Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Recski sárlavina: az ügyvéd szerint megalapozatlan a rendőrség feljelentést elutasító határozata


A recski bánya. A károsultak ügyvédje szerint szakvélemény nélkül nem lehet elutasítani a nyomozást
A recski bánya. A károsultak ügyvédje szerint szakvélemény nélkül nem lehet elutasítani a nyomozást

A rendőrség objektív szakértői vélemény nélkül nem jelentheti ki, hogy a recski sárlavina nem vezethető vissza emberi mulasztásra vagy bármilyen jogsértésre – mondta a károsultakat képviselő ügyvédi iroda vezetője a Szabad Európának. A megbízóik képviseletében is tesznek feljelentést, és ragaszkodnak szakértő kirendeléséhez. A bányatársaság szakértői vizsgálatai sem zárultak még le, a rendőrség azokat sem várta meg a döntéssel.

A villámárvízre hivatkozva a rendőrség villámgyorsasággal utasította el a nyomozást, de ez így szakszerűtlen és megalapozatlan – mondta Magyar György. Szakértői vélemény nélkül, sajtónyilatkozatokra és korábbi engedélyezési iratokra hivatkozva a rendőrség nem tagadhatja meg a nyomozást – tette hozzá.

„Vagy a rendőrségnek kell kirendelnie szakértőt, vagy a bányakapitányságnak, vagy bárkinek, de szakvélemény nélkül nem lehet elutasítani a feljelentést, esetleg feljelentéskiegészítést lehet kérni, és utána elrendelni a nyomozást, amit majd akkor szüntethet meg a hatóság, ha a szakértő alátámasztja, hogy nem történt emberi mulasztás” – fogalmazott.

Szerinte azért is megalapozatlan a rendőrség határozata, mert az ügyben indult szakértői vizsgálatok még folyamatban vannak, ahogy ez kiderül a bányatársaság, az Andezit-Bau Kft. válaszleveléből. Mint mondta, azt írták az ügyvédi irodának a kártérítési igénnyel kapcsolatban, hogy a társaság jelenleg is szakértők bevonásával vizsgálja a rendkívüli időjárásnak köszönhetően bekövetkezett eseményeket.

Ehhez kapcsolódóan: Recski sárlavina: két hét alatt felmentette a rendőrség Kósa Lajos barátjának bányáját a felelősség alól

A bánya is természeti kárról beszél, de hozzáteszi, hogy a vizsgálatok lezárulta után keresni fogják őket, és amennyiben felmerül a társaság felelőssége, szorgalmazni fogják a peren kívüli megegyezést – ismertette Magyar György, aki szerint a bányatársaság tisztességes, korrekt választ adott az ügyvédi megkeresésre.

„Mi is bekapcsolódunk ebbe a saját ügyfeleink oldaláról, mert úgy látjuk, el akarják kenni a felelősséget. Különálló feljelentést teszünk, a nyomozás elrendelésére teszünk indítványt, jogi érveinket a nyomozást felügyelő illetékes ügyészséggel is ismertetjük, és ragaszkodunk szakértő kirendeléséhez, aki összeveti az engedélyeket és a megvalósítást” – fogalmazott.

Jogi álláspontjuk szerint a történtek minősítése nem természeti katasztrófa, hanem súlyos üzemzavar és baleset a 21/2022. (I.31.) SZTFH rendelet 2. § (1) bekezdés b) pontja szerint.

Ha valaki ránéz a helyszínre a légi felvételeken, rögtön láthatja, hogy a bánya ott is erdőt irtott, ahol nem volt rá engedélye – mondta Magyar György.

Recski polgármester: Nyilván megalapozott volt a vizsgálat

„Gondolom, szakmai döntésen alapul a rendőrség határozata” – mondta Nagy Sándor polgármester. A bánya neki egyértelműen azt nyilatkozta, hogy az előírásoknak megfelelően építették meg a védművet a hegytetőn, ilyen rendkívüli időjárással azonban senki sem számolt, amely végül megbontotta a védművet.

A felelősség kérdését szerinte majd később eldöntik, mert úgy tudja, folyamatban van peres és hatósági eljárás is. Statikailag nem sérültek az ingatlanok, a takarítás megtörtént, minden ingatlan lakható, az ingóságokban sem keletkezett kár – mondta a polgármester.

Korábbi cikkünk a témában: Recski sárlavina: többen saját felelősségre visszaköltöztek, a polgármester gyorsabb segítségre számított

Nem tudja, hogy áll a korábban említett kormányzati bérlakásprogram ügye, egyelőre semmilyen fejleményről nem értesítették.

Helyi lakos: A bánya túllép az engedélyek szabta kereteken

A sárlavinával érintett Hunyadi utcában valóban folytatták a takarítást, de a lezúdult agyagnak csak egy kis részét szállították el, a többit odébb túrták vagy otthagyták, tehát ha újabb eső jön, megint sártenger lesz – mondta egy helyi a Szabad Európának.

A rendőrség arra hivatkozott, hogy a bánya minden engedéllyel rendelkezik, de azt kideríthette volna, vajon betartják-e az abban foglaltakat, mert ő úgy tudja, hogy nem; a bánya az elejétől fogva megszegi a környezetvédelmi engedély előírásait szerinte.

Ehhez kapcsolódóan: Újra sártengerré vált a recski Hunyadi utca

„A környezetvédelmi engedélyben meghatározott számúnál több munkagép dolgozik a bányában, és teherautóból is sokkal több fordul, mint amit engedélyeztek. A vasúti nyomvonal rossz állapota miatt csak félig tudják megrakodni a vagonokat, ezért szerelvényekből is lényegesen több közlekedik, mint amit előírtak” – állítja a helybeli.

Ha valóban nem követett el semmit a vállalkozó, akkor nem kötelessége megvenni a házakat vagy kártérítést fizetni – mondta. Szerinte „igenis történt mulasztás, mert az a védmű nem úgy készült el, ahogy kellett volna. Az engedélyeket felül kellene vizsgálni, és ellenőrizni, hogy betartják-e az abban leírtakat” – tette hozzá.

Kérdéseinket az állításokkal kapcsolatban elküldtük az Andezit-Baunak, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

„Félünk, hogy ránk omlik a hegy” – bányanyitás Recsken
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:06:10 0:00

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG