Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Putyin el akarja kerülni az újabb lezárásokat Oroszországban


Vlagyimir Putyin a Közvetlen vonal elnevezésű fórumon Moszkvában 2021. június 30-án
Vlagyimir Putyin a Közvetlen vonal elnevezésű fórumon Moszkvában 2021. június 30-án

A koronavírus elleni oltás beadatására biztatta az orosz lakosságot éves interaktív televíziós fórumán Vlagyimir Putyin elnök, mondván, az esetszám jelentős megugrása közepette el akarja kerülni a korlátozások újbóli bevezetését az országban.

A Közvetlen vonal elnevezésű fórumon Putyin a lakosság kérdéseire válaszol. Érthető okokból idén sokan a járványhelyzetről kérdezték, miután Oroszországban csaknem naponta dőlnek meg a halálozási rekordok, a hatóságok rendkívül magas fertőzöttségi adatokat regisztrálnak.

Az elnöknek két moderátor teszi fel a kérdéseket, amelyekből több mint kétmillió érkezett be, ezekből válogatnak. Putyin reményét fejezte ki, hogy sikerül elkerülni az újabb lezárásokat, és kijelentette, nem teszik kötelezővé az oltást. Mindazonáltal arra kérte az embereket, hogy ne hezitáljanak, adassák be a vakcinát.

A jelentősebb ipari országok között Oroszországban az egyik legalacsonyabb a beoltottak aránya, sokan nem bíznak a hazai fejlesztésű Szputnyik V-vakcinában, illetve általánosságban véve a kormányban. Friss közvélemény-kutatások szerint az oroszok többsége nem akarja beoltatni magát.

Az egészségügyi hatóságok június 29-én csaknem 21 ezer új fertőzöttet és 652 halálesetet jegyeztek fel, utóbbi napi rekordot jelent a járvány kezdete óta. Az országban mára meghaladta a 135 ezret a Covid–19 halálos áldozatainak száma, a Kreml pedig elismerni kényszerült, hogy nem fogják tudni teljesíteni a hatvanszázalékos oltottsági arányra vonatkozó korábbi célkitűzéseket.

Putyin most először megerősítette, hogy ő maga is a Szputnyik V-oltást kapta, miután hónapokon át arról folyt a találgatás, hogy melyik készítménnyel olthatták be tavaly zárt ajtók mögött. Azt mondta, hogy korábban azért nem állt ezzel a nyilvánosság elé, mert nem akart egyik vakcinagyártónak sem versenyelőnyt szerezni.

„Fontos, hogy a specialistákra hallgassunk, ne pedig azokra, akik keveset értenek ehhez, és rémhíreket terjesztenek” – szögezte le.

"Amit ígérsz, tartsd is be" - Putyin nem mindig tartja magát saját mottójához
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:22 0:00

Közelgő választások

Nagyjából egy órán keresztül a járvánnyal kapcsolatos kérdésekről volt szó, utána jött a többi téma, az infláció, a munkanélküliség, az oktatás és az infrastruktúra.

Elemzők szerint az elmúlt években az interaktív televíziós fórumon Putyin rokonszenves, a nép akaratára figyelő vezetőként próbálta beállítani magát, aki Oroszország globális fellépése mellett a helyi ügyekkel is foglalkozik, például illegális szemétlerakók vagy kifizetetlen bérek problémájával.

Putyin a keményebb kérdések közül sokat hárított, ezek kapcsán inkább beleveszett a helyi ügyek részleteibe, azt a képet sugallva, hogy tisztában van a problémákkal az ország minden szegletében.

A három órán át tartó tájékoztatón egyetlen kérdés sem hangzott el az emberi jogokat, a szólásszabadságot illetően.

Tavaly a Kreml a járványhelyzet miatt végül lemondta az eseményt, az idei adásra pedig kevesebb mint tizenegy héttel a parlamenti választást megelőzően került sor. Ez lesz az utolsó jelentősebb választás az orosz államfő jelenlegi mandátumának 2024-es lejárta előtt. Ez a határidő a jelenlegi állapotok tükrében azonban nem jelent sokat, bár még nem jelezte hivatalosan újrázási szándékát, a közelmúltbeli alkotmánymódosítások értelmében Putyin akár 2036-ig elnök maradhat, így ő lenne a leghosszabb ideig hivatalban lévő orosz vezető Sztálin óta.

A koronavírus-járvány alatt Putyin többé-kevésbé kimaradt az olykor népszerűtlen napi intézkedésekből, a jelentősebb döntéseket alacsonyabb szintre delegálta, regionális szinten határoztak például a korlátozások elrendeléséről is.

Egyes szakértők szerint a jelenlegi trendek alapján augusztus végén vagy szeptember elején várható a járvány tetőzése Oroszországban, röviddel a szeptember 19-i választás előtt.

Nincs valódi kihívó

Ez problémát jelenthet a kormánypárt, az Egyesült Oroszország számára, amely meg kívánja őrizni többségét a parlament 450 tagú alsóházában. A magas részvétel, a minősített többség megkönnyítené az aktuális helyzethez igazodó törvények vagy akár alkotmánymódosítások elfogadását, attól függően, hogy Putyin hogyan tervezi a jövőt 2024 után.

A párt most meglehetősen népszerűtlen, több felmérés szerint a valaha volt legalacsonyabb szinten áll a támogatottsága. A hatóságok minden eszközt bevetnek a népszerűség növelése érdekében, illetve a korábbiaknál is keményebben lépnek fel az ellenzéki mozgalmak tagjai, így Alekszej Navalnij korrupcióellenes aktivista ellen is.

Az elégedetlenséget jelezte, hogy több kérdező is felvetette az átlagembereket az utóbbi hónapokban keményen sújtó áremelkedés problémáját. Egy tanár emellett például arról panaszkodott, hogy egy lepusztult épületben kell tanítania az ország távol-keleti részén, és a térségben a lakások, az utak is romos állapotban vannak. „Nagyon sok problémánk van, és szeretnénk ezekre felhívni a figyelmet” – mondta.

Putyin előző hónapban bejelentette, hogy a kormány jelentős infrastruktúrafejlesztéseket tervez a választásig. „Az emberek jóléte a legfontosabb” – fogalmazott.

Vlagyimir Putyin támogatottsága továbbra is magasnak számít, az utóbbi időben azonban csökkent, egyebek mellett a vitatott nyugdíjreform, a romló életkörülmények és a magas korrupció miatt.

Az elnök ugyanakkor immár huszonkét éve vezeti az országot, és most sincs valódi kihívója Andrej Kolesinov és Borisz Markarenko elemzők szerint. „Putyin az oroszok többségének szemében az országot egyesítő jelkép, a stabilitás garantálója”írták.

XS
SM
MD
LG