Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szakadást okozott a filmes közösségben Navalnij Fehér Elefánt díja


Tüntetés Londonban Alekszej Navalnij ügyében, 2021. február 13-án
Tüntetés Londonban Alekszej Navalnij ügyében, 2021. február 13-án

Kilépett a rangos Fehér Elefánt díj támogatói közül a társalapító Orosz Filmkritikusok Céhe, miután Alekszej Navalnij ellenzéki vezérnek ítélték oda az „Az Év Eseményei” különdíjat.

Navalnij, aki jelenleg börtönben ül, a zsűri szerint a Vlagyimir Putyin elnök hivatalnokai körében tapasztalható korrupcióról szóló, „úttörő oknyomozó dokumentumfilmjéért” kapta az elismerést.

Az aktivista YouTube-ra posztolt videóit az elmúlt év során több tucat millió néző látta. Ezek között szerepel a Putyin elnöknek tulajdonított, exkluzív fekete-tengeri palotáról szóló film. Egy másik Navalnij tavalyi, szibériai megmérgezésének részleteit próbálja felgöngyölíteni. Az ellenzéki vezér személy szerint Putyint vádolta meg azzal, hogy parancsot adott a merényletre.

A vírus módjára terjedő videók annyira feldühítették az orosz hatóságokat, hogy azok hivatalosan felszólították az amerikai székhelyű videómegosztó oldalt, távolítsa el a filmeket.

A Fehér Elefánt díjat több mint egy tucat kategóriában ítélik oda, és a zsűri múlt vasárnap jelentette be a győzteseket, köztük Navalnijt és csapatát. A díjazottak nevét egy áprilisi ünnepségen hirdetik ki hivatalosan.

Összevesztek az orosz filmesek Navalnij miatt

A Kreml fő bírálójának számító Navalnij kitüntetése súlyos konfliktust váltott ki a szakértői tanácsban. Ahogy a tagok fogalmaztak, „a díj 22 éves fennállása óta ez először történt meg”, hozzátéve, hogy olyan atmoszférában működnek, ahol „nyomást gyakorolnak rájuk és megpróbálják cenzúrázni a lépéseiket”.

Az Orosz Filmkészítők Szövetségébe tartozó Orosz Filmkritikusok Céhe közölte, hogy kilép az 1998-ban alapított díj szponzorai közül.

Nyikita Mihalkov Oscar-díjas rendező, az Orosz Filmkészítők Szövetségének elnöke és Putyin elnök elkötelezett híve szerint azzal, hogy Navalnijnak is odaítéltek egy díjat, megsértették a működési szabályzatot.

Kellemetlen számomra magamat filmrendezőként említeni, ha Navalnijt is rendezőnek tartják. Neki semmi köze a filmművészethez. Kedves barátaim, ha politikai okokból adtok díjakat, akkor azt tegyétek világossá!” – mondta Mihalkov, aki 2007-ben Putyin elnök 55. születésnapjára elkészítette az 55 című filmet.

Megvan a saját stílusa és témái

Navalnij videói rendkívül népszerűnek bizonyultak Oroszországban. Az évek során egyfajta ismert stílusjegyeket vettek fel. Navalnij például szarkasztikus beszédeket mond a kamerába, ezeket amerikai rajzfilmekből kölcsönvett rövid bejátszások szakítják meg.

A legnagyobb nézettséget az 1,36 milliárd dollár értékűre becsült fekete-tengeri palotáról készült filmje váltotta ki, amelyben a nézők megcsodálhatták az ingatlan hivalkodó és egyben giccses belső díszítését, és az építkezésen részt vevő munkások vallomásait hallhatják.

A filmet január 19-i premierje óta 115 millióan látták. Két nappal később Navalnijt őrizetbe vették, amikor hazatért Németországból, ahol novicsok-mérgezését követően lábadozott.

A Fehér Elefánt szakértői tanácsa egy nyilatkozatban közölte: továbbra is ellátja a díj elnöki feladatait, annak ellenére, hogy a Filmkritikusok Céhe már nem támogatja a kitüntetést.

Hozzátette, hogy a vita árt a céh jó hírének, és hogy a szervezet „egy megkövesedett, változni nem akaró vezetőség és az Orosz Filmkészítők Szövetségén belüli stagnálás túsza”.

A nyilatkozatot 43 prominens rendező, újságíró és filmkritikus írta alá. Egyikük, Anton Dolin a The New York Times hasábjain vette védelmébe, hogy miért ismerte el a Filmes Tanács Navalnij munkáját.

Ha van cselekmény, szerző, téma, feszültség, hős és antihős, humor és más megvan, akkor ez kétségtelenül egy film” – írta Navalnij nyomozásairól.

És ha ez nem felel meg a filmkészítés bizonyos kánonjainak, akkor eljött az ideje, hogy megváltoztassuk a kánonokat” – mondta.

Matthew Luxmoore írása
XS
SM
MD
LG