Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pszichológiai erőszakról mesél Navalnij első börtöninterjúja


Navalnij a börtönből videokapcsolat segítségével vesz részt a saját tárgyalásán. Petuski, 2021. május 26.
Navalnij a börtönből videokapcsolat segítségével vesz részt a saját tárgyalásán. Petuski, 2021. május 26.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus a büntetés-végrehajtási kolónián adott első interjújában a politikai fogolylétről beszélt. Azt mondta, hogy több mint napi nyolc órában kénytelen az orosz állami televíziót és válogatott propagandafilmeket nézni.

Navalnij idejének nagy részét emellett azzal tölti, hogy a börtön udvarát söprögeti, leveleket olvas a cellájában, és felkeresi a kantint, ahol gyakran kása a menü. Vlagyimir Putyin orosz elnök szókimondó bírálója mindezt abban az interjúban mesélte el, amelyben írásban válaszolt a The New York Times ugyancsak írásban feltett kérdéseire. A lap augusztus 25-én tett közzé részleteket az interjúból.

A teljes interjút, amely az újság szerint 54 kézzel írt oldalból áll, orosz nyelven tették közzé Navalnij honlapján.

A 45 éves Navalnij egy évvel ezelőtt súlyosan rosszul lett, miközben Szibériában repült. Gépének kényszerleszállást kellett végrehajtania, hogy gyorsan kórházba vihessék. Napokkal később repülővel átszállították egy berlini klinikára, ahol az orvosok az életéért küzdöttek. Később több laboratórium is megállapította, hogy szovjet típusú idegméreggel mérgezték meg.

Közben semmit sem csinálhatsz

Januárban, Németországból hazatérve Navalnijt börtönbe zárták a feltételes szabadlábra helyezés feltételeinek megsértéséért egy szerinte politikai indíttatású ügyben. Az ellenzéki politikus Putyint okolja a mérgezésért, míg a Kreml tagadja, hogy köze lenne hozzá.

A Moszkvától keletre, Vlagyimir térségében található 3. számú javítótelep (IK–3) politikai foglyának alapélménye többnyire a „pszichológiai erőszak”, amelyben a képernyő előtt kényszerűen eltöltött idő nagy szerepet játszik – írta Navalnij.

Tilos olvasni, írni, aludni „vagy bármi mást csinálni” a fogvatartottaknak a napi öt tévénézés idején.

„Le kell ülnöd egy székre, és tévét kell nézned.”

Történelmi baleset

A büntetőkolóniát úgy jellemezte, hogy „olyasmi, mint egy kínai munkatábor, ahol mindenki egy sorban vonul, és mindenhol videokamerák lógnak”.

„Mindent úgy szerveztek meg, hogy a nap 24 órájában maximális ellenőrzés alatt állok” – írta a Kreml ellenfele.

Navalnij megpróbáltatásai ellenére bizakodóan nyilatkozott Oroszország jövőjéről, „történelmi balesetnek” nevezte a „putyini rezsimet”, amely összeomlásra van ítélve.

„Oroszország továbblép a fejlődés demokratikus, európai útjára. Egyszerűen azért, mert ezt akarják az emberek” – írta.

XS
SM
MD
LG