Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rezsidrágulás: stadionbezárási hullám jöhet, akár a meccseket is tavaszra halaszthatják


A Budapest Honvéd új stadionja, a Bozsik Aréna az avató mérkőzés napján, 2021. július 24-én Budapesten
A Budapest Honvéd új stadionja, a Bozsik Aréna az avató mérkőzés napján, 2021. július 24-én Budapesten

A Fehérvár és a Honvéd stadionja már biztos, hogy bezár télre, de kisebb városok és klubok is hasonló döntést hoztak vagy fontolgatnak. Az új stadionokban kiépített, hatalmas energiaigényű pályafűtés és gyepnapoztatás tervezésekor még senki sem kalkulált az energiaárak elszállásával, ezért most sok helyen nagy bajban vannak – mondták szakértők a Szabad Európának. Az MLSZ egyelőre kivár bármilyen döntéssel.

A stadionok fenntartási költségének a legnagyobb része a rezsi, a gáz és az áram, ezeknek az ára pedig a sokszorosára drágult – mondta a Szabad Európának Szabados Gábor sportközgazdász. Egy stadion éves fenntartási költsége sok száz millió forint, ennek egy jelentős része a téli időszakra esett eddig is. Ez most a többszörösére nőhet – tette hozzá.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere még szeptemberben írt a közösségi oldalán arról, hogy a stadion gáz-, víz- és villamosenergia-költsége 1,2 milliárd forint körül lehet 2023-ban, amit az önkormányzat nem tud vállalni. Később a város közgyűlése elé került javaslat szerint november 14-től december 31-ig a MOL Aréna Sóstó üzemeltetését kizárólag a jelentősebb műszaki károk megelőzéséhez szükséges szinten biztosítják, a centerpálya füvének fűtését és világítását felfüggesztik.

A Budapest Honvéd szerdán közölte, hogy a november 13-i, Ferencváros elleni mérkőzés után a klub bezárja a Bozsik Arénát, amelynek újranyitásáról január végén döntenek, mérlegelve a hazai mérkőzések más helyszínen történő lebonyolítását is.

Ebben a cikkben településvezetőket kérdeztünk arról, hogyan készülnek a kormány által kötelezően elrendelt takarékosságra: Még a nyilvános vécén is spórolni kell: így próbálnak túlélni a magyar önkormányzatok

A makói önkormányzat már korábban bejelentette, hogy tíz-tizenkétszeres energiaár-növekedés miatt kénytelen bezárni intézményei és sportlétesítményei jelentős részét, így a Makó Arénát is. Balassagyarmaton is bezárták a városi stadiont.

A tervezéskor még senki sem számított ekkora rezsire

Szabados Gábor szerint az újonnan épült stadionok energiaigénye lényegesen nagyobb, mint a régebbieké, a tervezéskor nem voltak központi helyen az energiahatékony megoldások, mert akkor még senki sem számított ilyen jelentős rezsidrágulásra. Betervezték a pályafűtést és sok helyen a fűnapoztatást is. Ez utóbbi egy kerekeken guruló, több méter széles és hosszú szerkezet, amely nagyon erős reflektorokkal világítja a gyepet, hogy a fű télen is jól fejlődjön. Ennek is hatalmas az áramigénye. Ha nincs meccs, akkor kevesebb napoztatás is elég lehet, vagy le is állíthatják. A pályafűtés szintén óriási energiaigényű – magyarázta.

Klubonként eltérő, hogyan tudják vagy nem tudják kigazdálkodni az emelkedő kiadásokat; vegyes a kép, hogy ki a fenntartója egy stadionnak, ez lehet az önkormányzat, a sportklub vagy egy másik cég – mondta a sportközgazdász. Úgy tudja, az önkormányzatok több helyen is próbálják a bérleti díjban áthárítani a megemelkedett költségeket a klubokra.

Témába vág: Újabb település fideszes polgármestere kongatta meg a rezsiharangot

Mint mondta, itt most úgy tűnik, nem számít a politikai oldal, mert a MOL Fehérvárnál és a Honvédnál is komoly gondokkal szembesülnek. Még csak a téli szezon elején vagyunk, további hasonló döntések is születhetnek – tette hozzá. Ezeknek szerinte az is lehet a következményük, hogy a klubok összefognak, és közösen üzemeltetnek egy stadiont. Hasonlóra már vannak példák: a Fehérvár a felcsúti Pancho Arénában játszhat, és a Honvéd is át tud menni másik stadionba.

Az NB I-es stadionokban éppen azért alakították ki a gyepet alulról melegítő pályafűtést, hogy télen is lehessen meccset rendezni, ezért egy rövid karácsonyi szünet után már januárban elkezdődik a bajnokság – mondta Szabados Gábor.

Bezárási hullám, fizetéscsökkentés?

Szerinte ez most komoly veszélybe került, mert ennek nagyon jelentős energiaigénye van. Még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) márciusra halasztja az NB I-es szezon kezdetét. Ez azért is lenne lehetséges, mert 2023 nyarán nincs nagyobb torna, világ-vagy Európa-bajnokság, ezért jobban bele lehet csúszni a nyárba, vagy akár hétközi fordulókat tartanak tavasszal – tette hozzá.

Miskolc polgármestere október elején így látta a helyzetet: Az év végéig sem húzza ki Miskolc, ha nem kap állami segítséget

Az is előfordulhat szerinte, hogy a jól fizetett játékosok pénzét csökkentik a klubok, amelynek eligazolási hullám is lehet a következménye a legjobban kereső légiós vagy hazai játékosok körében.

Vági Márton sportmenedzser szerint is előfordulhat bezárási hullám a stadionoknál, valamint a fedett sportcsarnokoknál, vagyis nem csak a foci, hanem minden teremsport megszenvedheti a telet. Számos vidéki városban leállhat a kosárlabda és a kézilabda fűtött csarnok híján, mert 15-16 fokban játszani sérülésveszélyes. Itt is előfordulhat, hogy több város összefog, egy csarnokot fűtenek ki, és ott lesznek a mérkőzések.

Szabados Gáborhoz hasonlóan racionális lépésnek tartaná, ha az MLSZ márciusra halasztaná az NB I indulását.

Ebben a cikkben Szombathely polgármesterét kérdeztük a város megtakarítási terveiről: Hogyan élheti túl Szombathely az energiaválságot?

Megkérdeztük az MLSZ-t

Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője ezt a felvetést még korainak nevezte, mert nem lehet tudni, hogy milyen rezsiárak lesznek januárban. A szövetség egyébként rugalmas, az első osztályú bajnokság csapatainak képviselői ott ülnek az MLSZ NB I-es bizottságában, ha van valamilyen kérésük, azt beterjeszthetik az elnökség elé.

A szövetség álláspontja az, hogy a rezsiköltségek emelkedésének kigazdálkodása a sportegyesületek feladata, de az MLSZ a saját eszközeivel minden klubnak segítséget nyújt.

Azt már engedélyezték, hogy az NB II-ben és onnan lefelé délután 13 órakor is kezdhetnek meccseket, hogy ne kelljen világítást használni. A tao-támogatásokat is átcsoportosíthatják a klubok, rezsit is fizethetnek másra betervezett összegekből.

Az MLSZ elnöksége arról is döntött, hogy a sportklubok módosíthatják mérkőzéseik előre kitűzött időpontjait, az őszi idényre kiírt mérkőzéseket tavasszal is pótolhatják, de ez az NB I-re nem vonatkozik.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG