Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lennon-múzeum: több mint kiállítás


A John Lennon nevét viselő prágai fal több egyszerű építménynél. Neve egybeforrt a szabadság és a demokrácia iránti vággyal. Most tovább bővül a cseh főváros e világhírű helye.

The Lennon Wall Story néven fut majd az a kiállítás, amit a fal közelében (egészen pontosan a Malá Stranán található Napa Bar alagsorában) lehet megnézni, és ami azért bőven több mint egy kiállítás.

A látogatók ugyanis nem csak a fal történetét feldolgozó képeket és tárgyakat tekinthetnek meg, hanem tematikus kiadványok között válogathatnak, megnézhetnek egy dokumentumfilmet és nem hiányozhat a zene sem.

A film a fal történetét dolgozza fel (van mit, erről kicsit lejjebb), emellett mindenféle interaktív elemekkel is eljátszhatunk a szórakozva tájékozódás jegyében (a pénzkereset jegyében pedig nem maradhatott ki az ajándékbolt sem, természetesen).

“Az ötlet négy éve merült fel bennünk. A látogatók egyebek mellett megtekinthetnek egy félórás, eddig sehol be nem mutatott dokumentumfilmet, benne szemtanúk visszaemlékezéseivel” – nyilatkozta a múzeum alapítója, Eva Ticháková, aki közösségi finanszírozással szedte össze a hely megnyitásához szükséges pénzt.

Lovagoktól Lennonig

Mint arról már korábban is írtam, a fal eredetileg az 1158 óta ugyanezen a helyen lévő Máltai Lovagrend épületét óvja. Az első rendszerellenes feliratok az 1960-as években jelentek meg rajta.

Kultikus hellyé az 1968-as prágai tavasz leverése után vált, amikor fiatalok kezdtek el üzenni a falon, kiírva magukból a levert forradalom, az elbukott reformok fölött érzett elkeseredésüket.

A rezsim persze nem vette jó néven a lennonizmusra (nem összekeverendő a leninizmussal...) keresztelt kisebbfajta mozgalmat, melynek egyik csúcspontja a közeli Károly-hídnál vívott csata volt.

A hely a ma ismert Lennon-fallá (megtartva persze a kommunista rendszer elleni hangulatot) a zenész 1980-as halála után vált. A Beatles legendás alapítójára a szabadság szimbólumaként tekintettek.

Hongkong és a maszk

A falon ma graffitik, feliratok, rajzok tömkelege látható, elsősorban a béke mellett és a fegyverkezés ellen, de vannak rajta Hongkongnak szabadságot követelő szövegek is.

John Lennon arcképe körül a legendás Beatles-himnusz, az All You Need is Love van felírva különböző nyelveken, de nem maradhatott ki a jelen sem: „All You Need is Love & Face Mask”.

Prágai levél - mi ez? A Szabad Európa újraindulásával felélesztettünk egy talán feledésbe ment műfajt is, amelynek lényege, hogy a külföldről tartalmat szolgáltató médiumok (amilyen a Szabad Európa Rádió vagy a BBC Magyar Adása volt) megpróbálták kicsit szubjektívabb módon bemutatni a magyar közönségnek a helyi hétköznapokat is. A heti rendszerességgel jelentkező rovatban a prágai és cseh életet, kultúrát, történelmet próbáljuk meg közelebb hozni, illetve megmutatni, milyennek látszik Magyarország 500 km távolságból.
XS
SM
MD
LG