Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Polgármester lenne, pedig tavaly még rács mögött volt


A Szeged alatti Újszentiván nem békés település. Az elmúlt években egymást érték a botrányok
A Szeged alatti Újszentiván nem békés település. Az elmúlt években egymást érték a botrányok

Független polgármesterjelöltként indul a választáson Putnik Lázár. Egy évig volt előzetes letartóztatásban, tavaly februárban helyezték szabadlábra. Újszentiván vőfélyből lett polgármestere tizenhét évig vezette a települést. Korábban elítélték választási csalás miatt is, mivel fantomszerbeket telepített be a faluba a voksaikért. 2022 elején tartóztatták le, a gyanú szerint azért, mert összesen 222 millió forintnyi vagyoni kárt okoztak társaival a magyar költségvetésnek. Bodó Imre regnáló polgármester szerint felelőtlenség elindulnia a választásokon, hiszen tetemes börtönbüntetésnek nézhet elébe. A 2200 fős Újszentivánon összesen hatan indulnak a polgármesteri címért.

Még csak tavaly helyezték szabadlábra, és ahogy a helyiek mondják, volt rajta kis és nagy bilincs is, de most újra ringbe száll a volt polgármester, akit a rendőrök 2022 februárjában tartóztattak le. Putnik Lázár tizenhét évig volt Újszentiván első embere. A férfit és társait azzal vádolta meg a nyomozó hatóság, hogy súlyosan túlárazott egy többségében állami forrásból épülő munkásszállót.

Bűnök és ciklusok

A túlárazott munkásszálló ügye vetett véget Putnik Lázár tizenhét évnyi polgármesteri pályájának. Még 2017-ben pályázott a kormányhivatalnál a megépítésére. Meg is kapták a 222 milliót a projektre, amelynek összköltsége 371 millió forint volt. Csakhogy a vád szerint a beruházást túlárazták, a polgármester pedig eltüntetett több mint százmillió forintot.

Azóta a vádismertetésből több részlet is kiderült. Például az, hogy a volt polgármester nem jelent meg a bíróság előkészítő ülésén, annak ellenére, hogy ő az elsőrendű vádlott. De ez már múlt idő – mondta az ügyre és a volt polgármesterre is jól rálátó forrásunk.

„Idáig négyszer idézte a bíró vádismertetésre. A többiek megjelentek mindig, de ő egyszer sem. A bíró május 20. környékére kitűzte a tárgyalást, három napot egyfolytában. Korábban úgy mentette ki magát, hogy először ügyvédet cserélt, akinek nem volt állítólag ideje felkészülni. Másodjára egészségügyi okokra hivatkozott. Nem tudom, meddig tudja még húzni, de az örökkévalóságig nem. Elméletileg előbb-utóbb vele is ismertetik a vádat mint elsőrendű vádlottal. A május végi tárgyaláson már mindenképp ott kellene lennie”

– mondta.

Szellemszavazók és a magyar jogrendszer furcsaságai

Putnik Lázárnak nem ez az első büntetőügye. Még a 2014-es választások előtt tömegével jelentettek be Újszentivánra szerb és román fantomlakosokat. A voksok jelentős részét megszerezve simán nyert.

Mindez akár titokban is maradhatott volna, de nem volt szerencséje sem a polgármesternek, sem a társainak. A választások után egy évvel Szögi Zoltán (a férfi azóta elhunyt – B. R.) kukát akart cserélni. Ehhez viszont az önkormányzathoz kellett bemennie, mivel annak alapján számolják ki az önkormányzatnál, hogy ki mennyi szemétszállítási díjat fizet, hogy hányan élnek a háztartásban.

Kiderült, hogy a feleségén és rajta kívül papíron még ketten élnek a házában, olyanok, akikről sosem hallott. Szögi Zoltán feljelentést tett, több évig tartó nyomozás lett az ügyből, több száz embert hallgattak ki. Az összevont ügyben 2019 nyarán hoztak ítéletet. Putnik Lázár és a szomszédos Tiszasziget polgármestere, Ferenczi Ferenc is olcsón megúszta a választási csalást és a közokirat-hamisítást. A bíróság a közügyektől nem tiltotta el egyiküket sem, így néhány hónappal később, a 2019-es önkormányzati választáson újra indultak, és nyertek is.

Mindezek ellenére Putnik Lázár most újra elindulna a választásokon egy deklaráltan fideszes és öt független jelölttel szemben. Bodó Imre szerint felesleges újra rajtvonalhoz állnia.

„Felelőtlenségnek tartom az elindulását, még akkor is, ha a törvény ezt jelen pillanatban lehetővé teszi, mert jogerősen még nincs elítélve. Azért felelőtlenség, mert ha meg is választanák, az időközben kiszabott büntetés miatt újabb időközi választások elé nézne a település. Nem tartom ezt helyesnek és bölcsnek”

– mondta a Szabad Európának a polgármester.

Telefonon kerestük Putnik Lázárt, de nem reagált a hívásainkra.

A jelölt, aki kilenc éve roma

Újszentivánon nem csak a polgármesteri székre van sok jelentkező, a roma nemzetiségi önkormányzatba kerülés is kapós. Összesen hatan startoltak el a választáson, van köztük olyan, akinek csak nemrég esett le, hogy roma.

Vukoszávlyev Szlobodán a Cselekvő Romák Nemzeti Konvenciója jelöltjeként szállt ringbe. Annak a Vukoszávlyev Zoránnak a testvére, akit Lázár János miniszter még tavaly mentett fel műemlékvédelemért felelős helyettes államtitkári pozíciójából.

Újszentiván polgármestere azt mondta: ő már semmin nem lepődik meg.

„Ha szerbként indulna, akkor azt mondanám, hogy rendben van, mert szerb származású. Nyilván tudomásul vesszük, ha valaki a mai magyar törvények szerint másnak vallja magát, jelen esetben romának, akkor roma. Egy kicsit meglepő. Azt gondoltam, amikor megláttam a folyosón – mert beszélgettem pár szót vele –, hogy a szerb választásokon indul, de mondta, hogy nem, ő a roma önkormányzatot szeretné megalakítani”

– mondta Bodó Imre.

Vukoszávlyev Szlobodán szerint nála jobb roma jelöltet nem is kaphatna a település, hiszen kvalifikált, nyelveket beszél, és jó kapcsolatrendszere van.

„Kilenc éve tartom magam romának, regisztrálva is vagyok. Ráadásul tizenöt éve foglalkozom kisebbségpolitikával, felzárkózási, telepfelszámolási programokat vezetek. Nézze, ellenem is indultak bírósági eljárások, de soha nem ítéltek el”

– mondta Vukoszávlyev Szlobodán, aki hozzátette: sokan nem nézik jó szemmel, hogy ami a szívén, az a száján.

„Több eljárás indult ellenem, mindig lezárták bizonyíték hiányában, mert nem követtem el semmit. Nagyon sok embert zavar, hogy őszinte vagyok, és megpróbálok tenni a szegény társadalomért. Magyarországon szerintem szegénységpolitikát kellene folytatni. Ebben nagy szerepe lehet a nemzetiségeknek. Úgy gondolom, hogy a nemzetiségek jelentős része ugyanúgy tudja segíteni az ország fejlődését”

– tette hozzá a Cselekvő Romák Nemzeti Konvenciója jelöltje.

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG