Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Száguld az omikron, csaknem kétmillió új fertőzött egyetlen nap alatt


Magyarországon ismét emelkedett az új fertőzöttek, de csökkent az újabb halálesetek száma. Koronavírus-cunamit emleget az Egészségügyi Világszervezet vezetője a delta és az omikron variáns egyidejű cirkulálása miatt. Franciaországban rekordot dönt az új fertőzöttek száma, Románia készül az ötödik járványhullámra.

Magyarországon szerda óta 3361 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1.253.055 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. 95 ember halálát okozta a vírus, velük az elhunytak száma 39.104 főre emelkedett. Nincs friss adat arról, hány az omikronos az új fertőzöttek között. Egy nappal korábban 68 igazolt magyarországi omikronos betegről írt a kormányzati járványportál.

Az aktív fertőzöttek száma 107.420. Kórházban 3697 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 342-en vannak lélegeztetőgépen.

A világon 284.517.499 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli adatai szerint. Ez 1,72 millió új fertőzöttet jelent 24 óra alatt.

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője a The Guardian tudósítása szerint arról beszélt, hogy a delta és az omikron variáns egyidejű cirkulálása cunamit hozhat a koronavírusos esetszámokban. Tedros Adhanom Ghebreyesus ismét arra kérte a világ országait, osszák el egyenlőbben a vakcinákat. Szerinte az emlékeztető oltások felpörgése vakcinahiányhoz vezethet a szegényebb országokban.

Franciaország szigorít és Románia is készül az ötödik hullámra

Franciaországban napok óta rekordokat dönt az új fertőzöttek száma, kedden 24 óra alatt 208 ezer új fertőzöttet regisztráltak. Ezért a jövő héttől újabb korlátozásokat vezetnek be az országban.

Kijárási korlátozásban, lezárásokban egyelőre nem gondolkodnak és az oktatás is jelenléti marad, de legalább három héten át ismét korlátozzák a nagyszabású rendezvényeket, megtiltják a közönség előtt tartott koncerteket, az étel- és italfogyasztást a mozikban, a színházakban és a tömegközlekedésen.

Romániában a járványügyi adatok szerint elkezdődött az ötödik hullám, ezért a tesztelési kapacitás növelését, és olyan központok létrehozását tervezik, amelyekben az enyhe és a középsúlyos eseteket ellátják.

Adriana Pistol, a Közegészségügyi Intézet (INSP) igazgatója azt valószínűsítette, hogy már január közepére az omikron vírusváltozat válik dominánssá az országban, és január végén a vírus közösségi terjedésével kell számolni, és 31 napon belül elérhetik a napi 25 ezer, vagy akár ennél is több új esetet.

A járványügyi szakemberek optimista forgatókönyve szerint az új fertőzöttek öt százaléka kerül csak kórházba, és a beutaltak tíz százaléka szorul majd intenzív terápiára. A pesszimista forgatókönyv szerint a fertőzöttek több mint húsz százaléka kerül kórházba, és a beutaltak 12 százaléka szorul majd intenzív terápiás kezelésre.

XS
SM
MD
LG