tőle a szülészeti ellátás, vagy a kormány csak a súlyos orvoshiányra keres megoldást.

Szakképző iskolákért is bejelentkeztek az egyetemek, már több is alapítványi vagy egyházi kézbe került (Népszava)

Nemcsak általános és középiskolák fenntartásának átvételéért jelentkeztek be egyetemi-alapítványi és egyházi fenntartók, hanem szakképzési intézményekért is. A fenntartóváltás több esetben már meg is valósult.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG