Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bűnszövetség – az újszentiváni szekrényből kieső újabb csontvázak


Putnik Lázár (b) 2020 márciusában egy nyolcvan férőhelyes munkásszállót adott át. Az ügyészség szerint a polgármester hetvenmillió forintot utaltatott a saját cégének. Az állami forintokból társasházakat is épített. Most újra megvádolta az ügyészség ennél is súlyosabb ügyekben
Putnik Lázár (b) 2020 márciusában egy nyolcvan férőhelyes munkásszállót adott át. Az ügyészség szerint a polgármester hetvenmillió forintot utaltatott a saját cégének. Az állami forintokból társasházakat is épített. Most újra megvádolta az ügyészség ennél is súlyosabb ügyekben

Alig jött ki a rácsok mögül, máris újabb vádat emeltek Újszentiván volt polgármestere ellen. Putnik Lázárt most különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással és bűncselekményekkel is vádolja a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség, amely az iratokat már el is küldte a Szegedi Törvényszéknek a bírósági tárgyalás lefolytatása miatt. Úgy tudjuk: a vőfélyből lett polgármestert – aki tizenhét évig vezette Újszentivánt – fantomközmunkások foglalkoztatásával is megvádolták.

Egy évet töltött rács mögött előzetes letartóztatásban, majd idén februárban szabadlábra helyezték Putnik Lázárt, akit még 2022 elején – Újszentiván regnáló polgármestereként – bilincsben vittek el a nyomozók. A polgármestert és két társát akkor azzal vádolta meg a nyomozó hatóság, hogy súlyosan túlárazott egy többségében állami forrásból megépülő munkásszállót. A gyanú szerint összesen 222 millió forint vagyoni kárt okoztak az állami költségvetésnek. Az ügyészség akkor azért kezdeményezte a település polgármesterének előzetes letartóztatását, mert fennállt a szökés, elrejtőzés, valamint a tanúk befolyásolásának veszélye. Azonban 2023 februárjában letelt az előzetes letartóztatásban maximálisan eltölthető idő, így Putnik Lázárt kiengedték a rács mögül.

A fantomközmunkások

A Szabad Európa még 2020 októberében tárta fel, hogy többen is csak papíron dolgoztak a település közmunkaprogramjában. Volt, aki a tudtával, volt, aki a tudta nélkül.

A már évek óta Hollandiában élő és dolgozó Rusin Rolandról 2019-ben derült ki, hogy az újszentiváni önkormányzat 2014-ben öt hónapon keresztül foglalkoztatta közmunkásként – csakhogy a férfi mindeközben egy szegedi vendéglátóipari cégnél dolgozott. Mármint a valóságban. Rusin Roland valójában soha nem dolgozott közmunkásként a településen, mint később kiderült, az önkormányzatnál az aláírását is meghamisították.

Lőrincz Gábor viszont tudott róla, hogy közmunkásként dolgozott. Mint korábban lapunknak mondta: valójában két napot húzott le Újszentivánon közfoglalkoztatottként.

„Két napot dolgoztam, kemény két napot, bementem a harmadik nap reggelén, és mondtam a polgármesternek, hogy máshol akarok dolgozni. Azt mondja: hát hogy? Mondom, úgy, hogy el akarok menni, fel akarok mondani. Akkor mondta, hogy ne mondjak fel, mert jól járok, mert lesz egy kis tb-m meg egy kis tüsikém. Ennyi volt. Én nem dolgoztam ott három hónapot, csak papíron”

– mesélte a Szabad Európának még 2020 októberében a férfi, aki azt ugyan nem tudta pontosan megmondani, mi lehet az a tüsike, amire a polgármester gondolt, de szerinte biztosan nem pénz, mert egy fillért sem kapott.

Kerestük a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészséget – ahol jövő hétre ígértek választ kérdéseinkre –, és megerősítették információinkat. Úgy tudjuk, Putnik Lázárt és még négy-öt személyt vádolt meg az ügyészség az újabb ügyben.

Lajstrom

Putnik Lázárnak lassan, de biztosan meggyűlik a baja a hatóságokkal. Még a 2014-es választások előtt tömegével jelentettek be szerb és román fantomlakosokat a településre. Kapta is a voksokat rendesen, olyannyira, hogy simán megnyerte a választást. Csakhogy nyomozás indult a kamulakosok miatt. Az összevont ügyben 2019 nyarán hoztak ítéletet, a férfit pénzbírsággal sújtották választási csalás és közokirat-hamisítás miatt. A bíróság azonban a közügyektől nem tiltotta el, így a 2019-es önkormányzati választáson újrázhatott, és fölényesen nyert is.

Csakhogy a túlárazott munkásszálló ügye véget vetett Putnik Lázár 17 évnyi polgármesteri pályájának: 2017 nyarán kérelmet nyújtott be a kormányhivatalhoz egy munkásszálló megépítésére, sikerrel. Ősszel meg is kapták a 222 millió forint vissza nem térítendő támogatást a Nemzeti Foglalkoztatási Alaptól. A projekt teljes bekerülési költsége 371 millió forint volt, amelyhez az önkormányzat 149 millió forintos önrésze is kellett. Csakhogy az ügyészség szerint a munkásszállót túlárazták, annyira, hogy Putnik Lázár és társai összesen 113 millió forintot tüntettek el. A vád szerint a polgármester a saját cége számlájára is utaltatott hetvenmillió forintot.

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG