Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rekordarányú részvétel lehet az idei amerikai elnökválasztáson


A Fehér Ház, az Egyesült Államok elnökének washingtoni lakó- és munkahelye 2020. november 16-án.
A Fehér Ház, az Egyesült Államok elnökének washingtoni lakó- és munkahelye 2020. november 16-án.

A jelöltek tovább kampányolnak, főként Floridát szeretnék mindketten megkaparintani. Közben már 80 millió ember leadta a szavazatát a választás napja előtt, így könnyen lehet, rekordot dönt majd a részvételi arány.

Donald Trump az Egyesült Államok elnöke és Joe Biden demokrata elnökjelölt stílusában és mondanivalójában is nagyon eltérő beszédet tartott a koronavírussal kapcsolatban csütörtökön. Mindkét jelölt Floridában tartott kampányrendezvényeket október 29-én.

Trump Tampaban tartott kültéri kampánygyűlésén ezrek vettek részt, sokan közülük maszk nélkül. Biden autós gyűlését szervezett pár órával később szintén a floridai városban, az eseményen az embereknek a kocsijukban kellett maradni, és maszkot viselni.

Trump továbbra is a lezárások ellen van

A rivális rendezvények nem csak arra mutattak rá, hogy mennyire eltérő stílusban kampányol a két jelölt, de arra is, mennyire kiemelt jelentősége van Floridának. Mindkét elnökjelölt úgy nyilatkozott, hogy a csatatérállamnak kulcsszerepe lehet az ovális irodába vezető úton.

Miközben az elnökjelöltek a szavazókhoz beszéltek, tovább emelkedett az új koronavírusos esetek száma az országban, október 29-én 91 295 új esetet jelentettek, ez az eddigi legmagasabb szám. A járvány fenekestül forgatta fel az amerikaiak életét, több mint 228 ezer emberéletet követelt, és milliók munkahelyét tett tönkre.

Donald Trump azt mondta, hogy szeretné, ha visszatérne az élet az országban a normális kerékvágásba. „Soha többé nem fogunk lezárást tartani… Nyitva vagyunk” – mondta Trump a szimpatizánsainak Tampában. Az elnök a harmadik negyedév gazdasági növekedésével is előhozakodott, az évesített negyedéves amerikai GDP 33 százalékkal növekedett. A növekedés főként a hatalmas szövetségi mentőscsomagnak volt köszönhető, és a közgazdászok szerint még ez a mértékű növekedés sem elég ahhoz, hogy az amerikai gazdaság visszatérjen a járvány előtti szintre.

Trump vagy Biden?

Trump vagy Biden?

Indítsa el a kvízt, ha többet akar megtudni

Biden szerint Trump behódolt a vírusnak

Pár órával Trump kampányrendezvénye után Joe Biden volt alelnök autós gyűlést tartott a városban. A demokrata jelölt kritizálta Trumpot, amiért az szerinte „szuperterjesztő eseményt” tart, és az elnök azon kijelentéseit is támadta, miszerint az ország már túl van a járvány nehezén.

„Donald Trump meglengette a fehér zászlót, hátrahagyta a családjainkat, és megadta magát ennek a vírusnak” – mondta Biden, akinek nagyjából 285 autónyi ember előtt tartott beszédet. „De az amerikai emberek soha nem adják fel, soha nem dobjuk be a törülközőt.”

Biden azt is mondta, hogy nem az országot, hanem „a vírust állítaná le”. A közvélemény-kutatások szerint országos szinten Biden népszerűbb Trumpnál, a csatatérállamnak számító Floridában és Pennsylvaniában azonban kisebb az előnye. 2016-ban ezek az államok segítették hatalomra Trumpot. A választási győzelemhez 270 elektori szavazatra van szükség. Floridának 29 elektori szavazata van, Pennsylvaniának 20.

Az elnök nyaktörő tempót diktál

Mióta Donald Trump maga is elkapta a koronavírust lázas kampányolásba kezdett, volt hogy három kampánygyűlést is tartott egy nap alatt három különböző államban. Biden egy kicsit mérsékeltebben járta az országot, a héten két napot otthon, Delawareben töltött.

Az elnök a tervek szerint 30-án visszatér az ország középnyugati részére, Michiganben, Wisconsinban és Minnesotában folytatja a kampányt. Trump összesen 10 államot akar meglátogatni a kampány utolsó pár napjában, és 11 kampánygyűlést fog tartani az utolsó 48 órában, nyilatkozta az egyik stábtagja.

Biden Wisconsinba, Minnesotába és Iowába utazik a pénteken.

Sokan már rég letudták a szavazást

Miközben folynak az elnökjelölti kampányok egyre kevesebb és kevesebb szavazó marad, akit még meg kell győzni. A Floridai Egyetem adatai szerint 80 millió amerikai már leadta a szavazatát a korai szavazás keretében. Könnyen lehet, hogyez a magas arány az elmúlt száz év legmagasabb választási részvételéhez vezet az amerikai elnökválasztások történetében.

A szavazatok közül sokat levélben adtak föl, mivel a szavazók félnek tőle, hogy a szavazóhelyiségekben elkaphatják a koronavírust, ezért sokan postán, már a választás napja előtt leszavaznak. Tisztségviselők szerint napokig, vagy akár hetekig is eltarthat mire összeszámolják a levélszavazatokat, mivel egyes államokban tilos megkezdeni a szavazatszámlálást a választás napja előtt.

Készült az AP és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG