Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Ráfordultak a kampány utolsó hetére a béke nagykövetei


Orbán Viktor miniszterelnök a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfőinek rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik 2022. március 24-én
Orbán Viktor miniszterelnök a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfőinek rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik 2022. március 24-én

Ma ismét tárgyalóasztalhoz ülnek az orosz és ukrán kormány képviselői. A gazdasági gondok helyett a harc és a béke keveredik a választási kampány utolsó hetében, amikor kőkemény terepmunka folyik. Meghekkeltek egy sor kormányközeli lapot, a propaganda veszélyeire figyelmeztettek.

Törökországban tartják az orosz–ukrán tárgyalások következő fordulóját. Semlegességről és a biztonsági garanciákról igen, demilitarizálásról nem tárgyalnak az ukránok. Oroszország blokád alatt tartja a Fekete-tenger ukrán partvidékét, orosz hajókról is indítanak rakétatámadásokat. Az ukrán katonai hírszerzés szerint Putyin kettészakítaná Ukrajnát, ezért totális gerillaháborút hirdettek az orosz megszállók ellen.

Eközben az ukrán hadsereg jelentése szerint március 24-én megsemmisítettek egy orosz haditengerészeti szállítóhajót Bergyanszk kikötőjében. A Szabad Európa további videótartalmai itt találhatók.

Megsemmisült, majd elsüllyedt egy nagy orosz hajó
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:27 0:00

Béke, harc, békeharc

A frissen felépített békepártiság és a szokásos harcias retorika keveredik Orbán Viktor kommunikációjában. Az orosz agresszióra a béke és a semlegesség, Brüsszelre pedig továbbra is a harc a válasza. Nem éppen tankönyvi példája a meggyőző politikai kommunikációnak.

De az ellenzéki szavazó sem lehet magabiztos, ha a vezetője már nem a konkrét, mostani, hanem a morális győzelemmel lelkesíti, ahogy M.-Z. P. tette hétvégi posztjában: „Mi már győztünk, ugyanis mi vagyunk a történelem jó oldalán.” A választási kampány aktualitásairól itt olvashatnak.

A kampány utolsó két hetében mindkét oldal mozgósítani igyekszik potenciális szavazóit. Milyen eszközöket használnak ehhez, hogy látják az elmúlt fél évet a lakásokba kopogtató, szórólapozó, plakátokat ragasztó kampánystábok tagjai? Kétrészes összeállítást közlünk az ellenzéki terepmunka fortélyairól.

Támadásban a hekkerek

Hétfő reggel több kormánypárti híroldalon is ellenzéki tartalmak várták az olvasókat. „Ez a weboldal a kormányzati propagandamédia része! Elhoztuk az igazságot nektek! Propaganda helyett független sajtót! Nézd meg, hogyan ver át a propagandamédia!” – ilyen és ehhez hasonló feliratok várták azokat az olvasókat, akik hétfő reggel felkeresték a Nemzeti Sport, a Metropol, a Figyelő, a Szabad Föld, a 888.hu, a Mandiner vagy valamelyik megyei napilap weboldalát.

Ötezer új fertőzött a hétvégén

Magyarországon péntek óta 5223 új fertőzöttet igazoltak, elhunyt 84 beteg. Még mindig százezer felett van az aktív fertőzöttek száma. Kínában lezárják az ország pénzügyi központjának számító Sanghajt, hogy kiszűrjék a fertőzötteket. A kormányzati járványportál adatai szerint az aktív fertőzöttek száma százezer, kórházban 1887 koronavírusos beteget ápolnak, közülük hatvanan vannak lélegeztetőgépen.

Szép napot kívánok!

Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG