Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elbocsátották az RFE/RL nemrég kinevezett elnökét


A Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (RFE/RL) prágai székháza.
A Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (RFE/RL) prágai székháza.

Az Egyesült Államok külföldi médiaszolgáltatásait felügyelő U.S. Agency for Global Media (USAGM) vezetője január 22-én este elbocsátotta a Szabad Európát is működtető RFE/RL nemrég kinevezett elnökét, valamint két másik, az amerikai kormány által finanszírozott nemzetközi szolgálat igazgatóját.

A változásokra rálátó tisztviselők elmondása szerint a USAGM ügyvivő vezetője, Kelu Chao felmondott a Radio Free Europe/Radio Liberty elnökének, Ted Lipiennek, valamint a Radio Free Asia és a Middle East Broadcasting Networks igazgatóinak, akiket egy hónapja neveztek ki.

Egy nappal korábban Kelu Chao leváltotta a Voice of America (VOA) igazgatóját és helyettesét, az Office of Cuba Broadcasting vezetője pedig önként lemondott.

A Voice of America és a kubai médiaszolgáltató tulajdonosa az Egyesült Államok kormánya. Az RFE/RL, a Radio Free Asia és a Middle East Broadcasting Networks privát nonprofit szervezetek, amelyek az Egyesült Államok kongresszusa által megszavazott költségvetési forrásokból működnek.

Az elbocsátások előzménye, hogy január 20-án, alig két órával az új elnök, Joe Biden beiktatása után lemondásra kényszerült az USAGM korábbi vezetője, akit még a volt elnök, Donald Trump személyesen választott ki erre a pozícióra.

A Trump által kiválasztott és a szenátus által megszavazott USAGM-vezetőt, Michael Packet demokrata és republikánus politikusok egyaránt kritizálták egyes, tavaly júniusi hivatalba lépése után hozott szervezeti és személyi döntései miatt.

Michael Packet többek között azzal is vádolták, hogy megpróbált beavatkozni a szerkesztőségek működésébe.

A január 21-én és 22-én leváltott tisztviselők közül mindenkit Michael Pack nevezett ki decemberben.

A USAGM-hez közel álló források megerősítették, hogy Kelu Chao január 22-én este eljuttatta a felmondólevelet Ted Lipiennek, Victoria Coates-nak, a Middle East Broadcasting Network igazgatójának, és a Radio Free Asia-t vezető Stephen Yatesnek.

Egyelőre nem tudni, hogy a leváltott vezetők megpróbálják-e megtámadni a döntést, miként azt sem, ki lesz az utódjuk.

Kelu Chao a Voice Of America veterán újságírója, 30 éve dolgozik a szolgáltatónál. A Biden-kormány január 20-án nevezte ki a USAGM ügyvivő vezérigazgatójának, miután Michael Packet lemondásra szólították fel.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG