Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sokan a népszámlálásra is rávetítik a kormánnyal szembeni bizalmatlanságukat


Egy férfi kitölti a népszámlálás online kérdőívét nyíregyházi otthonában 2022. október 1-jén
Egy férfi kitölti a népszámlálás online kérdőívét nyíregyházi otthonában 2022. október 1-jén

Általános bizalmatlanság övezi a népszámlálást. Elképesztő áremelkedés: egy hónap alatt hetven százalékkal drágult a tojás. Navracsics: az igazságszolgáltatás függetlenségének erősítésével kapcsolatban lennének még észrevételei az Európai Bizottságnak. Tíz helyett huszonegy százalékkal nőhet a tanárok bére, a PDSZ szerint ez csak inflációkövető emelés lenne. A legsötétebb reggelre virradt a háború kezdete óta Kijev és több más ukrán település. A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

Húsz éve még több mint negyvenezer kérdezőbiztos csöngetett be a magyarországi lakásokba, aztán a kézzel kitöltött kérdőíveket (amelyeken csak kevés kifejtő kérdés volt, és sok beikszelendő) beszkennelték, és egy szoftver segítségével nyerték ki belőlük az adatokat. Persze sok kérdőívet személyesen is vissza kellett ellenőrizni.

„Három cég is jelentkezett a zsíros feladatra – emlékezik vissza az informatikai szoftver beszerzésére Mellár Tamás, a népszavazást lebonyolító Központi Statisztikai Hivatal (KSH) volt elnöke, ma a Párbeszéd parlamenti képviselője. – Bizottságot állítottam össze. Aki a pontozás végén nyert, az nem tetszett a fideszeseknek, próbálták elérni, hogy töröljük a tendert. Orbán másfél évig nem is beszélt velem. Vártam, hogy ki fognak rúgni, de nem tették.”

Éppen számlálják az országot: ritkán van és furcsákat is kérdeznek. Sokan erre is rávetítik a kormánnyal szembeni bizalmatlanságukat, de szakértők szerint maga a népszámlálás intézménye recseg-ropog. Főleg ebben a régióban, ahol nem bízunk meg senkiben, főleg nem az államban.

Húszszázalékos a magyar infláció

Ahogy várható volt, brutálisan nőttek a fogyasztói árak – a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint szeptemberben 20,1 százalékkal tavaly szeptemberhez képest. Egy hónap alatt 4,1 százalékkal gyorsult az infláció.

A rezsicsökkentés átalakítása miatt nagyon megugrott a háztartási energiaár – leginkább ennek köszönhető a húsz százalék feletti szeptemberi inflációs adat. De az élelmiszerárak drágulási üteme sem csökkent, folyamatosan emelkednek az árak. A gyenge forint és a vállalatok által fizetett megugró energiaszámlák megjelennek a fogyasztói árakban.

Nincs megállás: elképesztő ütemben emelkednek az árak, a tojás például egy hónap alatt 69 százalékkal drágult. A Szabad Európa saját, nem reprezentatív bevásárlólistája szerint szeptemberhez képest októberben többet kellett fizetni a banánért (nyolc százalékkal), a csokiért (15 százalékkal), a tejért (öt százalékkal), a toalettpapírért (három százalékkal) és a mosóporért (két százalékkal) is.

Valóban vállalta a kormány, hogy 2026-ban a pedagógusbérek elérik a diplomásátlagbér nyolcvan százalékát – mondta a Szabad Európának adott interjúban Navracsics Tibor. A területfejlesztési miniszter azt is elmondta: külön tárgyalnak majd a pénzekről az Európai Bizottsággal a meggyengült forintárfolyam miatt.

A helyreállítási alappal kapcsolatos tárgyalásoknál a bizottság fölvetette már, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségének erősítésével kapcsolatban lennének még észrevételeik és pontjaik.

Navracsics Tibor bizakodó, szerinte – hacsak valamilyen rendkívüli állapot nem következik be – december 20-ig akár meg is születhet a megállapodás minden tárgyalási formában.

Lehallgatás

Hét éve Hüttl Tivadar jogász épp Jávor Benedek európai parlamenti képviselővel beszélt telefonon, amikor a hívás az egyik oldalon megszakadt, miközben a másik fél elkezdte hallani a beszélgetésüket az elejétől.

Nem kell IT-szakembernek lenni annak megértéshez, hogy ilyen csak akkor lehetséges, ha valaki rögzítette a beszélgetést. Az viszont jó eséllyel szoftverhiba eredménye, ha ezt visszahallja a lehallgatott.

2015-ben a rendszerszerű áfacsalások ügyében felszólaló Horváth András ügyvédje, a TASZ-os Hüttl Tivadar erős gyanút fogott, hogy lehallgathatják. Miután a magyar minisztériumok és a Nemzetbiztonsági bizottság is lepattintotta, az Európai Emberi Jogok Bíróságához fordult, ahol most nyert is.

Volt már hasonló ítélet a magyar állam ellen 2016-ban, de azóta sem történt érdemi változás: a kormány lényegében kontroll nélkül tud lehallgatni bárkit. Az ügy a Pegasus-lehallgatások miatt is tanulságos.

Inflációkövető fizetésemelés

„Amennyiben létrejön a megállapodás az Európai Unióval, már 2025-re elérhető az a kitűzött cél, hogy a diplomásátlagbér nyolcvan százalékát keressék a pedagógusok” – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Ez januártól 21, jövőre 25, az azt követő évben pedig harmincszázalékos emelést jelenthet. A Szabad Európának nyilatkozó egyik szakszervezeti vezető szerint a 21 százalék csak inflációkövető emelés, negyven százalékot szeretnének.

Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi elnöke szerint a 21 százalék januártól nem hangzik olyan nagyon-nagyon erősnek. „Maruzsa úr augusztusi elképzelése 14 százalék volt, tehát itt tízszázalékos különbség sincs, ez maximum inflációkövető emelésnek tűnik” – tette hozzá.

Ismét Kijevet lőtték az oroszok

Négy rakéta csapódott be tegnap a reggeli órákban Kijev központjában, az orosz hadsereg feltehetőleg direkt a munkába igyekvő civileket támadta. Egy forgalmas útkereszteződésnél óriási kráter látható, mellette kiégett autók és megrongálódott épületek.

Kijev mellett a középső országrészben lévő Dnyipróban, valamint a nyugati Lvivben, Ternopilben és Zsitomirban is robbanások voltak, miután Vlagyimir Putyin ukrán terrorcselekménynek nyilvánította a Krím félszigetet Oroszországgal összekötő híd elleni hétvégi támadást.

A február 24-én megindított háború első szakasza óta nem voltak hasonlóan súlyos csapások az ukrán fővárosban. Sokan óvóhelyre menekültek, helyszíni tudósítások szerint hosszú időn keresztül sűrű fekete füst gomolygott a levegőben.

A legsötétebb reggelre virradt a háború kezdete óta Kijev és több más ukrán település
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:01 0:00
  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG