Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sikeres volt az esztergomi civilek petíciója: egyelőre nem zár be a helyi uszoda


Az esztergomi önkormányzat által fenntartott uszoda, strand (Fotó: Esztergom önkormányzata)
Az esztergomi önkormányzat által fenntartott uszoda, strand (Fotó: Esztergom önkormányzata)

Télre be akarta zárni az önkormányzat az esztergomi uszodát. A helyiek petícióban tiltakoztak, egyelőre úgy tűnik, sikeresen. A szintén önkormányzati tulajdonú élményfürdőt ugyanakkor nem fenyegette bezárás, egyesek szerint azért, mert az a polgármester rokonának szállodái mellett működik.

Annak idején a világhírű, magyar származású fotóművész, André Kertész egyik legismertebb fotója is abban az esztergomi uszodában készült, amelyet idén télre bezárni készült az önkormányzat. A helyi sportolók edzéseinek is helyet adó intézmény nyáron strandként üzemel. Az önkormányzat szerint a takarékossági intézkedések miatt nincs pénz a télen szokásos buborék (sátortető) felállítására, így november 1-jétől bezárni készültek az intézményt. Néhány nap alatt több mint ezren aláírták a helyiek tiltakozó petícióját.

Az uszoda nyitvatartásáért kampányoló esztergomiak szerint a bezárással az itt edző sportolók, gyerekek, gyógyúszásra járók érdekei sérülnének. Többen kifogásolták, hogy a szintén önkormányzati tulajdonú élményfürdőt bezzeg nem fenyegette bezárás. Egyesek szerint ez azért volt lehetséges, mert az Hernádi Ádám polgármester nagybátyjának, Hernádi Zsolt cégének luxusszállodájával szemben található.

Az mfor.hu szerint ebben a szállodában rendezték tavaly szeptemberben a Fidesz frakcióülését 31 millió forintból. Mint korábban a HVG megírta, a Mol-vezérnek további két másik szállodája is van a városban, ezek közül az egyik közvetlenül az Aquasziget nevű, önkormányzati cég által tulajdonolt élményfürdő mellett. A Napi.hu írta meg, hogy Hernádi Ádám a Magyar Turisztikai Ügynökségnél dolgozott akkoriban, amikor a nagybátyja szállodaprojektje több milliárd forintos állami támogatást kapott.

A város vezetése végül megváltoztatta a bezárásról hozott döntést, és úgy határozott, megengedi a szabad téri medence sátortető (és így fűtés) nélküli használatát azoknak, akik akarják. Erről az önkormányzat weboldalán tájékoztatták az érintetteket:

„Megállapodás született a Szent István Strandfürdőt használó négy legnagyobb sportegyesülettel. Az egyesületek jelezték, hogy a buborék felállítása nem feltétele az edzéseiknek, így minimális többletköltséggel üzemeltethető tovább az intézmény. Amint az köztudott: a buborék engedélyei lejártak, valamint az üzemeltetése a szezonban hozzávetőlegesen 70 millió forintot tenne ki –​ így felelősséggel nem volt vállalható a működtetése. Az önkormányzat az élményfürdő finanszírozásához hasonlóan a strandfürdő fenntartására is létrehoz egy energiaalap-számlát, amelyre bárki, aki szívén viseli a strandfürdő ügyét, befizethet tetszőleges összeget.”

Esztergom polgármestere, Hernádi Ádám a helyi Régió TV adásában kijelentette: ha bezárna is az élményfürdő, 75 millió forint költséget jelent az önkormányzatnak az öt téli hónapra. Ha nyitva van, az ennek a duplájába kerül. Ezért döntöttek úgy, hogy létrehoznak egy „​energiaalapot”, amelybe bárki befizethet támogatást. A polgármester arról is beszélt, hogy a helyi turisztikai vállalkozásokkal, szállodákkal is egyeztettek erről.

Témába vág: Ingyen kapta meg Esztergom belvárosát a kormánybarát fesztivál

Ilyen energiaalap létrehozását jelentette be Hernádi Ádám a helyiek által petícióval megvédeni szánt uszoda-strandfürdő számára is. Kérdés, hogy érkezik-e majd elég támogatás erre a célra. A polgármester ugyanis kijelentette: ő maga havonta, személyesen fogja ellenőrizni. Ha nem érkezik elegendő támogatás az energiaalapba, és az élményfürdő kapcsán a bezárás melletti költségekhez képest pluszkiadás jelentkezik, nem maradhat majd nyitva az intézmény.

A polgármester bejelentése szerint ugyanaz lesz az elvárás az uszodát használó sportegyesületekkel szemben is, mint a több milliárdos állami támogatást kapó hotelekkel: a nyitva maradás feltétele, hogy ebbe az energiaalapba is érkezzen elég támogatás. Ezeket a forrásokat nem biztos, hogy könnyű lesz megszereznie a helyi sportegyesületeknek, de e szervezetek vezetői a helyi tévé riportja szerint hálásan megköszönték a polgármesternek, hogy egyelőre nyitva maradhat az uszoda, igaz magántámogatással és sátortető nélkül.

A fürdő bezárása ellen indított petíció elindítói is informálták az aláírókat a jó hírről. A döntésnek sokan örülnek, de a helyzet így is problémás egy helyi ellenzéki önkormányzati képviselő szerint. Cserép János a Szabad Európának azt mondta: sem a bezárásról, sem annak elmaradásáról nem egyeztetett az önkormányzat vezetése a testülettel, sőt, azon az ülésen, ahol döntöttek a bezárásról, nem is szerepelt az uszoda ügye a napirendi pontok között, így ők nem tudták megfelelően mérlegelni a helyzetet. Cserép ezért most az önkormányzat jegyzőjétől kérte ki az uszodával kapcsolatos előterjesztést és az uszodákra vonatkozó döntéssel kapcsolatos számításokat.

Egy helyi híreket közlő Facebook-oldal kifogásolta, hogy a város vezetése által tervezett takarékossági intézkedések mellett (óvodák összevonása, uszoda, könyvtár és közösség ház bezárása, bölcsődébe járó gyerekek után térítési díj befizetése) október 3-án azért arra még volt forrása a város vezetésének, hogy havi 837 ezer, összesen közel hatmillió forintért megrendeljen hét hónapra előre fényképészeti és egyéb szolgáltatásokat. Áprilisig se rendezvény, se semmi nem lesz, amit drónfotózni kellene. Talán érdemes lenne ezt a szerződést még most felmondani” – érvel a szeretgom.hu.

  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

XS
SM
MD
LG