Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Súlyos harcok folynak Kelet-Ukrajnában, de megvan az EU-s olajembargó


Az Ukrajna elleni orosz támadás ellen tüntetnek Berlinben 2022. február 25-én
Az Ukrajna elleni orosz támadás ellen tüntetnek Berlinben 2022. február 25-én

Egy veterán orosz elemző azt mondta a Szabad Európának, hogy nem csak Putyin háborúja ez, az oroszoknak száz százalékban bűnösnek kell érezniük magukat. Kerék-Bárczy Szabolcs: az Orbán Viktor vezette politikai-gazdasági erőnek nem a kormányzás a legfőbb célja, hanem hogy egy bűnszervezetet tartson fenn. A Financial Times gazdasági lap szerint Orbán Viktor utasítása kellett Marine Le Pen magyar hiteléhez. Legfontosabb híreinkből válogattunk.

Egyre hevesebbek a harcok Kelet-Ukrajnában

A kelet-ukrajnai Liszicsanszkban és testvérvárosában, Szeverodonyeckben folyamatosak a bombatámadások, miközben az orosz csapatok megpróbálják teljes ellenőrzés alá vonni Donyeck és Luhanszk megyét. Az ukrán elnök szerint a támadásokban megsemmisült Szeverodonyeck létfontosságú infrastruktúrája.

Több településen nincs se víz, se áram. Szerhij Hajdaj, a Luhanszk megyei ukrán katonai adminisztráció vezetője vasárnapi Telegram-posztjában azt írta: az orosz csapatoknak nem sikerült bejutniuk Szeverodonyeck központjába. A város továbbra is ukrán kézen van, a humanitárius segélyszállítmányok is be tudnak jutni az ott lakókhoz. A harcokról szóló fotógaléria itt érhető el.

Eközben Vlagyiszlav Inozemcev orosz akadémikus, veterán elemző a moszkvai Posztindusztriális Tanulmányok Kutatóközpontjának igazgatója a Szabad Európa georgiai szolgálatának adott nagyinterjújában Vlagyimir Putyin orosz elnök egészségi állapotáról, az oroszok lehetséges kollektív bűntudatáról beszél, és megjósolja, hogy fog véget érni a Putyin-rendszer.

Lesz olajembargó, de Magyarország mentességet kap

Megállapodott a brüsszeli EU-csúcson az Oroszországot sújtó hatodik szankciócsomagról az Európai Unió 27 tagállami vezetője. Az embargó azonnal vonatkozik az Oroszországból származó olajimport több mint kétharmadára, a csővezetéken szállított nyersolajra azonban a tilalom egyelőre nem terjed ki.

Orbánnak nem a kormányzás a célja

Valószínűleg nincs más a rendszerváltás utáni magyar politikában, aki annyi kormánynak lett volna tisztviselője és pártnak politikusa, mint Kerék-Bárczy Szabolcs. 21 évesen Antall József kabinetjében kezdett, az első Fidesz-kormányban előbb Stumpf István miniszter kabinetfőnöke, majd a külügyminiszter tanácsadója, végül Los Angeles-i főkonzul volt. Ezután pártpolitika következett, előbb az MDF, majd a DK elnökségi tagjaként. 2016-ban kiszállt a politikából.

Most címmel megírta visszaemlékezéseit. Ebben ír a Matáv büdzséjében szereplő milliárdos alkotmányos költségről, ahogy a kenőpénzt nevezik a politikában; arról a kétmillió euróról, amely az illegális belépő volt a Budapest Airport privatizációjába; arról, hogy miért nem előzte meg Gyurcsány Ferenc a 2006-os puccskísérletet, és hogy szerinte miért bűnszervezet a Fidesz-kormány; és a legtöbbet arról, hogy naivitás-e a köz szolgálatának lehetőségét keresni a politikában, ahogy ő tette változatos pályája során. Podcastunk rövidebb változata ez a cikk.

Miniszterelnöki segítség Le Pen magyar hiteléhez

A brit üzleti lap szerint maga Orbán Viktor utasította az MKB Bankot, hogy nyújtson hitelt a vele jó kapcsolatot ápoló francia szélsőjobbos politikusnak, mert ettől a pénzintézet vezetése, de még Mészáros Lőrinc is vonakodott.

A Financial Times Orbán Viktor bankja című cikke többek között arról szól, hogy NER-körök még az MKB Bank és a Budapest Bank egyesülését megelőzően három, összességében csaknem negyedmilliárd euró gigahitelt kaptak a portfólióból.

Tucatnyi szakértőre hivatkozva a Financial Times azt írja, hogy ha ezek a cégek egy Orbán-kormány utáni időszakban elveszítik az állami szerződéseiket, az így kieső törlesztések veszélybe sodorhatják a Magyar Bankholding többi ügyfelének pénzét. Ugyanakkor ha a következő négy-öt évben állami szerződések nélkül is működővé teszik a Bankholdingot, az sikeres lehet.

Szép napot!

Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG