Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Spanyolország csatlakozni kíván a népirtási vádakhoz Izraellel szemben a Nemzetközi Bíróságon


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Spanyolország első európai államként jelentkezett arra, hogy csatlakozna Dél-Afrika beadványához, amely népirtással vádolta meg Izraelt a hágai székhelyű törvényszéken.

Dél-Afrika tavaly év végén indított eljárást a Nemzetközi Bíróságon, azzal érvelve, hogy a zsidó állam katonai művelete a Gázai övezetben sérti a népirtás megelőzéséről szóló nemzetközi egyezményeket.

Az ENSZ égisze alatt működő törvényszék múlt hónapban a Rafah környéki harci cselekmények azonnali leállítására utasította Izraelt, azonban nem rendelt el teljes körű tűzszünetet, ahogy sokan várták. Jeruzsálem nem tett eleget a felszólításnak, és nincs jele annak, hogy lennének ilyen tervei.

Ehhez kapcsolódóan: A hágai Nemzetközi Bíróság a rafahi katonai művelet leállítására kötelezte Izraelt

José Manuel Albares spanyol külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a jelenleg zajló gázai hadműveletekre tekintettel hozták meg a döntést a csatlakozásról az eljáráshoz.

„Azt akarjuk, hogy visszatérjen a béke Gázába és a Közel-Keletre, és ehhez minden támogatást meg kell adnunk a bíróságnak” – fogalmazott.

Többek között Kolumbia, Líbia, Mexikó és Nicaragua várja még a hágai döntést csatlakozási szándéka jóváhagyásáról.

Spanyolország előző héten Írországgal és Norvégiával együtt elismerte az önálló palesztin államot, és a napokban Szlovénia is követte példájukat.

Ehhez kapcsolódóan: Mit jelentett be Írország, Norvégia és Spanyolország a palesztin államról?

Egyre több kritika éri Izrael magatartását a gázai háborúban – még legközelebbi szövetségesétől, az Egyesült Államoktól is, amely próbálta meggyőzni Izraelt, hogy ne indítson támadást Rafah ellen, ahol palesztinok százezrei kerestek menedéket a máshol folyó harcok elől menekülve.

Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnökre otthon is nagy nyomás nehezedik, hogy vessen véget a háborúnak, amelyet az váltott ki, hogy a Hamász fegyveresei berontottak Izraelbe, megöltek 1200 embert, többségében civileket, és mintegy 250-et foglyul ejtettek.

Izrael már korábban jelezte, hogy figyelmen kívül fogja hagyni a hadműveletek leállítására vonatkozó bírósági utasítást. „A világ egyetlen hatalma sem fogja megakadályozni Izraelt abban, hogy megvédje állampolgárait, és harcoljon a Hamász ellen a Gázai övezetben” – mondta Avi Himan kormányszóvivő.

A tűzszüneti kérelem része annak a keresetnek, amelyet Dél-Afrika tavaly év végén nyújtott be, és amelyben népirtással vádolta Izraelt a gázai hadjárat miatt. Izrael tagadja a vádakat. Az ügy lezárása évekig tarthat, de Dél-Afrika ideiglenes intézkedést kért a palesztinok védelme érdekében, amíg a per zajlik.

A népirtással kapcsolatos vádakat határozottan tagadó Izrael általában tisztességtelennek, elfogultnak tartja az ENSZ-t, illetve különböző ügynökségeit és szakosított szerveit, ennek ellenére ütőképes jogi csapatot küldött Hágába az állam érdekeinek képviselete érdekében.

Ehhez kapcsolódóan: Dél-Afrika népirtással vádolta meg Izraelt a Nemzetközi Bíróságon

A Nemzetközi Bíróság még soha nem ítélt el egyetlen államot sem népirtásért. Ehhez legközelebb 2007-ben jutott, amikor megállapította, hogy az 1995-ös srebrenicai mészárlás során Szerbia „megsértette a népirtás megelőzésére vonatkozó kötelezettségét”.

Juliette McIntyre nemzetközi jogi szakértő szerint Dél-Afrikának nehéz dolga lesz a népirtás bizonyításával, miután az nem pusztán sok ember meggyilkolásának kérdése, hanem igazolni kell valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport teljes vagy részleges megsemmisítésének szándékát is.

A 84 oldalas keresetben azt állítják, hogy Izrael részéről megvolt ez a szándék. A zsidó állam ugyanakkor aláhúzta, hogy katonai művelete során a nemzetközi jog előírásait betartva a Hamász terrorszervezetet támadja, a gázai lakosságot nem tekinti ellenségnek, sőt mindent elkövet a civilek megóvásáért és a humanitárius segélyek célba juttatásáért.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG